Close

Strona 45 z 104 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 1040

Wątek: D5100

Domyślnie

Aparat jest OK. To irlandzka pogoda, bo na tych fotach to nie sa przepaly tylko paskudnie rozproszone swiatlo. Zapodaj polar albo filtr ND i bedzie OK. Poprostu wiatr niesie duzo kropelek wody i masz efekt mgielki. Zwroc uwage, jak wgladaja domy w tle. Mieszkalem pod Dublinem przez jakis czas i mialem na fotach to samo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    Aparat jest OK. To irlandzka pogoda, bo na tych fotach to nie sa przepaly tylko paskudnie rozproszone swiatlo. Zapodaj polar albo filtr ND i bedzie OK. Poprostu wiatr niesie duzo kropelek wody i masz efekt mgielki. Zwroc uwage, jak wgladaja domy w tle. Mieszkalem pod Dublinem przez jakis czas i mialem na fotach to samo.
    Całkiem możliwe, bo cały czas mżyło.
    Teraz jestem w Polsce, to popstrykam i zobaczę, co będzie wychodziło.
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

Odebrałem gripa Phottix BG-D3100 od D3,1k i można między bajki włożyć to, że pasuje do D5,1k.
    Oczywiście można za pomocą nożyka dopasować go do D5,1k i da radę go przymocować. Tak, że bateryjka kontaktuje, ale D3,1k musi mieć całkiem inny kształt podstawki, bo w żadnym miejscu na obwodzie grip nie pasuje do podstawy D5,1k. Za dwa tygodnie będę mógł wstawić fotki jak to pasuje do siebie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polikon Zobacz posta
    Oczywiście można za pomocą nożyka dopasować go do D5,1k i da radę go przymocować. Tak, że bateryjka kontaktuje, ale D3,1k musi mieć całkiem inny kształt podstawki, bo w żadnym miejscu na obwodzie grip nie pasuje do podstawy D5,1k.
    Dżizas... dawno się tak nie uśmiałem, poka, poka, chcę to widzieć

Za dwa tygodnie będę mógł wstawić fotki jak to pasuje do siebie.
    Za 2 tygodnie, to pewno wypuszczą już gripa do D5100
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    A to psikus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boa Zobacz posta
    Dżizas... dawno się tak nie uśmiałem, poka, poka, chcę to widzieć

Za 2 tygodnie, to pewno wypuszczą już gripa do D5100
    Tak jak pisałem, nie mam zbytnio dostępu do neta (urlop) ale udało się wstawić same fotki pod tym adresem http://www.kruszon.com/grip1/1.jpg aby zobaczyć wszystkie fotki trzeba zmienić w adresie numer pliku JPG. Do 1 do 3 są fotki gripa bez ingerencji nożyka a od 4 do 5 po potraktowaniu nożykiem.
    No i masz możliwość dalej się pośmiać.
    I faktycznie z gipem puszkę trzyma się o wiele, wiele pewniej i stabilniej.
    Ostatnio edytowane przez Polikon ; 12-06-2011 o 20:23

Domyślnie

2 pytania:

1) grip jest głównie po to, żeby poprawić uchwyt aparatu. Ten wyżej zapewnia jakąkolwiek stabilność? Bałbym się robić takim zestawem pionowe kadry ( o ile ten grip ma w ogóle pionowy spust ).

2) czemu wszyscy piszą D3,1k, D5,1k? Oznaczenie k (kilo; =tysiąc) wprowadza się, aby skrócić jakąś liczbę. w Tym przypadku D5100 ma tyle samo znaków, co D5,1k, ponadto D5100 pisze się szybciej, gdyż ma 2 takie same znaki obok siebie. No i D5100 jest dużo czytelniejsze od D5,1k.

Koniec dygresji, dziękuję za uwagę.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Polikon nie boisz się, że Ci to po prostu puści i Twój d5100 spadnie z hukiem na ziemie?
    D750x2|N24-70/2.8|N35/1.8|N50/1.8|N85/1.8|N180/2.8D|SB900,SB910|Lowepro

Domyślnie

Jak się nie wywrucis, to się nie nanucys

Domyślnie

Adres nie aktywny.
    Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    2 pytania:

1) grip jest głównie po to, żeby poprawić uchwyt aparatu. Ten wyżej zapewnia jakąkolwiek stabilność? Bałbym się robić takim zestawem pionowe kadry ( o ile ten grip ma w ogóle pionowy spust ).

2) czemu wszyscy piszą D3,1k, D5,1k? Oznaczenie k (kilo; =tysiąc) wprowadza się, aby skrócić jakąś liczbę. w Tym przypadku D5100 ma tyle samo znaków, co D5,1k, ponadto D5100 pisze się szybciej, gdyż ma 2 takie same znaki obok siebie. No i D5100 jest dużo czytelniejsze od D5,1k.

Koniec dygresji, dziękuję za uwagę.
    1 Tak jak napisałem super się trzyma puszkę z tym gripem. Ale D7000 lepiej by się trzymało.
    2 Musisz się spytać ogólnie na forum.

Cytat Zamieszczone przez elarco Zobacz posta
    Polikon nie boisz się, że Ci to po prostu puści i Twój d5100 spadnie z hukiem na ziemie?
    Raczej nie spadnie, bo po przykręceniu grip jest bardzo stabilny i nie rusza się względem puszki.
    A jak spadnie to kupię coś innego, bo ten już mnie zaczyna wkurzać. A chodzi o brak możliwości ustawienie puszki pod własne potrzeby. Np. Dzisiaj bawiłem się pilotem i szlak mnie zaczynał trafiać jak za każdą zmianą programu musiałem wchodzić do menu, aby ponownie ustawić wyzwalanie migawki pilotem. To jest normalny szok, że puszka zawsze wraca do własnych ustawień. Nie ma żadnego programu, który można by sobie ustawić na stałe.

Cytat Zamieszczone przez Boa Zobacz posta
    Jak się nie wywrucis, to się nie nanucys
    Nie czaję, do czego pijesz.

Strona 45 z 104 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów