Close

Strona 14 z 23 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 223

Domyślnie

Kupione D300s - czekam na dostawe Dziekuje za wsparcie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaktus Zobacz posta
    Pisząc, że nie ma, miałem na myśli typowy "zielony" tryb.

Domyślam się, że mało jest takich - zastanawiam się jedynie, czy są tacy, którzy strzelają zdjęcia w JPEGach na P przy użyciu D300s i są w stanie go porównać z jakimkolwiek innym
    A ja od pięciu lat używam D50 i bardzo sobie chwalę, chociaż nie ukrywam, że marzy mi się D300s i chyba powoli dojrzałem do zmiany... Na P też czasem robię, ale nigdy z ISO auto - no bo P też przecież można modyfikować.

Natomiast mam teścia - strasznego "lansiarza" , który, jak tylko zobaczył, że kupiłem D50, szybciutko pobiegł do sklepu po D80 - no bo przecież musi być lepszy

Tłumaczył przy tym, że "ten aparat robi świetne zdjęcia" Próbowałem zasugerować, że zdjęcia to robi jednak fotografujący, a aparat to tylko uwiecznia Problem w tym, że od początku teść robi zdjęcia wyłącznie w trybie "zielonym", co powoduje, że są strasznie kiepskie i naprawdę lepsze można zrobić kompaktem, więc nie wiem po co mu ta "osiemdziesiątka" (tzn. wiem, ale celem nie jest fotografia sama w sobie).

Ostatnio wziąłem ten aparat do ręki i zrobiłem trochę zdjęć moim dzieciom. Powiedziałem teściowi, że ma naprawdę super sprzęt w porównaniu z moim D50 (co, obiektywnie rzecz ujmując, jest rzeczywiście prawdą).
    Kiedy zrzuciłem te zdjęcia na kompa i zrobiłem wieczorem rodzinny pokaz wszystkich zdjęć z kilku dni ("teściowych" i moich), teściowa w pewnym momencie stwierdziła, że te moje są takie ładne i zapytała teścia, dlaczego on takich nie robi Teść się do mnie później nie odzywał cały następny dzień

Obawiam się, że jak kupię D300s, to zamilknie na kilka dni - szczególnie jak zobaczy, że "trzysetka" nie ma trybu "zielonego"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Nie wiem, o co to całe bicie piany. Ktoś chciał D7000, to kupił. Ktoś inny chciał D300, to też kupił. No i w czym problem? :P
    Ano o to ... co maja zrobic tacy jak ja ? Mam D90 i chce zrobić krok do przodu tylko nie w przepaść ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spinoo Zobacz posta
    Ano o to ... co maja zrobic tacy jak ja ? Mam D90 i chce zrobić krok do przodu tylko nie w przepaść ...
    a nad czym się zastanawiasz...
    najpierw konkretnie określ swoje potrzeby, potem poczytaj na forum, to naprawdę świątynia wiedzy , zweryfikujesz swój wybór i do sklepu,
    D7000? podobno Af bez problemu już naprawiają w serwisie i jest bezbłędny,
    D300s, aparat legenda, jak D90, tylko inna klasa,
    D700, jw.
    wiesz, czasami trzeba zaryzykować i się sparzyć,
    poza tym uważam, że znając takie body jak D90 na wylot, każdy poradzi sobie z każdą inną puszką,
    wybór body "na zapas" nie jest problemem, pozostaje kwestia budżetu,
    potrzeby są nie ograniczone, kasa w portfelu jest ograniczona

PS. ja przy ostatniej zmianie przeskoczyłem o dwa oczka do góry,
    po D5000 wybrałem D300s, pomijając D7000,
    ale wiem, że nie każdy potrzebuje takiego ciężkiego body
    Ostatnio edytowane przez skrzynka97 ; 31-08-2011 o 22:09
    Nikon | Olympus

Domyślnie

To ze forum to kopalnia wiedzy to wiadomo , to ze mam swoje okreslone i sprecyzowane potrzeby po 2 letniej współpracy z D90 też , dlatego zastanawiam sie nad nowym body , bo własnie , D90 jest nie wystarczający a na drogie obiektywy mnie nie stac , zatem pomyslałem ze body z dobrym wysokim iso przynajmniej na razie rowiaże moje problemy . Focę tylko koty na wystawach , w halach wysokich , z swiatłem zarowym , swietlówkami , malutkimi oknami , jednym słowem światło misz masz . W każdym miejscu jest inne , a ja musze ciągle sie przemieszczać .Nie moge nie miec zoomu , bo nie zawsze moge podejść blisko kota itd .. Dlatego pomyslałem o nowym body. Mam pytanie . Mam takie dwie opcje i na tyle mnie stać . zatem zapytam choc to nie w temacie czy lepszy zestaw bedzie
    D7000/D300s obiektyw dotychczasowy kit 17-105 VR i nissin DI622
    D90 obiektyw 24-120 mm f/4 G ED VR SB900
    Na więcej mnie nie stac więc... ?

Domyślnie

24-120, lampę olać, odkładać na d700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thommas Zobacz posta
    A ja od pięciu lat używam D50 i bardzo sobie chwalę, chociaż nie ukrywam, że marzy mi się D300s i chyba powoli dojrzałem do zmiany... Na P też czasem robię, ale nigdy z ISO auto - no bo P też przecież można modyfikować.

Natomiast mam teścia - strasznego "lansiarza" , który, jak tylko zobaczył, że kupiłem D50, szybciutko pobiegł do sklepu po D80 - no bo przecież musi być lepszy

Tłumaczył przy tym, że "ten aparat robi świetne zdjęcia" Próbowałem zasugerować, że zdjęcia to robi jednak fotografujący, a aparat to tylko uwiecznia Problem w tym, że od początku teść robi zdjęcia wyłącznie w trybie "zielonym", co powoduje, że są strasznie kiepskie i naprawdę lepsze można zrobić kompaktem, więc nie wiem po co mu ta "osiemdziesiątka" (tzn. wiem, ale celem nie jest fotografia sama w sobie).

Ostatnio wziąłem ten aparat do ręki i zrobiłem trochę zdjęć moim dzieciom. Powiedziałem teściowi, że ma naprawdę super sprzęt w porównaniu z moim D50 (co, obiektywnie rzecz ujmując, jest rzeczywiście prawdą).
    Kiedy zrzuciłem te zdjęcia na kompa i zrobiłem wieczorem rodzinny pokaz wszystkich zdjęć z kilku dni ("teściowych" i moich), teściowa w pewnym momencie stwierdziła, że te moje są takie ładne i zapytała teścia, dlaczego on takich nie robi Teść się do mnie później nie odzywał cały następny dzień

Obawiam się, że jak kupię D300s, to zamilknie na kilka dni - szczególnie jak zobaczy, że "trzysetka" nie ma trybu "zielonego"

Hehe dobre . Teść zobaczy u Ciebie D300s i pobiegnie po D700 ;P

Domyślnie

Z D40 przesiadałem się na D90. Z D90 na D300s. Z D300s na razie przesiadał się nie będę. Jak się przesiądę, to dopiero na D800 czy jak go tam nazwą (mowa o nowym FXie klasy D700). D300s ma kilka sporych przewag nad D7000:
    Sprawdzony
    Ergonomia (wszystko, co potrzebne, jest pod ręką, idealnie umiejscowione)
    Tańsze gripy i baterie (w tym zamienniki)
    AF (piekielnie szybki i celny, nie sprawiający problemów, 51 punktów)
    Budowa (pełne magnezowe body i full uszczelnienie, nie wersja demo jak w D7k)
    Karty CF (a właściwie 2 różne sloty - pracuję na takim typie kart, na jakim mi wygodnie, na szybkich CFach zapisuję NEFy, na wygodnych SDHC równocześnie JPGi)
    Nie chlapie olejem
    Rozmiar i waga (lepiej równoważy się z cięższymi szkłami, jak 14-24 czy 24-70)

Przewag D7000 nad D300s dopatruję się tylko w 3 aspektach
    Matryca (większa i nowsza, nieco czulsza na tych samych wartościach ISO)
    Pomiar (dokładniejszy)
    Wideo (1080p 30FPS)

z mojego punktu widzenia:
    matryca lepsza z tym się nie sprzeczam, ale te dodatkowe 4mpx by mnie nie zbawiły, z D300s nawet przy ostrym cięciu wywołuję ostre A4
    pomiar lepszy by się przydał, choć nie mam na co narzekać
    filmy kręcę tylko backstage, a i to nie zawsze

Rozrachunek był prosty. Dodam, że gdy kupowałem puchę, D300s był tylko 100zł droższy od D7000
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    Przewag D7000 nad D300s dopatruję się tylko w 3 aspektach
    Matryca (większa i nowsza, nieco czulsza na tych samych wartościach ISO)...
    Na twoim miejscu nie pisałbym, że jest większa. Wiadomo o co chodzi, ale i tak znajdzie się wielu chętnych którzy Ci chętnie wytkną te małe przejęzyczenie(na przykład podając za nikon polska, że matryca d300s fizycznie jest o całe 0,2 mm wyższa )

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    Rozrachunek był prosty. Dodam, że gdy kupowałem puchę, D300s był tylko 100zł droższy od D7000
    Był, ale już nie jest. Na tą chwilę ze 100 zrobiło się już 700, więc to raczej żaden argument, a jeśli już to po stronie D7000.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 02-09-2011 o 09:23

Domyślnie

coroner napisał:

"Budowa (pełne magnezowe body i full uszczelnienie, nie wersja demo jak w D7k)"

Zarówno klapka pokrywy slotów kart jaki i ta część body wokół niej jest z plastiku, wbudowana lampa błyskowa też plastikowa jest

P.S. kupiłem D300s ponieważ trzymając go w ręku ma się (słuszne) wrażenie że to prawdziwy wół roboczy, jest sprawdzony i bardzo solidny. A i na stronie nikon.pl D300S rozpoczyna kategorię lustrzanek profesjonalnych, D7000 jest dalej w "popularnych"

http://www.nikon.pl/pl_PL/products/c...unQuery=0&ID=0
    Ostatnio edytowane przez Stryj ; 02-09-2011 o 10:14
    D610; D300S; Nikkor: 50mm 1.4G; 70-300 VRII; Tamron 17-50 2.8 VC; Samyang 8mm FE; SB-900; few pieces of manual lens

http://www.fotozwardon.blogspot.com/

Strona 14 z 23 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów