Close

Strona 7 z 18 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 176

Wątek: Auto ISO w D700

Domyślnie

inna sytuacja,
    Młodzi wchodzą do koscioła od tyłu pada ostre światło słoneczne, w kościele panuje półmrok czas ustwiony na 1/160 zeby nie posruszyć przysłona f1,8 obiektyw 35mm auto iso 200-8000 pomiar matrycowy lub punktowy oby dwa pomiary daja bardzo zblizony obrazek -wyszło ciemno... moze jakies porady
    dz\iwne bo av i auto iso aparat ustawia iso 320 lub 260
    FiX-owe Nikony
    http://zoltyserwisfotograficzny.info
    niezależne opinie klientów o serwisie "N"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikuś Zobacz posta
    bialogardzianinie, pisałem o tym wszystkim w kontekście pracy bez lampy. W takim przypadku poniższa scena nie powinna być problemem. Tryb A, Kompensacja na minus i jazda

W przypadku z lampą przy kontrastowej doświetlanej scenie.. tryb M, kompensacja na minus, lampa w M albo TTL(FP) tez na mocne minus ( w zależności od odległości ) i powinno być ok U mnie zawsze wychodziło , tzn byłem zadowolony

.
    hmm, to chyba coś źle robię, bo ja daję korektę na +. Ostatnio oglądałem materiał uznanego podlaskiego fotografa, który nie kasuje exifów. tam były ujęcia ze światłem i pod światło, na prawdę różne sceny i sytuacje świetlne- wszędzie brak korekty EV...

Cytat Zamieszczone przez avatarr Zobacz posta
    inna sytuacja,
    Młodzi wchodzą do koscioła od tyłu pada ostre światło słoneczne, w kościele panuje półmrok czas ustwiony na 1/160 zeby nie posruszyć przysłona f1,8 obiektyw 35mm auto iso 200-8000 pomiar matrycowy lub punktowy oby dwa pomiary daja bardzo zblizony obrazek -wyszło ciemno... moze jakies porady
    dz\iwne bo av i auto iso aparat ustawia iso 320 lub 260
    co oznacza słowo "av"? napisałeś, że czas ustawiłeś na 1/160, żeby nie poruszyć plus przysłona 1,8, czyli zakładamy, że tryb M, stąd moje pytanie o skrót "av". Wklej najlepiej zdjęcie, jeśli możesz.
    EDIT: myślę, ze tu chodzi o niuans auto iso a M i A, ale niech znawcy się wypowiedzą. A może obszar pomiaru punktowego (zebrał nie tylko z ludzi ale i ze dworu?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-06-2011 o 23:37
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez avatarr Zobacz posta
    [...] auto iso aparat ustawia iso 320 lub 260
    a autoISO aparat ustawia ISO z większą dokładnością niż 1/3(chyba 1/6 ale głowy nie dam )
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    Muszę to przećwiczyć, bo ostatnio postanowiłem zastosować tryb auto iso, i skończyło się to tym, że na zewnątrz, przy ładnym słoneczku (w cieniu na szczęście) fotografowałem na ISO 3200. Źle to nie wyszło, bo przy silnym kontraście (gdzieniegdzie padało bezpośrednio słońce), miałem świetnie doświetlone cienie- prawie jak z fuji s5 pro, którego bardzo mi żal.

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    /.../
    Cosik właśnie źle ustawiłem z auto iso (stąd moje pytania w tym wspaniałym wątku), i aparat utrzymał mi 3200 po wyjściu z budynku. Plus jest tego taki, że w miarę doświetlone zostały cienie, dzięki czemu mogłem zniwelować przepały.
    Co to za bzdury, że używając ISO 3200 w dobrze oświetlonej scenie (gdzie normalnie wystarczyło by ISO 200-400), masz doświetlone cienie?
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    A to psikus

Domyślnie

Może bialogardzianinowi chodziło o to, że aparat potrzebował iso3200 do tzw prawidłowej ekspozycji.. jak zrozumiałem przy włączonej lampie. Dlatego dobrze mu doświetliło cienie. Nieprecyzyjnie się wyraził.

Polecam spróbować, jeśli się jeszcze nie korzystało, z możliwości "zapięcia" np na przycisk Fn możliwości wyłączenia lampy. W sytuacji kiedy doświetlamy lampą możemy nacisnąć Fn i zobaczyć jaką aparat(bez lampy) ustala wartość iso dla danej sceny

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikuś Zobacz posta
    Może bialogardzianinowi chodziło o to, że aparat potrzebował iso3200 do tzw prawidłowej ekspozycji.. jak zrozumiałem przy włączonej lampie. Dlatego dobrze mu doświetliło cienie. Nieprecyzyjnie się wyraził.
    Nie wiem o co Mu chodziło, ale też nie sądzę aby na zewnątrz w momencie kiedy miejscami bezpośrednio padało słońce wymagane było ISO 3200...
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    A to psikus

Domyślnie

Może miał ustawionego spota i jak mu zmierzyło ekspozycję na jakimś ostrym cieniu to wyszło jak wyszło. Ale z kolei miał by przepały gdzie indziej skoro to słoneczny dzień.
    D610, V1, FM2n

Domyślnie

Pytanie do forumowych magików - czy w D700 jest możliwość ustawienia auto-iso w taki sposób, żeby ta funkcja włączała się automatycznie przy przełączeniu trybu na M? W trybie A nie potrzebuję auto-iso, natomiast zawsze przy przejściu do M muszę dodatkowo włączyć auto-iso, co jest trochę uciążliwe. Mam je podpięte w "moim menu", ale jako drugą pozycję, i też nie jest to super wygodne.
    Z tego co widzę w menu, chyba nie da się powiązać auto-iso z trybem M, ale może ktoś to jakoś rozgryzł.

Ewentualnie czy da się pod jakiś przycisk podpiąć DRUGĄ pozycję z "Mojego menu"?
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

A w jaki sposób *przeszkadza* włączona funkcja AUTO ISO w trybie A?

Domyślnie

Czy przeszkadza... to chyba kwestia przyzwyczajenia z niższego body, gdzie z ISO poszaleć nie mogłem. Jakoś wolę samemu kontrolować ISO, generalnie zostawiać automatyce w każdym trybie tylko jeden parametr do kontroli (czas/przysłona/ISO).

Może to faktycznie jest dobry kierunek, żeby zacząć w każdym trybie używać auto iso. Chyba, że ktoś rozpracował jakieś inne rozwiązanie.
    to be a rock and not to roll

Strona 7 z 18 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów