Close

Strona 5 z 18 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 176

Wątek: Auto ISO w D700

Domyślnie

U mnie praktycznie przez cały czas ustawione jest autoiso 200-3200, wyłączam np. używając statywu. Jedna funkcja której by mi brakowało to jeszcze dodatkowe uzależnienie minimalnego czasu migawki od ogniskowej - gdyby dało się ustawić w menu dla obiektywu np. 50mm minimalny czas 1/100, a dla 135mm 1/250 i aparat zmieniałby to automatycznie bez żadnego wchodzenia w menu to byłoby nieźle.. Teraz mam tak, że gdy zmienię stałkę to wchodzę w menu i sobie ustawiam ten minimalny czas. Podobnie mogłoby być z zoomem, np. dla 24-70 - przy 24mm aparat automatycznie przyjmuje minimalny czas 1/50, a dla 70mm np. 1/160.
    Ostatnio edytowane przez raider ; 02-06-2011 o 09:43

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raider Zobacz posta
    U mnie praktycznie przez cały czas ustawione jest autoiso 200-3200, wyłączam np. używając statywu. Jedna funkcja której by mi brakowało to jeszcze dodatkowe uzależnienie minimalnego czasu migawki od ogniskowej - gdyby dało się ustawić w menu dla obiektywu np. 50mm minimalny czas 1/100, a dla 135mmm 1/250 i aparat zmieniałby to automatycznie bez żadnego wchodzenia w menu to byłoby nieźle.. Teraz mam tak, że gdy zmienię stałkę to wchodzę w menu i sobie ustawiam ten minimalny czas. Podobnie mogłoby być z zoomem, np. dla 24-70 - przy 24mm aparat automatycznie przyjmuje minimalny czas 1/50, a dla 70mm np. 1/160.
    Masz rację, jest o tym mowa w innym wątku, albo na blogu forumowym jednego z forumowiczów. Najgorsze jest to, że w menu osobistym można tylko podlinkować włączenie/ wyłączenie autoiso, a żeby przestawić minimalny czas, to trzeba wejść w menu, co może być kłopotliwe jeśli czas nagli, a ostatnio zapamiętane menu było inne. Rozumiem, że Ty preferujesz ustawienie 1/2*ogniskowa, a nie jak większość 1/ogniskowa, aby zniwelować poruszenia? A w tym Twoim ustawieniu autoiso, jaką wartość iso masz ustawioną ręcznie, z pokrętła?
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Dlatego warto korzystać z trybu M nie róbcie z semi-pro puszki idiot-camery z trybem "zielonym"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    Masz rację, jest o tym mowa w innym wątku, albo na blogu forumowym jednego z forumowiczów. Najgorsze jest to, że w menu osobistym można tylko podlinkować włączenie/ wyłączenie autoiso, a żeby przestawić minimalny czas, to trzeba wejść w menu, co może być kłopotliwe jeśli czas nagli, a ostatnio zapamiętane menu było inne. Rozumiem, że Ty preferujesz ustawienie 1/2*ogniskowa, a nie jak większość 1/ogniskowa, aby zniwelować poruszenia? A w tym Twoim ustawieniu autoiso, jaką wartość iso masz ustawioną ręcznie, z pokrętła?
    Ręcznie ustawiam zwykle najniższe czyli 200, a czas faktycznie ostatnio bardziej preferuję 1/2*ogniskowa - większa pewność braku poruszenia. Może nie tak bardzo da się to odczuć w przypadku obiektywu ok. 50mm lub szerszego, ale przy 300mm lepiej użyć co najmniej 1/500.

Domyślnie

można ustawić pod pod przycisk Fn całe menu ISO, nie trzeba wtedy wchodzić w menu.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    można ustawić pod pod przycisk Fn całe menu ISO, nie trzeba wtedy wchodzić w menu.
    O dzięki! Nie wiedziałem. Kurcze, na tych dwóch frontowych Fn mam: pierwszy z menu własnego (włąśnie włącz/ wyłącz auto iso), a na drugim blokadę błysku, szkoda, że nie ma trzeciego- trza zrobić zmianę.

Domyślnie

O dzięki! Nie wiedziałem. Kurcze, na tych dwóch frontowych Fn mam: pierwszy z menu własnego (włąśnie włącz/ wyłącz auto iso), a na drugim blokadę błysku, szkoda, że nie ma trzeciego- trza zrobić zmianę.
    mi również czasami brakuje 3 może w następnym będzie?
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariobor Zobacz posta
    Dlatego warto korzystać z trybu M nie róbcie z semi-pro puszki idiot-camery z trybem "zielonym"
    Wiesz, jak się pracuje 2 korpusami i nagle zmieniasz diametralnie warunki oświetlenia, to wierz mi/ nam, że auto iso pomaga. Oczywiście są wyjątki- fotograficy pracujący na wyłączonym auto iso, których podziwiamy za sprawność manualną i koordynację.
    Ostatnio edytowane przez bialogardzianin ; 02-06-2011 o 10:13

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    mi również czasami brakuje 3 może w następnym będzie?
    taaaa, a przy trzech narzekalibyśmy, że nie ma 4, itd. aż zrobiłby się z tego kalkulator.

Domyślnie

Wiesz, jak się pracuje 2 korpusami i nagle zmieniasz diametralnie warunki oświetlenia, to wierz mi/ nam, że auto iso pomaga. Oczywiście są wyjątki- fotograficy pracujący na wyłączonym auto iso, których podziwiamy za sprawność manualną i koordynację.
    Wiesz tak się składa że też pracuje na 2 body i używam (choć coraz mniej) AutoISO, kwestia wprawy. Jak dla mnie połączenie AutoISO i trybu M to świetne rozwiązanie, ustalam sobie parametry (czas/przysłone) na których chcę pracować (mogę wtedy czas dostosować do ogniskowej) a AutoISO "załatwia" resztę. Minus jeden jest taki że trzeba obserwować i być świadomym "co wynika z czego" i na co trzeba uważać (mam tu na myśli wspomniane przez ciebie zmienne warunki)
    Ostatnio edytowane przez mariobor ; 02-06-2011 o 10:40 Powód: literówka

Strona 5 z 18 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów