Szukaj
no właśnie jest za długi 1/8000. A że jest to max dla D700 to wtedy Auto iso zbija nam ISO z 1600 na powiedzmy 800. Normalnie gdybyś wyszedł na zewnątrz np z kościoła z ustawionym ISO 1600 i się zagapił i zaczął ładować na takim iso na zewnątrz to dostał byś mega przepalony materiał. Auto ISO zrobi taki myk że zbije do ISO800 i zrobisz zdjęcia na ISO800 1/8000 czyli uratuje ci dupe jednym słowem![]()
Ja tam wolę mieć ISO pod kontrolą.
D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800
mariobor ma całkowita racje-co prawda juz od dawna to stosuje w d700 natomiast moje pytanie odnosi sie jeszcze do d300s i d3s gdzie auto-iso działa ineczej.Wykorzystujac w pracy dwie puszki ciezko jest przyzwyczaic sie do róznego działania tych trybów w d700 i d3s.
Moze ktos poda przepis jak ustawiać auto iso sb900 i d3s
Ja preferuję używanie trybu M z lampą ale na A też ten patent działa co napisałem pisząc o pracy auto ISO bez lampy. Najlepiej samemu sprawdzić i potestować.
w d3s może ktos ma podobny patent?
Reasumując, mając ustawione w korpusie (w trybie M) parametry A-ISO dajmy na to 1/100 sek. i max ISO 3200, wartość ISO ustalona wybierakiem jest nieistotna? Czy jak wyjdę z ciemnego pomieszczenia na dwór, na słońce, A-ISO obniży mi wartość ISO do:
a) ISO 200
b) nie niżej niż ISO określonego kółkiem (np. 1600)?
D700, N24D, N35D, N85D, S150
B, masz d700 sam możesz sprawdzic
No popatrz, nie wpadłbym na to sam!A poważnie, szanując czas forumowiczów, wolałem upewnić się u praktyków na forum. Często w wątkach sprzętowych są wypowiedzi sprzeczne, poparte praktyką i doświadczeniami, a jednak różniące się czasem istotnymi kwestiami, nawet te dot. ustawień korpusów, co wydawałoby się nie powinno być dyskusyjne. Najprawdopodobniej wynika to z faktu, że ktoś się myli i dopiero na forum zostaje oświecony w swej niewiedzy lub błędzie (w tych sytuacjach obowiązuje przecież system zero jedynkowy). Dlatego uważam, ze forum jest najlepszym miejscem do zadawania pytań, których zgodnie z takim jednym powiedzeniem ponoć głupich nie ma.
![]()
D700, N24D, N35D, N85D, S150
Skontaktuj się z nami