Close

Strona 5 z 57 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 566

Wątek: D90 czy D7000

Domyślnie

No dobra - o tym która puszka było na początku, później zmiana tematu na "szklarnie" by następnie "luźna pogawędka o tytułowaniu wątków"
    Podzielam zdanie cz4rnucha iż czasem małe ot nie jest złe

ps
    czasem są też modkowie którzy wymiotą do śmietnika to co nabajdurzymy bez sensu jak już przesadzimy )

Domyślnie

No dobra jeszcze ja pociągnę, bo w sumie ja napisałem o możliwości edycji tytułu. Nie chodziło mi o zupełne przemianowanie ale jeśli teraz można by dopisać do istniejącego tytułu D90 czy d7000, czy może inne alternatywy dla d5000, albo: czy może najpierw szkła, to nikt by nie miał zastrzeżeń, co do niektórych postów, a dla szukającego, tytuł byłby bardziej wymowny.

Oszczędny w słowach Awatar bamicz
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

No to tak:
    1) Przesiadka z D5k na D90 - fotograficznie nic nie zyskamy, zyskujemy na ergonomii, w sumie parę stówek więcej i oczywiście CLS, śrubokręt, ale tak fotograficznie obrazka lepszego nie uzyskamy
    2) przesiadka z D5k na D7k - tutaj nowa matryca, ISO 100 i wyższe używalne, 9 punktów AF krzyżowych, więc tutaj możemy uzyskać coś lepszego na obrazku.

Sam myślałem trochę nad zmianą puszki na D90 głównie z uwagi na ergonomie, wtedy zostaje mi 35/1,8 i mam D90 18-105 ale nachodzi mnie myśl żeby pomyśleć o samym body D7k wtedy miał bym go tylko z 35/1,8, na początek ok a później dokupi się jakieś następne szkła czy jakieś używane 18-105...? Co sądzicie o takiej zmianie, D300s odpada ze względu na brak funduszy i nie potrzebuje aparatu z tej półki, D7k jest i tak na wyrost...
    Ale sobie myślę że jednak w tych czasach D7k to puszka bardziej przyszłościowa, a D90 no cóż już nie produkowana, i nie wiem czy jest sens się w nią teraz pakować mając na uwadze przyszłość i skupienie się na budowie szklarni...
    Sam nie wiem, ...najbardziej to braknie mi z D7k zooma na spacerowe okazje....ale może warto zaryzykować nożny zoom i mieć spokój na dość długie lata z puszką?
    DYLEMAT
    D90, S 17-50/2.8 EX DC HSM OS, N18-105VR, Nissin Di622N, Benro A-350EX+HD-18, szpej

Domyślnie

Uważam, że to dobry pomysł. Jak Ci się nie spieszy pewnie cena po wakacjach spadnie ze 100zł ale czy warto tracić wakacje... a nie możesz sprzedać samo d5000?

Domyślnie

bamicz

Masz dobry sprzęt, podobnie jaki i ja
    Szukasz dziury w całym, podobnie jak i ja Ale jak ktoś chce wymieniać i ma taką ochotę to nikt mu tego nie powinien zabraniać.
    Ja też kombinuje w stylu co sprzedać co dokupić i wyszło tak: sprzedać D5000 z 18-55VR, kupić D90 + 18-105 + 85 1,8 (£1020) czy D7000 + 18-105 (£1074)?
    NEX- 5R

Domyślnie

Ja już po wyborze miedzy D7000 a D90, wcześniej tez miałem D5000 w którym brakowało mi tylko ergonomii przez którą traciłem najwięcej ciekawych ujęć Wybrałem D90 a za oszczędzoną kasę dokupiłem Tamrona 17-50 i efekt jest świetny. Popieram zatem że dobre szkło ważniejsze niż nieco lepsza matryca. Nie sądziłem że z tej matrycy, znanej mi z D5000, można tyle wycisnąć dobrym szkłem. Teraz odkładam na N 85 1.8 i potem za jakieś 2 lata kupie pewnie następcę D7000 albo może następcę D300s
    Moją metodą na dokonanie wyboru było zapytanie się siebie z jakiego powodu straciłem najwięcej dobrych kadrów? Wysokiego ISO nie używam więc mi nie brakuje, zdjęcia robię w rawach więc kolorami tam się zajmuje, CLS - chcę się bawić, często nie złapałem kadru bo nie zdążyłem przestawić np pomiaru światła w D5000. Z D90 tego problemu nie mam a szkła dają świetny efekt i CLS super sprawa z moim Metzem 58 AF-2 Pozdrawiam zatem niezdecydowanych
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bamicz Zobacz posta
    Ale sobie myślę że jednak w tych czasach D7k to puszka bardziej przyszłościowa, a D90 no cóż już nie produkowana, i nie wiem czy jest sens się w nią teraz pakować mając na uwadze przyszłość i skupienie się na budowie szklarni...
    Sam nie wiem, ...najbardziej to braknie mi z D7k zooma na spacerowe okazje....ale może warto zaryzykować nożny zoom i mieć spokój na dość długie lata z puszką?
    DYLEMAT
    Co to znaczy 'przyszlosciowa puszka'? Za rok z okladem najprawdopodobniej zostanie wyparta z rynku przez nastepce, ktorego w swoich tajnych laboratoriach juz kresla inzynierowie Nikona.

Oszczędny w słowach Awatar bamicz
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sin Zobacz posta
    Co to znaczy 'przyszlosciowa puszka'? Za rok z okladem najprawdopodobniej zostanie wyparta z rynku przez nastepce, ktorego w swoich tajnych laboratoriach juz kresla inzynierowie Nikona.
    A no tak sobie myślę że skoro teraz D90 już wyszedł z produkcji to np za 3-4 lata będzie go trudniej sprzedać - a może go braknąć, a w stronę D7k ciągnie mnie matryca, ISO 100, 9 pól krzyżowych mikro-regulacja AF, pomiar światła.....
    No dobra matryca na bok proszę mi powiedzieć czy 9 pól krzyżowych AF robi wielką różnicę w porównaniu do 1 z D90, tak podczas normalnego użytkowania, nie chodzi mi o tryb manualny z wybranym jednym punktem krzyżowym ale nie centralnym tylko na focenie bardziej "automatyczne"
    D90, S 17-50/2.8 EX DC HSM OS, N18-105VR, Nissin Di622N, Benro A-350EX+HD-18, szpej

Domyślnie

bamicz - sam używam D90 i jestem bardzo zadowolony, w D7k pociąga mnie wzmocniona obudowa i 39 pól autofocusa, ale... wątek o problemach z D7k zniechęca całkowicie do zakupu tej puszki.

Domyślnie

bamicz
    A myślałeś o D5100?
    NEX- 5R

Strona 5 z 57 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów