Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Domyślnie

Z tego co wiem, to tak (w granicach jakiegoś tam błędu). A poza tym z definicji wolałem szkło, które daje mi możliwość uchwycenia mniejszego detalu przy minimalnej odległości ostrzenia. Ja rozumiem, że zoom nie będzie trzymał idealnie długości ogniskowej, ale przeskok z 200 na 135 mm w VRII uznałem za grubą przesadę.
    I jeszcze taki mały szczególik, ale dla mnie bardzo użyteczny: stary VR ma guziki AF-lock, używam i bardzo sobie chwalę. VRII zostal ich pozbawiony.
    W ogóle z modelu na model widać, że Nikon jakby oszczędzał na czym się da. Robi coraz ostrzejsze szkła (14-24, 24-70, 70-200), ale coraz gorzej wykonane i okrojone z czego się da. Ale to inny temat. Zestawiając w tabelce wady i zalety wszystkich trzech rozpatrywanych 70-200 ze stabilizacją, stary VR wydał mi się zakupem optymalnym

Obrońcy "oddychania" VRII argumentują, że to taki "ficzer" pozwalający na swobodniejsze kadrowanie. Ale ja już taki "ficzer" mam i on się nazywa 135/2, nie mówiąc o tym, że w starym VR też jest ogniskowa 135 dostępna (i to prawdziwa), więc dziwne to tłumaczenie. Kolejny argument, że można fotografować z nieco mniejszej odległości. Co z tego, skoro przez to "oddychanie" skala odwzorowania i tak jest gorsza. Takie pokrętne usprawieldiwianie oczywistej wady (oczywistej dla mnie, zaznaczam).
    Ostatnio edytowane przez karolt ; 14-06-2011 o 12:04
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Strzelce Opolskie

Domyślnie

Właśnie miałem jakiś czas temu wypożyczony 70-200VR II. Porównywałem go z moim 70-300 VR i zauważyłem, że np. 200mm w tym drogim obiektywie jest krótsze od 200mm mojego tele.

Domyślnie

Czy w tym wątku piszecie dokładnie o tym modelu :Sigma 70-200 f/2.8 EX DG APO HSM II ? Ktoś napisał, że wymaga czasem odesłania i kalibracji... Czy posiadacze tego szkła są tu na forum i używają go amatorsko czy profi ? Myślę nad tym szkłem, ale decyzję o zakupię odkładam. Jest co prawda bez VR ale również i 3 krotnie tańsza od Nikkora.
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    80-200 odpada, uważam, że do szkła tego kalibru potrzebna jest stabilizacja, poza tym chcę kupić nowszą konstrukcję, w pełni dostosowaną do cyfry, o przewadze AF-S / HSM nad AF w reporterce za pewne wspominać nie muszę
    Używałem 80-200 'dwupierścieniowego' (ostatnia generacja przed wersją z AF-S) na D300 i D700, fotografowałem chłopaków ze szkoły piłkarskiej m.in. ze świetnym rezultatem. Fakt że przy sporcie używałem czasem monopodu, ale jeśli szukasz kosztowego optimum, ja bym poważnie się nad nim zastanawiał. Zwłaszcza że na pierwszych miejscach listy zastosowań wymieniasz śluby i portrety. To nie są szybko poruszające się motywy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    Czy w tym wątku piszecie dokładnie o tym modelu :Sigma 70-200 f/2.8 EX DG APO HSM II ? Ktoś napisał, że wymaga czasem odesłania i kalibracji... Czy posiadacze tego szkła są tu na forum i używają go amatorsko czy profi ? Myślę nad tym szkłem, ale decyzję o zakupię odkładam. Jest co prawda bez VR ale również i 3 krotnie tańsza od Nikkora.
    Wszystko z sigmy 70-200: http://darko.cal.pl/Przyroda%20-%20N...tor/index.html
    a tu masz podpięty TCx2 jeszcze na d200: http://darko.cal.pl/Statki%20-%20Shi...ess/index.html
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Używałem sporo ale wersji I. Amatorsko oczywiście. Mogę potwierdzić, że odsyłałem do kalibracji. Z tego co wiem to nie ja jeden. Przed zakupem koniecznie musisz przetestować na krótszych i dalszych odległościach różne ogniskowe.

Pzdr

Domyślnie

A czy Waszym zdaniem cena ok. 2500zł za ten obiektyw w wersji II, jest adekwatna do jakości tego szkła ? Nie pytam o Nikkora, bo cena astronomiczna jak na amatorskie cykanie, ale właśnie o tę Sigmę, czy warta jest swej ceny ?
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Zależy ile używany ale i tak patrząc na cenę w sklepie to dość sporo.
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

A czy Waszym zdaniem cena ok. 2500zł za ten obiektyw w wersji II, jest adekwatna do jakości tego szkła ? Nie pytam o Nikkora, bo cena astronomiczna jak na amatorskie cykanie, ale właśnie o tę Sigmę, czy warta jest swej ceny ?
    ja za swoją używkę wer.II, na gwarancji do 2012 dałem 2100 dwa miesiące temu.
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów