Close

Strona 24 z 27 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 262

Wątek: D 3100

Oszczędny w słowach Awatar bboy4
    Miasto
    Aleksandrów Kujawski

Domyślnie

Od 3 dni jestem posiadaczem D3100 z obiektywem DX 18-105 VR,
    Zakup planowałem kilka dobrych miesięcy , ponieważ zależało mi na obiektywie 18-105 i rozsądniej cenie.

W końcu mam , jest to pierwsze moje lustro , wcześniej bawiłem się czasami D60-tką kolegi.

Otóż jedna rzecz mnie martwi - W trybie LV są bardzo duże problemy z ostrością!

Generalnie nie martwi mnie to od strony ograniczenia użyteczności ponieważ zdjęcia robię wizjerem , natomiast martwi mnie to od strony technicznej "czy nie trafiłem na wadliwy egzemplarz"??

Dzięki Bardzo za odpowiedzi i sugestie....
    Ostatnio edytowane przez bboy4 ; 25-07-2011 o 11:41 Powód: (błąd)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bboy4 Zobacz posta
    .
    Otóż jedna rzecz mnie martwi - W trybie LV są bardzo duże problemy z ostrością! ...
    Co przez to rozumiesz?
    Powolne działanie trybu AF - dość slimacze w porównaniu do normalnego - to norma i tym się nie przejmuj.To ze względu na to, że w trybie LV ostrość jest ustawiana na podstawie kontrastu, a nie detekcji fazowej.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach Awatar bboy4
    Miasto
    Aleksandrów Kujawski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Co przez to rozumiesz?
    Trochę mnie uspokoiłeś , generalnie chodzi o to że w wizjerze AF idealnie radzi sobie ze wszystkimi zagadkami , natomiast po przełączeniu na LV są kłopoty. Czasami AF działa , czasami łapie nie to co potrzeba lub czasami nie łapie niczego i na ekranie mam "mydło"...

Domyślnie

witam wszystkich , od dzisiaj jestem posiadaczem d3100 + 18-105

oczywiscie zamierzam aktywnie dzialac na forum itp , ale jak to zwykle bywa , pierwsze kroki na forum to paniczne poszukiwanie wsparcia

taki oto mam problem :

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=186424

zacni ludzie , posiadacze d3100 - jak jest u was ?

Domyślnie

bateria juz sie naladowala , wlaczylem sprzeta , pochodzilem troche po domu i popstrykalem np kanape

zdziwilo mnie to ze karta SD dzialala od razu , a pan w mediamarkcie mowil ze trzeba bedzie formatowac

kupilem od razu torbe i statyw , a w zasadzie to musicie wiedziec ze torbe , statyw i karte 4gb sdhc , nabylem juz poltorej tygodnia temu a z aparatem czekalem na promo w media no i sie doczekalem

Domyślnie

kupilem od razu torbe i statyw , a w zasadzie to musicie wiedziec ze torbe , statyw i karte 4gb sdhc , nabylem juz poltorej tygodnia temu a z aparatem czekalem na promo w media no i sie doczekalem
    Dzięki że nas uzmysłowiłeś Razem z tobą bardzo mocno sie cieszymy!
    Podniecony na maxa. Tylko Freda nie marszcz
    Ostatnio edytowane przez adrian8308 ; 26-07-2011 o 19:59
    NIKON 3100--------AF-S NIKKOR 18-105

Domyślnie

hm , to fakt podniecony jestem strasznie , no ale nie musisz od razu fantazjowac , mysle ze mozemy zostawic juz tego offtopa

btw dzieki za pomoc w temacie o obiektywie

fajnie ze jest taki zbiorczy temat o d3100 , postaram sie nie spamowac po calym forum tylko tutaj wrzucac moje totalnie amatorskie i laickie zapytania

pierwsze jakie przychodzi mi do glowy to czy funkcja VR jak jest wlaczona , czy nie spowalnia troszke zrobienia zdjecia?

Domyślnie

Witam szanowny kolektyw
    Ja się z kolei chciałem podpytać o szczelność d3100 i używanie tego aparatu podczas deszczu. Nigdzie nie mogłem znaleźć informacji o uszczelnieniu tego body.
    Moje obiektywy to 55-200 vr i nowa 50 1,8g
    Poradźcie proszę, czy w lekkim deszczu można się nim bawić czy lepiej unikać opadów atmosferycznych?
    Z góry dziękuję za pomoc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kacpru Zobacz posta
    ...lepiej unikać opadów atmosferycznych?
    tak
    --> Flickr
    D90, T18-50, SB600, H44M-7, J135 MC

Domyślnie

Witam ponownie szanowny kolektyw. Tym razem chciałem podpytać w temacie ostrości d3100, zazwyczaj focę obiektywami nikkor 55-200 vr 3,5 - 5,6 i stałoogniskową 50-tką 1.8
    Czasami zdarza się, że ostrość jest przestrzelona, niby celuję centralnym punktem af w to co chcę mieć ostre, przyciskam spust a na zdjeciu przy obróbce widać, ze af chybił i ostrość jest kilka centymetrów przed lub za.
    Pytanie, czy macie podobne problemy? Jak sobie z nimi radzić, czy powinienem udac się do serwisu bo to jest jakaś wada aparatu czy może coś robię źle?
    dla przykładu kilka zdjęć: (po kliknięciu przekieruje na serwis flickr gdzie można obejrzeć zdjecia w powiększeniu)
    tutaj ostrość w oku, wg mnie jest "żyleta", o coś takiego mi chodzi - tu jestem z ostrości zadowolony

poniżej, już z ostrością trochę gorzej, ale być może późnej pory robienia zdjęcia i podbitego wyżej iso

zdjęcie trzecie - dramat - tutaj mam wrażenie, że ostrość jest na liściu w prawym dolnym rogu, może mój błąd a może problem techniczny?

Z góry dziękuję za pomoc i komentarze, a być może to są normalne zdjęcia tylko w powiększeniu ja wymagam nie wiadomo czego od sprzetu, kiedy to sprzet nie jest tu nic winien, bo to są normalne ostrości????

Strona 24 z 27 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów