Kupione D300s - czekam na dostaweDziekuje za wsparcie
Szukaj
Kupione D300s - czekam na dostaweDziekuje za wsparcie
A ja od pięciu lat używam D50 i bardzo sobie chwalę, chociaż nie ukrywam, że marzy mi się D300s i chyba powoli dojrzałem do zmiany... Na P też czasem robię, ale nigdy z ISO auto - no bo P też przecież można modyfikować.
Natomiast mam teścia - strasznego "lansiarza", który, jak tylko zobaczył, że kupiłem D50, szybciutko pobiegł do sklepu po D80 - no bo przecież musi być lepszy
![]()
Tłumaczył przy tym, że "ten aparat robi świetne zdjęcia"Próbowałem zasugerować, że zdjęcia to robi jednak fotografujący, a aparat to tylko uwiecznia
Problem w tym, że od początku teść robi zdjęcia wyłącznie w trybie "zielonym", co powoduje, że są strasznie kiepskie i naprawdę lepsze można zrobić kompaktem, więc nie wiem po co mu ta "osiemdziesiątka" (tzn. wiem, ale celem nie jest fotografia sama w sobie).
Ostatnio wziąłem ten aparat do ręki i zrobiłem trochę zdjęć moim dzieciom. Powiedziałem teściowi, że ma naprawdę super sprzęt w porównaniu z moim D50(co, obiektywnie rzecz ujmując, jest rzeczywiście prawdą).
Kiedy zrzuciłem te zdjęcia na kompa i zrobiłem wieczorem rodzinny pokaz wszystkich zdjęć z kilku dni ("teściowych" i moich), teściowa w pewnym momencie stwierdziła, że te moje są takie ładne i zapytała teścia, dlaczego on takich nie robiTeść się do mnie później nie odzywał cały następny dzień
Obawiam się, że jak kupię D300s, to zamilknie na kilka dni - szczególnie jak zobaczy, że "trzysetka" nie ma trybu "zielonego"![]()
a nad czym się zastanawiasz...
najpierw konkretnie określ swoje potrzeby, potem poczytaj na forum, to naprawdę świątynia wiedzy, zweryfikujesz swój wybór i do sklepu,
D7000? podobno Af bez problemu już naprawiają w serwisie i jest bezbłędny,
D300s, aparat legenda, jak D90, tylko inna klasa,
D700, jw.
wiesz, czasami trzeba zaryzykować i się sparzyć,
poza tym uważam, że znając takie body jak D90 na wylot, każdy poradzi sobie z każdą inną puszką,
wybór body "na zapas" nie jest problemem, pozostaje kwestia budżetu,
potrzeby są nie ograniczone, kasa w portfelu jest ograniczona
PS. ja przy ostatniej zmianie przeskoczyłem o dwa oczka do góry,
po D5000 wybrałem D300s, pomijając D7000,
ale wiem, że nie każdy potrzebuje takiego ciężkiego body![]()
Ostatnio edytowane przez skrzynka97 ; 31-08-2011 o 22:09
Nikon | Olympus
To ze forum to kopalnia wiedzy to wiadomo , to ze mam swoje okreslone i sprecyzowane potrzeby po 2 letniej współpracy z D90 też , dlatego zastanawiam sie nad nowym body , bo własnie , D90 jest nie wystarczający a na drogie obiektywy mnie nie stac , zatem pomyslałem ze body z dobrym wysokim iso przynajmniej na razie rowiaże moje problemy . Focę tylko koty na wystawach , w halach wysokich , z swiatłem zarowym , swietlówkami , malutkimi oknami , jednym słowem światło misz masz . W każdym miejscu jest inne , a ja musze ciągle sie przemieszczać .Nie moge nie miec zoomu , bo nie zawsze moge podejść blisko kota itd .. Dlatego pomyslałem o nowym body. Mam pytanie . Mam takie dwie opcje i na tyle mnie stać . zatem zapytam choc to nie w temacie czy lepszy zestaw bedzie
D7000/D300s obiektyw dotychczasowy kit 17-105 VR i nissin DI622
D90 obiektyw 24-120 mm f/4 G ED VR SB900
Na więcej mnie nie stac więc... ?
24-120, lampę olać, odkładać na d700
Z D40 przesiadałem się na D90. Z D90 na D300s. Z D300s na razie przesiadał się nie będę. Jak się przesiądę, to dopiero na D800 czy jak go tam nazwą (mowa o nowym FXie klasy D700). D300s ma kilka sporych przewag nad D7000:
Sprawdzony
Ergonomia (wszystko, co potrzebne, jest pod ręką, idealnie umiejscowione)
Tańsze gripy i baterie (w tym zamienniki)
AF (piekielnie szybki i celny, nie sprawiający problemów, 51 punktów)
Budowa (pełne magnezowe body i full uszczelnienie, nie wersja demo jak w D7k)
Karty CF (a właściwie 2 różne sloty - pracuję na takim typie kart, na jakim mi wygodnie, na szybkich CFach zapisuję NEFy, na wygodnych SDHC równocześnie JPGi)
Nie chlapie olejem
Rozmiar i waga (lepiej równoważy się z cięższymi szkłami, jak 14-24 czy 24-70)
Przewag D7000 nad D300s dopatruję się tylko w 3 aspektach
Matryca (większa i nowsza, nieco czulsza na tych samych wartościach ISO)
Pomiar (dokładniejszy)
Wideo (1080p 30FPS)
z mojego punktu widzenia:
matryca lepsza z tym się nie sprzeczam, ale te dodatkowe 4mpx by mnie nie zbawiły, z D300s nawet przy ostrym cięciu wywołuję ostre A4
pomiar lepszy by się przydał, choć nie mam na co narzekać
filmy kręcę tylko backstage, a i to nie zawsze
Rozrachunek był prosty. Dodam, że gdy kupowałem puchę, D300s był tylko 100zł droższy od D7000
FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR
Na twoim miejscu nie pisałbym, że jest większa. Wiadomo o co chodzi, ale i tak znajdzie się wielu chętnych którzy Ci chętnie wytkną te małe przejęzyczenie(na przykład podając za nikon polska, że matryca d300s fizycznie jest o całe 0,2 mm wyższa)
Był, ale już nie jest. Na tą chwilę ze 100 zrobiło się już 700, więc to raczej żaden argument, a jeśli już to po stronie D7000.
Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 02-09-2011 o 09:23
coroner napisał:
"Budowa (pełne magnezowe body i full uszczelnienie, nie wersja demo jak w D7k)"
Zarówno klapka pokrywy slotów kart jaki i ta część body wokół niej jest z plastiku, wbudowana lampa błyskowa też plastikowa jest
P.S. kupiłem D300s ponieważ trzymając go w ręku ma się (słuszne) wrażenie że to prawdziwy wół roboczy, jest sprawdzony i bardzo solidny. A i na stronie nikon.pl D300S rozpoczyna kategorię lustrzanek profesjonalnych, D7000 jest dalej w "popularnych"
http://www.nikon.pl/pl_PL/products/c...unQuery=0&ID=0
Ostatnio edytowane przez Stryj ; 02-09-2011 o 10:14
D610; D300S; Nikkor: 50mm 1.4G; 70-300 VRII; Tamron 17-50 2.8 VC; Samyang 8mm FE; SB-900; few pieces of manual lens
http://www.fotozwardon.blogspot.com/
Skontaktuj się z nami