Mariusz, miałeś wcześniej wersję I czy od razu wersję II? Interesuje mnie praktycznie ich porównanie.
Szukaj
Mariusz, miałeś wcześniej wersję I czy od razu wersję II? Interesuje mnie praktycznie ich porównanie.
moshica - nie no wiadomo - dlatego napisałem że przy ograniczonych funduszach spokojnie interesowałbym się Sigmą (bez OS) lub N 80-200 - to są naprawdę bardzo dobre szkło za duuuużo niższą cenę. Jest jeszcze Tamron ale ja mam uraz do tej firmy więc nawet się nie interesuję nim za bardzoJa kiedyś znajomemu poleciłem właśnie S i poszedł gdzieś sobie podpiąć - wrócił zaskoczony, że jest tak szybka i ostra - jak się dobrze trafi/ wybierze to można na prawdę bardzo dużo zaoszczędzić a mieć bardzo fajne szkiełko
Gio - nie miałem VRI - nawet ostatnio licytowałem jednego w bardzo ładnym stanie, ale tak po jakimś czasie doszedłem do wniosku, że jak i tak jest to sporo kasy to odżałuję i dołożę do nowszego, który jest bardzo chwalony i tu i na zagranicznych forach![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Ja właśnie mam wersję pierwszą i chętnie bym porównał że tak powiem organoleptycznie![]()
Wiesz - możemy kiedyś porównać - chociaż otwarcie mówię że chyba lepiej (czyt. szybciej) Ci podskoczyć do Fotoplusa (bo jest spokojnie do dostania tam od ręki) bo ja często cierpię na poważne braki w czasie![]()
Ale ja na Twoim miejscu jak masz już VRI i jesteś z niego zadowolony to bym nie zmieniał - przeglądałem sobie np wątek na NC i tam są osobne wątki (długieeee) z VRI i VRII - i po fotkach tam nie idzie powiedzieć "na oko" które są z którego, co więcej z VRI jest chyba nawet więcej dużo lepszych zdjęć z uwagi pewnie na to że jest dłużej na rynku - niemniej nie wiem czy tak wiele zyskaszja brałem VRII bo nie miałem aktualnie od chyba 2 lat żadnego zooma w tym zakresie.
![]()
Mariuszu, znam gościa, który jest tak stabilny ( fakt, że misiu i nic go nie rusza), że na 80-200 na dx robił foty na 200 ostre na 1/10 sekundy, no dobra, co druga fota była ostra, poważnie
, Dla mnie VR aż tak znacznie się nie różnią na I i II. Co do ostrości się zgodzę, szczególnie na końcu.
Gio, tak jak pisałem, VR II ostrzejszy jest na końcu od I miałem oba. Co do początku zakresu i środka, troszkę na plus VRII.
Pozdrawiam,
AMI
D3,D750,D80,N14-14,N24,N24-70,N70-200VRII,N50,Z16,S85,SB-80,800,900
www.mariuszlinkiewicz.pl (w przebudowie)
A mówisz o wszystkich odległościach od obiektu?? Bo skoro przy tych 5m ogniskowa nowego vrII na 200mm jest ok 166mm czy jakoś tak, to podejrzewam, że 70-200vr na 166mm byłby równie ostry, tak mi się przynajmniej wydaję.
AMI - oczywiście że można ale mnie chodziło nie o jakieś przykładanie się do pewnego chwytu tylko po prostu strzelanie od tak sobie bez specjalnego dbania o to i wyjątkowe metody chwytu![]()
nickt, na 5m to jest około 176mm ale nie ważne, ważne że porównując zdjęci z dalszych odległości ( od 4-5 m w zwyż),nikon VRII na 200mm jest lepszy od pierwszej wersji. Zobacz taki teścik, na nim wyszły duże różnice na 200 i to na 2 metrach.
http://www.thephotoforum.com/forum/p...ths-200mm.html
A to się zgadzamchociaż przy VR trzeba i tak poczekać na wystabilizowanie się obiektywu i w odpowiednim momencie strzelić zdjęcie, z biodra nie zrobisz tego
.
D3,D750,D80,N14-14,N24,N24-70,N70-200VRII,N50,Z16,S85,SB-80,800,900
www.mariuszlinkiewicz.pl (w przebudowie)
Ok
Wszystko się zgadza, różnica na dalszych odległościach jest widoczna, szczególnie na brzegach.
Natomiast ten drugi test pokazujący zachowanie na ok 2m ....to właśnie jest dla mnie OKD, dlatego, że brakuje w nim jeszcze jednego wariantu, a mianowicie podejście na odległość ok 1,5m z VR i zmniejszenie na nim ogniskowej na ok 150mm.
Chciałbym zobaczyć bezpośrednie porównanie VR i VRII na dystansie np 3m i teraz wg danych VRII ma wtedy maksymalną ogniskową w okolicach 164mm i mniej więcej taką ogniskową ustawić na VR z tego samego miejsca i zrobić zdjęcie na f2.8
Dla mnie to by było istotne chociaż wierzę w to, że VRII będzie ostrzejszy, jednak właśnie takie porównania nigdzie nie widziałem :/
Skontaktuj się z nami