Close

Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 150

Wątek: Cos sredniego

Domyślnie

No pewnie. Nie przemieliłbym tylu znaków z komórki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mistrzucieczki Zobacz posta
    Zdjecia z mamyi tu pokazane a przedstawiajace dziewcze absolutnie tego nie maja
    Mamiya nie staje do konkursu z haselem ani z conaxem. To w końcu aparacik za parę złotych. To ta półka cenowa co Arax CM. Z tym, ze mamiya działa

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mistrzucieczki Zobacz posta
    Od siebie dodam ze uzywajac hassla lub contaxa( jedzie juz do mnie) oczekuje na zdjeciu magicznej mgielki
    Niewazne czy robie portret czy zdjecie z ulicy
    Dokladnie. I gratulacje

Cytat Zamieszczone przez spiritwood Zobacz posta
    Jadę samochodem, trzęsie jak diabli i co chwilę tracę zasięg... Zawężę odpowiedź do punktu pierwszego, gdyż w pozostałych dwóch mniej więcej się zgadzamy.
    Oczywiście, jeżeli wyjście jest stricte fotograficzne - mogę nosić i wielki format. Są jednak takie momenty, gdzie aparat jest po prostu przedmiotem towarzyszącym - nie wybierasz się 'na zdjęcia', aparat masz w torbie, bo go masz - tak na wszelki wypadek. Mamiya 7 (a jeszcze lepiej składana M6) jest naprawdę dobrym towarzyszem. I - wbrew temu co napisałeś - nie jest to mój ulubiony aparat. Tak samo lubię Hassela i Łajkę. Używam ich w zależności od widzimisię i celu fotografowania. Gdy chcę robić portrety moim dzieciom oczywiście wezmę Hassela, gdy zależy mi na czymś mniejszym - biorę Mamiyę. Łajka jest poza klasyfikacją

Cała wypowiedź wzięła się stąd, że w wątku zaczęły być polecane obiektywy ze zjawiskowym bokehem jako jedyne słuszne - z czym generalnie się*zgodzić nie mogę.
    Hm, nadal sie nie zgodze z Toba, moze moja niechec do Mamiyi 6/7 ma w tym jakis udzial, ale skoro juz isc na kompromis jesli chodzi o zdjecie, na rzecz wygody, to czemu nie zadowolic sie wlasnie rzeczonym Summicronem 35 ? Skany na Nikonie z Noctiluxa powodowaly opad szczeki u mnie niejednokrotnie, mimo ze malego obrazka. A jesli musisz miec 6x6, to Arax (tak, znow ten Arax) nie jest taki wiele ciezszy/wiekszy/bardziej uciazliwy niz Mamiya 7, a rysuje moim zdaniem lepiej. Jesli lubisz poprostu ten aparat, to potrafie oczywiscie zrozumiec, ale ze najlepszym wyborem jest - z tym sie juz nie zgodze

I wiem ze to zabrzmi na wstepie pompatycznie, ale zastanow sie chwile nad tym racjonalnie - obiektywy ze zjawiskowym bokehem sa moim zdaniem "jedynie slusznym wyjsciem", doloze tylko do tego bokehu inne oczywiste zalety tych szkiel, takie jak separacja, plastyka, 3D, czyli wszystko co sie razem sklada na ta "magiczna mgielke" o ktorej powyzej wspomnial Mario. Poprostu nie przychodzi mi na mysl ani jeden argument za tym zeby wybrac "gorsze" szklo od "lepszego", bo te wszystkie zalety razem wziete do tego sie wlasnie sprowadzaja. Ktos powie "cena" - ok, w przypadku Hassela czy Contaxa to prawda, ale w przypadku Arsata czy Biometara juz nie. Jesli Arax nowy kosztuje 1200zl z rewelacyjnie kreslacym szklem, to jaki argument bedzie stal za mamiya czy Bronika wtedy ? Oczywiscie biorac pod uwage ze najwyzszym priorytetem jest zdjecie.

PS. dla nie znajacych, kwadraty sa z Araxa - http://www.marcintwardowski.com
    Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 01-07-2011 o 19:13

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta

Hm, nadal sie nie zgodze z Toba, moze moja niechec do Mamiyi 6/7 ma w tym jakis udzial, ale skoro juz isc na kompromis jesli chodzi o zdjecie, na rzecz wygody, to czemu nie zadowolic sie wlasnie rzeczonym Summicronem 35 ? Skany na Nikonie z Noctiluxa powodowaly opad szczeki u mnie niejednokrotnie, mimo ze malego obrazka. A jesli musisz miec 6x6, to Arax (tak, znow ten Arax) nie jest taki wiele ciezszy/wiekszy/bardziej uciazliwy niz Mamiya 7, a rysuje moim zdaniem lepiej. Jesli lubisz poprostu ten aparat, to potrafie oczywiscie zrozumiec, ale ze najlepszym wyborem jest - z tym sie juz nie zgodze

I wiem ze to zabrzmi na wstepie pompatycznie, ale zastanow sie chwile nad tym racjonalnie - obiektywy ze zjawiskowym bokehem sa moim zdaniem "jedynie slusznym wyjsciem", doloze tylko do tego bokehu inne oczywiste zalety tych szkiel, takie jak separacja, plastyka, 3D, czyli wszystko co sie razem sklada na ta "magiczna mgielke" o ktorej powyzej wspomnial Mario. Poprostu nie przychodzi mi na mysl ani jeden argument za tym zeby wybrac "gorsze" szklo od "lepszego", bo te wszystkie zalety razem wziete do tego sie wlasnie sprowadzaja. Ktos powie "cena" - ok, w przypadku Hassela czy Contaxa to prawda, ale w przypadku Arsata czy Biometara juz nie. Jesli Arax nowy kosztuje 1200zl z rewelacyjnie kreslacym szklem, to jaki argument bedzie stal za mamiya czy Bronika wtedy ? Oczywiscie biorac pod uwage ze najwyzszym priorytetem jest zdjecie.
    Ale ja przecież nigdzie nie napisałem, że M7 to najlepszy wybór. Po prostu nie zgadzam się z tym, że należy go (ją) potępiać, bo w rękach dobrego fotografa jest to po prostu dobre narzędzie. Może bez wodotrysków, może ciut zbyt sterylne, ale jednak (subiektywnie) jest to nienajgorszy aparat. I żeby było jasne - jeżeli musiałbym coś sprzedać, najpierw sprzedam mamiyę.

Co do skanów na Nikonie - nie jest łatwo wyłożyć 12k na skaner , tym bardziej, jeżeli fotografia to tylko hobby.

Muszę kończyć - praca czeka Może we wtorek wrzucę coś z wypadu z Robertem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trezrrr Zobacz posta
    Mamiya nie staje do konkursu z haselem ani z conaxem. To w końcu aparacik za parę złotych. To ta półka cenowa co Arax CM. Z tym, ze mamiya działa

Nie jestem expertem w mamyiach araxach czy innych bronicach
    Ale to co widzialem z araxa podobalo mi sie
    A na taki a nie inny odbior pokazanych przez ciebie zdjec ma wplyw ogniskowa
    180mm nie da tej przestrzennosci obrazu
    Jedynie plaski glowny motyw i gdzies daleko maz
    Dlatego w malym obrazku max ogniskowa dla mnie to 50 a w srednim 110
    Road to Manila

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritwood Zobacz posta
    Ale ja przecież nigdzie nie napisałem, że M7 to najlepszy wybór. Po prostu nie zgadzam się z tym, że należy go (ją) potępiać, bo w rękach dobrego fotografa jest to po prostu dobre narzędzie. Może bez wodotrysków, może ciut zbyt sterylne, ale jednak (subiektywnie) jest to nienajgorszy aparat. I żeby było jasne - jeżeli musiałbym coś sprzedać, najpierw sprzedam mamiyę.

Co do skanów na Nikonie - nie jest łatwo wyłożyć 12k na skaner , tym bardziej, jeżeli fotografia to tylko hobby.

Muszę kończyć - praca czeka Może we wtorek wrzucę coś z wypadu z Robertem.
    No i dochodzimy do konsensusu powoli Z tym co napisales powyzej absolutnie jestem w stanie sie zgodzic

Milej pracy

Domyślnie

Mi też się podobają zdjęcia z araxa. Na tyle, że po wypłacie rozważę nabycie jednego

Miałem przez parę tygodni Araxa CM - tragedia, dlatego wolę mamiyę. Czy na Arax 60 jest bardziej godny zaufania?

Tom, co myślisz o tym szkle? Warto na nie zamienić biometara 80?

I z ciekawości bo temat na kiedy indziej: czy jest jakieś ciekawe 40-55mm w tym systemie?

Domyślnie

I z ciekawości bo temat na kiedy indziej: czy jest jakieś ciekawe 40-55mm w tym systemie?
    to ma bagnet Pentacona - Zeiss Flektogon 50mm/4 jest fajny
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Mi też się podobają zdjęcia z araxa. Na tyle, że po wypłacie rozważę nabycie jednego

Miałem przez parę tygodni Araxa CM - tragedia, dlatego wolę mamiyę. Czy na Arax 60 jest bardziej godny zaufania?

Tom, co myślisz o tym szkle? Warto na nie zamienić biometara 80?

To jest dokladnie to szklo o ktorym mowie, standard z ktorym Arax przychodzi.

Co do CM sie nie wypowiadam, mialem Hartbleia CM i aparat byl super, ale magazynki sie sypaly. Dla tego wlasnie mowie kazdemy myslacemu o CM, ze jesli nie MUSI miec wymiennych magazynkow to lepiej jest wziasc 60tke. prostrza i o wiele bardziej niezawodna. Amelka miala swojego okolo roku i nic absolutnie sie nie dzialo.

Domyślnie

A jak humory typu naciąganie-migawki-na-3-razy?
    Jak wygląda matówka? W pentaconach nic nie widać..

EDIT: znalazłem Twój stary post, więc nie ważne..
    Ostatnio edytowane przez Gundrum ; 01-07-2011 o 19:51

Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów