Szukaj
Kurczę to mi zamieszałeś. 1,8G daje lepszy obrazek niz 1,4G i ma lepszy AF? no i jest tańszy.
ojojoj ostrożnie bo poruszysz drażliwy temat i zaraz się zacznie..
obrazek daje bardziej kontrastowy, rownie ostry (wg mnie ostrzejszy!), troche inny bokeh (jednak równie przyjemny), ale znacznie szybszy i celniejszy AF niż 50 1.4G - to mówie z wlasnego doświadczenia i kilku tych szkielek, obecnie bardzo zadowolony - jak kolega Archibald - użytkownik wersji 1.8 G na d700![]()
Ostatnio edytowane przez P.R.P. ; 15-06-2011 o 13:16
a porównywał ktoś szybkość AF w stosunku do Sigmy 501.4
JumboX
D750, D90, N18-35G, N28-105D IF, N35 1.8G, N50 1.8G N851.8D, S150 2.8, T150-600, SB-900
Podobna lub nawet taka sama....http://www.youtube.com/watch?v=Ej4HcoXyjC0
A jak wygląda szybkość AF w stosunku do 35mm 1.8G ?
D200 / 18-105 VR
Porównywałem - w tych samych "warunkach testowych" (statyw i.t.p.) 1,8G za każdym razem w punkt (napis "MG") a 1,4G raz z przodu raz tyłu, czasem w punkt. W ogóle 1,4G czasem trafia idealnie czasem nie, przynajmniej w wersji, którą się sporo bawiłem (kilkaset zdjęć w okresie miesiąca w różnych warunkach). Przymykałem cały czas do f1,8, ale niestety nie tuszowało to błędów AF. O ile powolność mógłbym przeżyć o tyle braku powtarzalności AF - nie. Standardowo - kilka razy AF mierzony w kontrastowy punkt z tej samej odległości, przy tych samych warunkach i parametrach i.t.d. - połowa strzałów ostra jak żyleta, połowa mydełko, cześć z tych mydlanych kompletnie do niczego. Jak dla mnie - porażka. 50/1,8G przejdzie porządny test w sobotę na weselu, ale na razie wygląda bardzo obiecująco. Powtórzę się po raz ostatni i więcej nie będę robił reklamy temu szkiełku, bo Nikon nie płaci mi za to- obrazek lepszy z 1,4G, AF z 1,8G. Osobiście wolę mieć nieco gorszy obrazek z ostrością tam gdzie chcę niż ładny bokeh z pudłami AF. Tyle ode mnie
![]()
Skontaktuj się z nami