Close

Strona 12 z 23 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 223

Domyślnie

Od dawna miałem zaplanowany zakup D300s. Dziś pobawiłem się dwoma w sklepie, teraz poczytałem troche w internecie i wątpliwości na temat D7000 wróciły.

Jestem hobbystą, czasami wstaję na wschód słońca następnie tracąc pół dnia w Photoshopie, ale zdecydowanie częściej nie mam czasu bawić się setką zdjęć z wakacji. Mam pytanie, za które wyśmieje mnie pół forum, ale co mi tam. Ktoś wspomniał w tym temacie, że D7k miażdy D300s jeśli chodzi o tryby automatyczne - czy to prawda? Jak wygląda automatyka D300s? Jest dobrze? Głównie chodzi o balans bieli. (wiem, że D300s nie ma AUTO)

Spodziewam się, że po takim pytaniu napiszecie "kup D7k" - ale jestem świadomym fotografem i często grzebie, D300s ma wszystko na wierzchu. Jest też niezawodny i większy (ciągle się waham czy to lepiej - fajniej do robienia zdjęć, ale gorzej do noszenia)

W tej chwili:
    D300s
    - ergonomia
    - niezawodnosc

D7k
    - cena
    - (minimalnie) lepsza jakość dla wysokiego ISO
    - filmiki (miły bonus)

Edit: raz jeszcze podkreśle - pytam o auto, bo mam czas na Photoshopowanie pewnie z 5% zdjęć, tyle robie w NEFach - reszta ma być jak najwyższej jakości bez mojej ingerencji
    Edit2: na D400 nie będę czekał, bo D300s to absolutny limit cenowy dla mnie, nie przeszkadza mi też kupowanie "starego" sprzętu
    Ostatnio edytowane przez kaktus ; 11-07-2011 o 19:59
    Pozdrawiam,
    kaktus
    (fotograf amator - w JPEGach robię)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaktus Zobacz posta
    (wiem, że D300s nie ma AUTO)
    Ma Auto wszystko. WB też.
    Nie wiem czy tu są tacy co mieli te dwa korpusy przez jakiś czas i podzielą się własnymi przemyśleniami który WB jest lepszy.
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Pisząc, że nie ma, miałem na myśli typowy "zielony" tryb.

Domyślam się, że mało jest takich - zastanawiam się jedynie, czy są tacy, którzy strzelają zdjęcia w JPEGach na P przy użyciu D300s i są w stanie go porównać z jakimkolwiek innym
    Pozdrawiam,
    kaktus
    (fotograf amator - w JPEGach robię)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaktus Zobacz posta
    Pisząc, że nie ma, miałem na myśli typowy "zielony" tryb.
    Czym specjalnie różni się program "zielony" od P z autoiso?

Tutaj pomału ludzie się wstydzą, że robią cokolwiek D300.
    Bo teraz tylko D700 nadaje się do byle wypocin

Fatman używał tych dwóch korpusów. To skory do pomocy człowiek więc zagai go co myśli o WB.
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Fatman opowiedział się już na temat WB w wątku o D7000, według jego opinii:

Kolory, WB

Wydaje się, że tym razem inżynierowie Nikona wprowadzili pewne zmiany w sposobie oddawania kolorów przez matrycę. Kolory są jakby bardziej zbliżone do naturalnych, prosto z puszki łatwiej uzyskać przyjemny dla oka odcień skóry. Oczywiście jest to bardzo subiektywne odczucie, każdy może postrzegać to inaczej, jednak porównuję to co widzę z wcześniej posiadanymi Nikonami oraz D3, którego mam nadal.
    Na 100% znacznie lepiej działa Auto WB zarówno w świetle naturalnym jak i sztucznym, co mnie bardzo cieszy.
    DX & APS-C

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Henio Jawa Zobacz posta
    Ma Auto wszystko. WB też.
    Nie wiem czy tu są tacy co mieli te dwa korpusy przez jakiś czas i podzielą się własnymi przemyśleniami który WB jest lepszy.
    Nie ma AUTO na wybieraku trybu preselekcji - tylko PSAM. I tu D7000 ma przewagę dla laika.
    D300s | N17-55 | S10-20/4-5,6 | SG3-IR | Marumi CPL Super DHG | Velbon cx-888 | Tamrac Pro 12 | Tamrac System 3

Domyślnie

Nie chciałbym nic sugerować ale na optycznych w rankingu http://optyczne.pl/ranking_czytelnik...ustrzanek.html d300s wypada lepiej niż D7000 a nawet lepiej niż D3x więc nie ma co się zastanawiać
    Mój blog o fotografii Fotograf ślubny trójmiasto

Domyślnie

D7k wypada najlepiej, a D300s bardzo dobrze leży w dłoni bez gripa (jak dla mnie).
    O d300 wszyscy tak mówią, ale co lepsze obrazek d7k vs jakaś tam wygoda d300 ?
    Ci co teraz wzięli d300/s, z czasem zrozumieją co stracili

Posiadam obydwa body i różnicę widać na zdjęciach podczas pracy na korzyść d7k.
    D7k lepszy ma lepszy dobór WB, mniejszy szum i wyciąganie detali itd..

A wątek o AF już umiera, komuś już działa d7k i kurz opadł.

Gdybania czegoś nad czymś zawsze będzie!
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Oszczędny w słowach Awatar marcus777
    Miasto
    Ziemia Obiecana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomkkk Zobacz posta
    Nie chciałbym nic sugerować ale na optycznych w rankingu http://optyczne.pl/ranking_czytelnik...ustrzanek.html d300s wypada lepiej niż D7000 a nawet lepiej niż D3x więc
    nawet można i olać te optyczne

A z ciekawości ostatnio też w salonie firmowym Nikona popstrykałem Nikonem D7000 i co? Obudowa fajna, funkcjonalność i ergonomia też OK ale obraz na wyższych ISO.............no nie urzekł mnie ale legenda w necie już jest i na DXO też

Pozdrawiam!

Domyślnie

a moze kupcie sony?
    Tam wszystko dziala jak trzeba,
    nie to co w nikonach...problemy same jakies i tak dalej...
    Tylko sony for life
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Strona 12 z 23 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów