Close

Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 150

Wątek: Cos sredniego

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rogass Zobacz posta
    Mnie zastanawia skad taka duza rozbieznosc w cenie pomiedzy Araxem a Hartblei. 399$ vs. 240$. Niby pchaje wiec do zestawu w Araxie, ale po co komu takie duperele jak pierscien makro... Czy jest jakies sensowne wytlumaczenie dla takiej roznicy w cenie?
    Ponoc hartblei ma lepszych specjalistow, szkla robione przez nich sa naprawde wysokiej jakosci, z tego co pamietam Zeiss ich wykupil jakis czas temu, to o czyms swiadczy. Mialem Hartbleia 1006 i Kieva 88 do pouzywania, i niebo a ziemia, w tym jak wszystko chodzilo. W wypadku 88 doplacil bym za Hartbleia, tym bardziej ze oni tez przerabiaja tyl na Hasselbladowy, ale przy o wiele prostrzej 60tce juz nie.

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Nie wiem jak w Araxie ale w Kievie60 należy jedynie dbać o pewne zasady aby mechanizm naciągu sie nie rozregulował. Jak będziesz o tym pamiętał to aparat będzie w pełni sprawny przez długi czas. Chodzi tu o to aby nie kręcić kółkiem zmiany czasu bez wcześniejszego naciągnięcia migawki. Nie wiem na ile to trafne ostrzeżenia, ja się do nich stosowałem i pięknie Kiev60 mi klatki dzielił (nowy właściciel też nie ma z tym problemu z tego co wiem). Testować co się stanie jak se pokręcę bez naciągu nie testowałem... ale w niektórych przechodzonych egzemplarzach problem nakładanych klatek może właśnie z tego się bierze.
    Aaa... i jeszcze ostrzegali przed swobodnym puszczaniem dźwigni naciągu... lepiej przytrzymać. To też negatywnie wpływa na pracę mechanizmu.
    Pierwsza rada jest wymagana przy Kievach 80/88 jako ze jest to wada konstrukcyjna, kumpel zmienil czas bez naciagania w moim Hartbleiu, tryby poszly, 250zl naprawa. W 60tce tego nie ma (jest to nawet opisane na stronie Araxa), zmienialem czasy wielokrotnie bez naciagania w 60tce, nic sie nie dzieje

Co do swobodnego puszczania dzwigni, jak najbardziej popieram. Nie tylko w Kievach ale w kazdym aparacie, bo to zawsze szkodzi mechanice naciagu, szczegolnie w starszych bardziej zuzytych sprzetach.

Co do nakladania klatek - Kiev 60 ma regulacje odstepu miedzy klatkami, mozna to sobie samemu wyregulowac jesli sie chce, instrukcja jak jest na necie. To zawsze byla wyzszosc nad Pentaconem, ktory takiej nie posiada i po partyzancku to mechanicy robia

Domyślnie

Aaa... i jeszcze ostrzegali przed swobodnym puszczaniem dźwigni
    Owszem, to było na kursie prawa jazdy i chodziło o dźwignię sprzęgła.

Cholera, ktoś musi w końcu się powiedzieć co innego niż Arax i Hassy. Widzę, że Hassowo-araxowo-contaxowa ewangelizacja odnosi sukcesy. Zaraz wszyscy zaczną sprzedawać Broniki i Mamiye. Teraz, drogi Tomie, nikt już nie podskoczy. Doceniam twoje doświadczenie. Może i masz rację, może jest to droga na skróty. Drogę do wniosku jakie szkła mu najbardziej pasują każdy musi przebyć na własny koszt, żeby wiedział gdzie jest, jak już tam dotrze. I po co tam szedł. A jak już wszyscy będą mieli hassowo contaxową szklarnię, to ja wtedy kupię Mamiye. I będę miał najlepszą szklarnię w powiecie, bo rysującą inaczej.
    Popatrzyłem na Araxa i brzydki jest okropnie. I dlatego z pewnością go nie będę miał. Nad czerwoną wersją to można się tylko znęcać. Mało, że szpetna jest, to jeszcze rzuca się w oczy. Jak Wardburg w kolorze jajecznicy. Fuj. Z tą różnicą, że jak już siedzisz w Wartburgu, to nie widzisz go z zewnątrz, i to jest plus. Dla właściciela. Może i budżetowo jest to rozsądne posunięcie. Ale to szpetne.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Czerwony Arax jest wyprodukowany specjalnie dla prawdziwych mężczyzn - do streeta w Pampelunie.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    Zaraz wszyscy zaczną sprzedawać Broniki i Mamiye.
    No bez przesady, mamiyi na kieva nikt chyba nie zamieni, bo i po co?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    Popatrzyłem na Araxa i brzydki jest okropnie. I dlatego z pewnością go nie będę miał.
    Czyli Contax

Cytat Zamieszczone przez trezrrr Zobacz posta
    No bez przesady, mamiyi na kieva nikt chyba nie zamieni, bo i po co?
    Bo ma ciśnienie na kwadrat, a znam osobiscie jednego takiego co ma nadciśnienie do kwadratu
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    Ponoc hartblei ma lepszych specjalistow, szkla robione przez nich sa naprawde wysokiej jakosci, z tego co pamietam Zeiss ich wykupil jakis czas temu, to o czyms swiadczy. Mialem Hartbleia 1006 i Kieva 88 do pouzywania, i niebo a ziemia, w tym jak wszystko chodzilo. W wypadku 88 doplacil bym za Hartbleia, tym bardziej ze oni tez przerabiaja tyl na Hasselbladowy, ale przy o wiele prostrzej 60tce juz nie.
    Tylko, ze Hartblei tanszy jest jesli wziasc np. Kieva 60. I to mnie zastanawia, skoro ponoc lepszy jest.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    Czyli Contax
    Ty też chcesz Contaxa?
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Bo ma ciśnienie na kwadrat, a znam osobiscie jednego takiego co ma nadciśnienie do kwadratu
    Ja sobie takiego kieva dokupię do M645 właśnie ze względu na kwadrat i na fakt, że mam 2 szkła do niego. Zamiana - nie sądzę. Może na hassela za jakiś czas.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Ty też chcesz Contaxa?
    Ale że ja? Przecież juz mam :P

Cytat Zamieszczone przez trezrrr Zobacz posta
    Ja sobie takiego kieva dokupię do M645 właśnie ze względu na kwadrat
    Dwa średnie, oż ty rozpustniku

Mnie na szczęscie nigdy kwadrat specjalnie nie kręcił. Mówie na szczęście bo wiem jak to potrafi zniszczyć życie porządnym ludziom
    Völkchlor

Domyślnie

Czyli Contax

Uchodźcie duchy złe, abyście nie widziały, nie słyszały, nie ujawniały, nie niszczyły, nie prześladowały, nie wprowadzały zamieszania do naszej pracy i planów. Nasz Bóg jest waszym Panem i rozkazuje wam Apage satanas – idźcie precz.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów