no nowa 50 jest szybsza, szkoda ze 35 1.8 nie ma skali odległości jak w tym szkle, ta kropka nowa mnie troche rozbawiła![]()
Szukaj
no nowa 50 jest szybsza, szkoda ze 35 1.8 nie ma skali odległości jak w tym szkle, ta kropka nowa mnie troche rozbawiła![]()
D700 + 35 & 85
D610 + 28 & 50
Kropka sie przydaje, bo bez patrzenia, po omacku można zakładać szkło na body.
Mam jednak gorącą prośbę o mały onanistyczny test focusowania na FX, na pełnej dziurze oraz f2.8, odległość ostrzenia około 1.5m. Chodzi mi o rozkład głębi - odnośniki co 5-10 cm. Stawiam piwo, jak kupię i będzie równie dobrze - postawię drugie![]()
NEFy od Freda M: http://www.box.net/shared/t19sru18nbs7u0cloy15
z d700, jakby ktoś się zastanawiał.
''A good photograph has a direct simplicity without recourse to dazzling technique''
No i smuteczek. Potwierdziłem dzisiaj to na co zwróciło uwagę Photozone: ci którzy liczą na poprawę celności po przymknięciu względem 50/1.4g, szczególnie na FX przy "ciemnym reportażu" chyba się zawiodą.
Cropy 1:1 z ViewNX, bez innych korekcji.
f1.8
f2.8
f4
Robione niestety na jednej nodze z dzwoniącym telefonem w kieszeni onan-bokehy
50/1.8g f1.8
50/1.8g f2.8
50/1.4g f1.4
50/1.4g f1.8
50/1.4g f2.8
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 11-06-2011 o 13:08
O chlopie gdybym ja mial tak w 1.4G to bym je zostawil.U mnie a 2.8 ostrosc juz byla na 3 pudelku a na 1.4 tuz za 1szym.
![]()
Ja mam f1.4g które zachowuje się BLIŹNIACZO do tego f1.8g, którego macałem w FJ i z którego cropy masz powyżej.
Tak więc moja myśl o wymianie okazała się nieracjonalna.
Jeżeli chodzi natomiast o moją konkluzję po co prawda bardzo krótkim obcowaniu z tym szkłem:
1. Masz body ze śrubokrętem i 50/1.8D - idź rób zdjęcia
2. Masz body ze śrubokrętem i jesteś na zakupie 50-tki - rzuć monetąkażdy wybór można racjonalnie uzasadnić, żadnego nie można nazwać optymalnym. Niech zadecyduje Twój portfel, ceny tych trzech szkiełek są dość dobrze ustawione.
3. Masz body bez śrubokręta (czyli raczej budżetowe, ze słabszym AF i bez mikroregulacji) i jesteś na zakupie 50-tki - polecam 50/1.8g
Skontaktuj się z nami