Close

Strona 43 z 104 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 1040

Wątek: D5100

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polikon Zobacz posta
    Po wielu próbach udało się włączyć HDR. Obowiązkowo JPG, pojedyncza fotka, i jeszcze coś. Wszystkich warunków nie rozeznałem, bo olałem tą funkcję. Jak mam się męczyć podczas uruchamiania tego cuda, a Nikon olewa dokładne opisanie jej to wolę o HDR zapomnieć. Dzisiaj pierwszy raz wylazłem z tym badziewiem na, zewnątrz gdy świeciło ładnie słoneczko, i co? Ano żadnej fotki bez przepału. Nawet ustawienie kompensacji ekspozycji na -5 nic nie dało. Na żadnym programie nie zrobił fotki bez przepału. A na „zielonym” automacie, budynki w ładnym słoneczku, a ten lampę błyskową otwiera. Normalnie Szok.
    I tak z super aparatu zrobiło się "badziewie". Może lepiej kupić kompakta i jechać na zielonym i nie marnować nerwów, sprzętu i pieniędzy.
    Czasem warto poczytać co to ISO, prędkość migawki, przesłona i jak to si e ma do wskazań światłomierza i metody pomiaru światła w ekspozycji. Tryby auto coraz lepiej dobierają wszystkie ustawienia, a to że fotograf nie potrafi zrobić tego jeszcze lepiej w trybach P, S, A, M to już chyba tylko jego wina. W takich sytuacjach nawet "super-matryca" D5100 nie da rady (przepraszam za złośliwość i nawiązanie do wątku z "D90 czy D5100" ale nie mogłem się powstrzymać) I tak z super aparatu zrobiło się "badziewie". Może lepiej kupić kompakta i jechać na zielonym i nie marnować nerwów, sprzętu i pieniędzy. A to że lampę otwierał to normalne, warto poczytać co to rozpiętość tonalna, doświetlanie cieni i dlaczego właśnie w słońcu robi się zdjęcia z lampą (podpowiem, szczególnie te pod słońce).

Pozdrawiam i życzę miłej oraz owocnej nauki bo sprzęt masz świetny, aspiracje też ale samo się nie zrobi
    Ostatnio edytowane przez micz87 ; 06-06-2011 o 17:27
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Domyślnie

A co żeście się uczepili tego zielonego. O zielonym napisałem tak na dokładkę. Bo dziwne, że przy takim jasnym obiekcie automat potrzebuje pomocy lampy. A jeśli chodzi o te przepały, to miałem słońce prawie za plecami a kadr wycelowany na domki jedno rodzinne i wszystkie futryny i elewacje w kolorze białym i piaskowym są przepalone. Nawet jak kadr obniżyłem, aby nie łapał nieba to nic się nie zmieniło. Tu gdzie mieszkam jak pogoda jest słoneczna to można przyjąć, że są to anomalie pogodowe. Więc wcześniej nie było z tym problemu, a próbowałem wykorzystywać wszystkie programy tematyczne.
    Chyba na tym forum przeczytałem taki tekst „ zobaczycie jak po czasie na tej matrycy zaczną się przepały”
    Właśnie zresetowałem wszystkie ustawienia, po wyłączałem wszystkie dodatki i pstryknąłem fotkę na zewnątrz, jest dość pochmurno i co widzę, nad nazwą katalogu gdzie zapisano fotkę, napis Prześw. Chociaż nie widać czarnego mrugającego koloru, który wskazuje przepalenie.

poziomek1978
    Miałem tak ustawiony aparat i dalej były przepały. A wszelkiego rodzaju „dopały” mam wyłączone.
    jo44
    Jeśli chodzi o HDR to tak jak napisałem. W drukowanej nie wspominają o tej funkcji a w PDFie piszą tylko o trybie JPG bez NEF a jak przypiszesz HDR do przycisku funkcyjnego to po jego naciśnięciu nic się nie pojawia.
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

Hmmm, a pomiar punktowy światła próbowałeś albo centralnie ważony i nakierować na jakiś biały obiekt? Sądzę że ustawić na takim miejscu i potem AE-Lock i tylko ostrość złapać gdzie chcesz i będzie ogień W sumie nie wiem dlaczego na tej matrycy miałyby jakoś szczególnie robić się przepały - nie przejmować się takimi opiniami tylko focić Co do lampy to pewnie aparat wykrył duży kontrast (np cienie pod daszkami) i chciał je doświetlać lampą.
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Domyślnie

Można godzinami i dniami domyślać się, ale po co? Wystarczy zdjęcie z EXIFem i będzie więcej wiadomo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micz87 Zobacz posta
    Hmmm, a pomiar punktowy światła próbowałeś albo centralnie ważony i nakierować na jakiś biały obiekt? Sądzę że ustawić na takim miejscu i potem AE-Lock i tylko ostrość złapać gdzie chcesz i będzie ogień W sumie nie wiem dlaczego na tej matrycy miałyby jakoś szczególnie robić się przepały - nie przejmować się takimi opiniami tylko focić Co do lampy to pewnie aparat wykrył duży kontrast (np cienie pod daszkami) i chciał je doświetlać lampą.
    Próbowałem robić tak. Najpierw fotka i sprawdziłem gdzie jest przepał ( czarne mrugające plamy) następnie nakierowanie dokładnie tam gdzie była plama i jest tylko lekka poprawa, ale dalej w tym miejscu przepał.
    Wkurzyłem się i zrobiłem fotkę z dekielkiem na obiektywie, fotka czarna a napis Prześw.
    Tak się zastanawiam, wcześniej tego nie było. Ale dwa dni temu ustawiłem sobie własną funkcję Picture Control, bo fotki wychodziły lekko przyciemne. I jak wczoraj zrobiłem kilka fotek na zewnątrz to zaczęły się te przepały. Ale pomimo wykasowania tych ustawień to tak jakby puszka dalej trzymała te ustawienia.

Domyślnie

Dasz w końcu tą fotę z exifem, czy dalej się będziesz z nami bawił w ciuciubabkę
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    A to psikus

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polikon Zobacz posta
    Dzisiaj pierwszy raz wylazłem z tym badziewiem na, zewnątrz gdy świeciło ładnie słoneczko, i co? Ano żadnej fotki bez przepału.
    heh a ja mam cały czas wielki lol na twarzy z powodu tego aparatu+ 18-105. jedyne punkty ujemne, które mogę przyznać po kilkunastu dniach użytkowania swojego nowego zestawu zdecydowanie bateria! i delikatnie słabsze szkło kitowe niż w kity Olka. Poza tym wielki LOL zero przepałów, zero problemów, zero testów dekielkowych tylko focenie, focenie i focenie.

Zapytam jeszcze raz bo być może ktoś już doszedł jak jest z tą ładowarką- da się rozdzielić samą wtyczkę od korpusu ładowarki? czy jak już jest raz zatrzaśnięta to na amen?
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eBarciu Zobacz posta
    Zapytam jeszcze raz bo być może ktoś już doszedł jak jest z tą ładowarką- da się rozdzielić samą wtyczkę od korpusu ładowarki? czy jak już jest raz zatrzaśnięta to na amen?
    zdecydowanie da się,
    "górny" zaczep podważa się w tym miejscu, gdzie jest taki półotwór, *lekko* ciągnąc (nie przy krawędzi całej ładowarki tylko jakby od spodu) za tę wtyczkę,
    a "boczny" zaczep odblokowuje się naciskając z umiarem w tym jego półotworze na zaczep który tam w środku jest, jednocześnie ciągnąc za wtyczkę
    Ostatnio edytowane przez Presley ; 06-06-2011 o 23:49

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Presley Zobacz posta
    zdecydowanie da się,
    "górny" zaczep podważa się w tym miejscu, gdzie jest taki półotwór, *lekko* ciągnąc (nie przy krawędzi całej ładowarki tylko jakby od spodu) za tę wtyczkę,
    a "boczny" zaczep odblokowuje się naciskając z umiarem w tym jego półotworze na zaczep który tam w środku jest, jednocześnie ciągnąc za wtyczkę
    Presley wielkie dzięki za szybką i konkretną odpowiedź. tak mi się wydawało, że powinno to tak działać ale miałem stracha to zrobić żeby nie zepsuć nowiutkiego nabytku.
    Pozdrawiam
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boa Zobacz posta
    Dasz w końcu tą fotę z exifem, czy dalej się będziesz z nami bawił w ciuciubabkę
    Tutaj masz fotki. http://www.kruszon.com/fotka2.htm http://www.kruszon.com/fotka3.htm
    Wszystko co białe, elewacje, część chmurek pulsowało na czarno w puszce.
    Jutro będę w Polsce to odwiedzę sklepik gdzie kupiłem to "cudo" to może cosik poradzą. Bo przypuszczam że co przestawiłem i nawet tego nie widzę.
    Ostatnio edytowane przez Polikon ; 07-06-2011 o 07:49

Strona 43 z 104 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów