Close

Strona 4 z 18 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 176

Wątek: Auto ISO w D700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariobor Zobacz posta
    Aha zapomniałem dodać że paten ze wspomnianym ustawieniem na body przykładowego ISO 1600 działa również bez lampy. Czyli mając tryb A włączamy Auto ISO i ISO 1600 w body i w sytuacji gdy czas 1/8000 jest za długi zjedzie sobie z ISO do tylu ile potrzeba żeby zmieścić się w skali a w drugą stronę będzie utrzymywał ISO 1600 do podanego czasu w Auto ISO jako najkrótszy. Czyli można to podsumować że wówczas mamy AUTO ISO z predefiniowanym ISO 1600 które zmieni się tylko wtedy kiedy nie będzie opcji ustalić pozostałym parametrów dla tego ISO.

Amen
    Coś się chyba koledze pokiełbasiło z nazewnictwem czasów... jeśli 1/8000 jest za długi to jaki ustawić, 1/10000?

Domyślnie

no właśnie jest za długi 1/8000. A że jest to max dla D700 to wtedy Auto iso zbija nam ISO z 1600 na powiedzmy 800. Normalnie gdybyś wyszedł na zewnątrz np z kościoła z ustawionym ISO 1600 i się zagapił i zaczął ładować na takim iso na zewnątrz to dostał byś mega przepalony materiał. Auto ISO zrobi taki myk że zbije do ISO800 i zrobisz zdjęcia na ISO800 1/8000 czyli uratuje ci dupe jednym słowem

Domyślnie

Ja tam wolę mieć ISO pod kontrolą.
    D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800

Domyślnie

mariobor ma całkowita racje-co prawda juz od dawna to stosuje w d700 natomiast moje pytanie odnosi sie jeszcze do d300s i d3s gdzie auto-iso działa ineczej.Wykorzystujac w pracy dwie puszki ciezko jest przyzwyczaic sie do róznego działania tych trybów w d700 i d3s.
    Moze ktos poda przepis jak ustawiać auto iso sb900 i d3s
    FiX-owe Nikony
    http://zoltyserwisfotograficzny.info
    niezależne opinie klientów o serwisie "N"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariobor Zobacz posta
    Przeczytałem pobieżnie ten wątek i nie wiem czy może ktoś już opisał taki myk z D700 który ja używam na sali, a więc do rzeczy:
    Ustawiam sobie Auto ISO na zakres 200-6400 zakładam lampkę i ... ustawiam sobie jakby nigdy nic ISO 1600 na body. Wtedy moja D700 trzyma czas ISO 1600 przy pracy z lampą i doświetla tyle ile potrzeba dla ISO 1600. Co najważniejsze dla mnie w sytuacji gdy minimalny błysk + ISO 1600 to za dużo światła, sam zjeżdża sobie z ISO na np.800, gdy max błysk to za mało dla ISO1600 podbija sobie ISO... eliminuje wtedy sytuacje że zrobi mi fotoziutkowe zdjęcie na sali przy ISO 200 + pełną mocą lampy z ciemnicą za ludzikami na pierwszym planie Drugi plus to wyłączając lampę (jeden z edytowalnym przycisków na body) pracuje od razu na zastanym z wykorzystaniem całego zakresu Auto ISO.
    W trybie M czy/ i A?
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Ja preferuję używanie trybu M z lampą ale na A też ten patent działa co napisałem pisząc o pracy auto ISO bez lampy. Najlepiej samemu sprawdzić i potestować.

Domyślnie

w d3s może ktos ma podobny patent?
    FiX-owe Nikony
    http://zoltyserwisfotograficzny.info
    niezależne opinie klientów o serwisie "N"

Domyślnie

Reasumując, mając ustawione w korpusie (w trybie M) parametry A-ISO dajmy na to 1/100 sek. i max ISO 3200, wartość ISO ustalona wybierakiem jest nieistotna? Czy jak wyjdę z ciemnego pomieszczenia na dwór, na słońce, A-ISO obniży mi wartość ISO do:
    a) ISO 200
    b) nie niżej niż ISO określonego kółkiem (np. 1600)?

Domyślnie

B, masz d700 sam możesz sprawdzic

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ramzey Zobacz posta
    B, masz d700 sam możesz sprawdzic
    No popatrz, nie wpadłbym na to sam! A poważnie, szanując czas forumowiczów, wolałem upewnić się u praktyków na forum. Często w wątkach sprzętowych są wypowiedzi sprzeczne, poparte praktyką i doświadczeniami, a jednak różniące się czasem istotnymi kwestiami, nawet te dot. ustawień korpusów, co wydawałoby się nie powinno być dyskusyjne. Najprawdopodobniej wynika to z faktu, że ktoś się myli i dopiero na forum zostaje oświecony w swej niewiedzy lub błędzie (w tych sytuacjach obowiązuje przecież system zero jedynkowy). Dlatego uważam, ze forum jest najlepszym miejscem do zadawania pytań, których zgodnie z takim jednym powiedzeniem ponoć głupich nie ma.

Strona 4 z 18 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów