Szukaj
Z wypowiedzi wnioskuję, że do wyniku D300s nie masz zastrzeżeńD80 nie mam i może rzeczywiście jest tak jak piszesz, ale nie o nim jest ten wątek. Co do samej interpretacji wyniku to nie wiem, może masz naprawdę wysokie wymagania co do jakości obrazka. Co się zaś tyczy samej strony to mój post dotyczył sposobu czytania wyników nie zaś zawartej w nim treści. Twój głos jest tak samo ważny jak każdy inny, ale jak dla mnie mało miarodajny dlatego przy porównaniu dwóch sensorów wole się kierować wynikami serwisu należącego do uznanego producenta oprogramowania, gdzie mam wszystko podane jak na tacy. Co nie znaczy, że nie mogli się pomylić.
Nie, pisze tylko tyle, że nie moge przyjąć wyników L-L-ISO za mariodajne, bo to co napisałem powyżej nie zgadza się z tym co widzę w praniu. Jeżeli zestawię obrazek D80 ISO500 i D300s ISO800 to wg tej strony wynik powinien być podobny, a jest gigantyczna różnica, jak chcesz wyślę Ci sample, lub wstawię. Dlatego ja podchodzę z dużą rezerwą do testów, w których ocena nie wynika bezpośrednio z pomiaru, i nie są porównywalne.
EDIT:
No dobra, przesadziłem, chłopaki mierzą to i owo, ale tym bardziej dziwnie to wygląda w zestawieniu z realnym obrazkiem.
Ostatnio edytowane przez NeXuS ; 05-07-2011 o 11:02
Realnie między D80/200 a D300/s jest ok 1EV różnicy. D300/s ma dosyć mocno zaniżone wartości ISO. Także ustawiając w D300/s ISO800 tak naprawdę jest ok. ISO500 (wg. DXomark). Analogicznie ISO1600 to ok. 1200 etc. D80/200 trzymają wartości ISO bardzo prawidłowo.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
W takim razie jakie ISO podawane jest w teście DXomark L-L-ISO, to realne zmierzone, czy nominalne? Tak czy siak ten test mnie nie przekonuje, coś tam nie gra.
Czyli warto w końcu kupić D300s?
No, teraz to już chyba lepiej poczekać. Zostało z grubsza półtora miesiąca do premiery D400. Warto się skonfrontować choćby w celach "edukacyjnych" - żeby człowiek wiedział, co robi. następny model dopiero za 4 lata, jeśli się Nikon będzie trzymał dotychczasowego harmonogramu. Jeśli D400 będzie CAŁKIEM nowy, to chyba kupię D300s. Ale jeśli będą w nim zachowane te części, które rozsławiły poprzednika - mocna puszka, uszczelnienia i autofokus, to pewnie się rzucę na następcę. D7000 bym nie kupował.
Pozdrawiam!
Skontaktuj się z nami