2500PLN za nówkę na gwarancji jak najbardziej warto. Jeżeli używane to trochę za dużo. Jak trafisz sztukę bez dodatkowych bonusów typu FF/BF to odwdzięczy Ci się bardzo dobrym obrazkiem
Pzdr
Szukaj
2500PLN za nówkę na gwarancji jak najbardziej warto. Jeżeli używane to trochę za dużo. Jak trafisz sztukę bez dodatkowych bonusów typu FF/BF to odwdzięczy Ci się bardzo dobrym obrazkiem
Pzdr
w tej chwili w fotojokerze sigma 70-200 II nówka sztuka 2500, sam się zastanawiałem bo była sztuka która z moją d90 spisywała się świetnie ale niestety chwilowo brak funduszy![]()
Nikon Canon Zenit i dwa Fiedy
Zgadza się, tylko że w sklepie internetowym fotojokera, jak dodać chęć porównania 2-3 tych szkieł w celu wybraniu tego najostrzejszego to jest to niemożliwe. W przypadku Sigmy taki zakup to loteria... Nawet w sklepie w którym zawsze kupowałem raczej nie sprowadzą mi nawet 2 szt....no i problem jest !
Miałem okazję porównać Sigmę II z Nikkorami - szkoda czasu. Fajne szkło, tylko co z tego... mydło i powidło. Fakt, za używanego Nikkora musiałem dać 2x2500, tylko że obraz jest 4x ostrzejszy... Nowa Sigma OS to co innego, ale cena też inna.
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
generalizujesz- przerabiałem 4 sigmy, N 80-200 dwupierścieniowego, AF-s i VRI. No i zostałem z S, dlaczego-bo robię portrety więc dla mnie przede wszystkim liczy się 95cm ostrzenie.
Dodatkowo rozrzut w S jest duży pomiędzy egzemplarzami- kolega ma taką S, że jak zobaczyłem obrazek na 200/2.8 to mi kopara opadał i za nią mógłbym oddać N70-200vr.
"Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek
Tak jak napisałem: szkoda czasu. Czyli: nie mam czasu przebierać i szukać tej jednej dobrze wykonanej Sigmy![]()
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
Miałem i 80-200 i 70-200 i mam VRII, jeśli bym miał mało kasy, wziął bym 80-200 za obrazek i kolory, jeśli miał bym kasę wziął bym VRII, jest ostrzejsza na 200 mm przynajmniej od poprzednika, od 80-200 jest tez na koncu IMHO trochę lepsza. Co do zmniejszania ogniskowej to tylko do pewnych odległości ostrzenia, później nie skraca ( powyżej 3 metrów coraz mniej zauważalne ). IMHO bardzo dobre do portretów na dłuższych ogniskowych, więcej się zmieści kiedy mało miejsca, do kościoła jak znalazł.
Pozdrawiam,
AMI
D3,D750,D80,N14-14,N24,N24-70,N70-200VRII,N50,Z16,S85,SB-80,800,900
www.mariuszlinkiewicz.pl (w przebudowie)
Dobrze działająca Sigma jest bardzo ostra do ok. 180mm i f2.8, mniej ostra (to fakt) na 200mm i f2.8. Wrzucałem swego czasu sample z 200mm i D700 (nef przewalony do jpg bez wyostrzania) i tylko to potwierdzało.
Oczywiście, że Nikkor 70-200VR jest lepszy pod każdym względem, tylko, że cena kilkukrotnie większa.
Ja powiem tak - miałem Sigmę (krótki epizod ale nie ze względu nas samo szkło (wiadomo - choroba zakupowa)) - miałem też Nikkora AF 80-200 i... mam 70-200VRII - dla mnie osobiście tamte szkła są dobre lub przy dobrej sztuce bardzo dobre. Ale po tym co wyprawia N VRII wiem dlaczego ma na pudełku przyklejoną nalepkę "2010 TIPA Awards - best professional lens"... jest tak absolutnie celny, doostrzający i ostry i ma tak fantastyczną stabilizację, że jest w moim odczuciu dużo dużo wyżej niż tamte szkła - na każdej ogniskowej jest żyletka, a zrobienie foty na 1/15s na np 200mm to żaden problem.
Nowej Sigmy OS nie miałem w rękach - ale w odniesieniu do tamtych - żyję teraz w zachwycieto takie gorące wrażenia - warto porównać z nową sigmą - ja jakoś nie miałem okazji a takie szkło potrzebne mi było "na szybko" więc nie zdążyłem porównać (nie wspomnę że ostatnio nie miałem nawet kiedy - praca + wypadki losowe (wczoraj 8,5 godz spędziłem na skrzyżowaniu bo 7,5 godz czekaliśmy na radiowóz (stłuczka)
)
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Mariusz888, jest na pewno jak piszesz o jakości, ale i cena jest "jakościowa". No niestety traktując fotografię w kategoriach hobby i podróżując 4 tygodnie w roku, cena ok 7k nie usprawiedliwia niestety tak drogiego wydatku, co innego jak ktoś na tym zarabia, ale to tylko jedno z wielu hobby...
Skontaktuj się z nami