Close

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 90

Wątek: Pentax Q

Domyślnie

Japończycy to kupią, bo oni lubią takie trochę bezsensowne gadżety. A podobno to ma być tylko na rynek japoński i może też na amerykański. W Europie podobno nie będzie sprzedawany oficjalnie.
    Straszne, mam Sony i zdjęcia tym robię nawet

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonioo Zobacz posta
    to jak w tym przypadku.....kształty ładne, ale gorzej ze zdjęciami

pentax i-10
    a co wymagac od aparatu, który kosztuje poniżej 300 pln? Podejrzewam że w tej kwestii konkurencja nie zostawiła jakoś Pentaksa w tyle

W kategorii cena/wygląd bije resztę na tyle za to że aż sie zastanawiam nad zakupem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yova Zobacz posta
    Już wiele osób kupiło taki aparat tyle że z niewymiennym obiektywem, EX1 i jakoś nie narzekają a tu mamy w zasadzie taki sam aparat tyle że z 50 1,9 a jeżeli osiągi matrycy będą lepsze niż w EX1 który jak na kompakty i tak jest bardzo dobry, to tylko się cieszyć i modlić o normalną cenę Pozdrawiam
    2300 to cena sugerowana, w dodatku na wejściu. W praktyce daje to jakieś 1600-1700 po pół roku bytności na rynku (i to w oficjalnej dystrybucji Apollo - sprzęt sprowadzany z W.Brytanii pewnie będzie tańszy). Moim zdaniem nie ma tragedii.

Ja się tylko zastanawiam nad tym, kiedy ktoś zmajstruje przejściówkę z K-mount na Q-mount. Podczepienie do tego malucha jakiejś pentaksowej lufy typu DA 300* mm daje ekwiwalent 1650 mm! To będzie coś. Będzie można liczyć kamyki na kraterach księżycowych.

Myślę zresztą, że w komentarzach trochę jest niedoceniana największa zaleta tego sprzętu, czyli wymienność obiektywów. Może i Pentakx Q nie będzie tak poręczny jak XZ-1, tak elegancki jak EX1, lub G12, ale możliwość zmiany szkieł w pentaksiku będzie wielką przewagą nad konkurencją.

Kupię sobię tego maluszka, pod choinkę za rok. A co!?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Benek-Piast Zobacz posta

Myślę zresztą, że w komentarzach trochę jest niedoceniana największa zaleta tego sprzętu, czyli wymienność obiektywów. Może i Pentakx Q nie będzie tak poręczny jak XZ-1, tak elegancki jak EX1, lub G12, ale możliwość zmiany szkieł w pentaksiku będzie wielką przewagą nad konkurencją.

Kupię sobię tego maluszka, pod choinkę za rok. A co!?

Dokładnie, to to jest pierwszy naprawdę mały aparat z wymienną optyką. Ze względem na matrycę nie jest może stworzony do ślubów i innych zabaw na wysokim iso, ale do biegania po mieście w dzień myślę że sprawdzi się idealnie
    Nikon Canon Zenit i dwa Fiedy

Domyślnie

Zmiana dla samej zmiany malo mnie bawi. Kompakt typu S95 lezy lepiej w kieszeni dzieki skladanemu obiektywowi, ma znacznie wieksza matryce i jasniejszy zoom.
    Jesli sie okaze ze w tej matrycy jest jakis spory skok jakosciowy w stosunku do tego co widac w obecnej lidze premium kompaktow z matrycami 1/1.7" to dla ich posiadaczy oznacza ze maja po co czekac na nowy model obecnie posiadanego sprzetu.
    Sam z ciekawosci zobacze co udaje sie wycisnac z tej wielkosci, byly sample na imaging, jakies zachwyty byly, ale zostaly usuniete i kopii nie znalazlem.

Domyślnie

W Europie podobno nie będzie sprzedawany oficjalnie.
    to po co wsadzali do MENU, aż tyle nie za popularnych języków z EUROPY?
    Mi się kształty podobają reszta na razie jest milczeniem bo za wiele nie ma info, więc po co gdybać.
    brak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziki_pl Zobacz posta
    Zmiana dla samej zmiany malo mnie bawi. Kompakt typu S95 lezy lepiej w kieszeni dzieki skladanemu obiektywowi, ma znacznie wieksza matryce i jasniejszy zoom.
    1. A kto pisał o możliwości zmiany dla samej zmiany? Pisałem o konketnym zastosowaniu - stosowaniu przejściówek i fotografowaniu księżyca. Swoją drogą jestem ciekawy, co by wyszło, gdyby podpiąć Tamrona 90 do tego czegoś. Macro 500 mm?
    2. Składany obiektyw jest bardziej poręczny, ok. Mniej wystaje. To fakt.
    3. Zoom jaśniejszy? A jeżeli mnie nie zależy na zoomie? (bo nie zależy). I druga rzecz - myślisz, że jakość obrazu dawanego przez ten wbudowany zoom będzie taka sama jak serii stałek? Wątpię.
    4. Dobrze, ma większą matrycę. Ale czy na pewno wiąże się z tym niższy poziom szumów, lepsza dynamika?

Domyślnie

1. A kto pisał o możliwości zmiany dla samej zmiany? Pisałem o konketnym zastosowaniu - stosowaniu przejściówek i fotografowaniu księżyca. Swoją drogą jestem ciekawy, co by wyszło, gdyby podpiąć Tamrona 90 do tego czegoś. Macro 500 mm?
    Brawa dla odważnego odkrywcy, dla dzielnego eksploratora terenów niebezpiecznych jakim jest HIPER-CROP. Heretyk optyczny który sięga w rejony niedostępne dla przeciętnego racjonalisty, nieustraszony który nie boi się demonów dyfrakcyjnych oraz ograniczeń które stawia współczesna fizyka - bo w świecie kwantowym prawie wszystko jest możliwe.

4. Dobrze, ma większą matrycę. Ale czy na pewno wiąże się z tym niższy poziom szumów, lepsza dynamika?
    Chwila zwątpienia ? Ślepa uliczka? Bardzo jestem ciekaw gdzie dotrzesz nieustraszony podróżniku , gdzie zaniesie cie twój oryginalny tok rozumowania.

Domyślnie

Częściowo zabawne, choć chyba niespecjalnie, bez fajerwerków. A już na pewno prawie w całości niemerytoryczne

P.S. Będziemy prowadzić dyskusję na zdjęcia i ironizujące zdanka? Czy może inaczej?

1. Rozumiem z twojej wypowiedzi, że podłączenie żylety typu Tamron 90/2.8 do matrycy 12.4Mpix wielkości 1/2.3'' musi dać tragiczną, nieakceptowalną jakość obrazu? Tak ci się wydaje, czy możesz to jakoś uzasadnić? Odesłać do podobnych prób (nieudanych)? Pokazać jakieś fotki?
    2. Pierwszy lepszy przykład z brzegu - matryce w Canonie 1d MII albo w Canonie 1ds są od matrycy w Pentaksie K-5 większe (APS-H wzglednie FF vs APS-C), mają mniej MPix (8 vs 16) a i tak dają większe szumy i mniejszy zakres dynamiczny (wg DxOMark).
    Ostatnio edytowane przez Benek-Piast ; 27-06-2011 o 14:11

Domyślnie

Częściowo zabawne, choć chyba niespecjalnie, bez fajerwerków. A już na pewno prawie w całości niemerytoryczne
    Bardzo merytorycznie, analizuje Don Kichota fotograficznego.

P.S. Będziemy prowadzić dyskusję na zdjęcia i ironizujące zdanka? Czy może inaczej?
    Czy krytykujesz moją dogłębną analizę wypowiedzi, którą zaserwowałeś biednym forumowiczom ?

1. Rozumiem z twojej wypowiedzi, że podłączenie żylety typu Tamron 90/2.8 do matrycy 12.4Mpix wielkości 1/2.3'' musi dać tragiczną, nieakceptowalną jakość obrazu? Tak ci się wydaje, czy możesz to jakoś uzasadnić? Odesłać do podobnych prób (nieudanych)?

Pokazać jakieś fotki?
    Fotki powiadasz....
    Zaproponuje jednak coś co pomoże odrobinę rozwinąć Ci skrzydła i być może powstrzyma atak innowatorskich pomysłów (np podłączanie judasza z drzwi do teleskopu Hubble'a)- zatem kalkulator w dłoń:

MTFy uzyskane na Canonie 350D (matryca: 22.2 x 14.8 mm/8mpix) Pentax Q ma matryce o wymiarach 6.17 x 4.55 mm/12mpix

Poprosiłeś mnie o merytoryczna wypowiedz, czekam zatem na wyniki twoich obliczeń. Ruski kalkulator powinien się z nimi uporać w 1-2 sekundy (ze sprawnym operatorem).

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów