Close

Strona 6 z 18 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 176

Wątek: Auto ISO w D700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariobor Zobacz posta
    ...Minus jeden jest taki że trzeba obserwować i być świadomym "co wynika z czego" i na co trzeba uważać (mam tu na myśli wspomniane przez ciebie zmienne warunki)
    Dzięki że o tym piszesz. Najbardziej nurtuje mnie właśnie to przejście oraz jego wpływ na reakcję fotografa, czyli o czym trzeba pamiętać i co najszybciej przestawić, kiedy wychodzi się z ciemnego pomieszczenia na słońce. Zakładam, że trzeba szybko polecieć z czasem (skrócić czas migawki) ale właśnie co z ISO- czy trzeba mimo włączonego a-iso zjechać pokrętłem na 200 (przy załozeniu, że było ustawione dajmy na to na 1600), czy jednak korpus ustawi najniższą wartość jeśli pomiar światła zasygnalizuje prześwietlenie? Rozumiem, że przy włączonym auto iso:
    1) w trybie M uważam na czas (pomijając przesłonę)
    2) w trybie A nie muszę uważać na czas, co oczywiste, ani na ISO
    a jeszcze jak do tego dojdzie błyskanie to już w ogóle.
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Sytuacja przykładowa: wyjście z kościoła parametry w kościele: tryb M 1/160 | F2,8 | auto ISO i teraz sytuacja wychodzimy na zewnątrz słoneczko świeci aż miło. Zmieniamy tylko czas na powiedzmy 1/800 i AutoISO załatwia resztę... nie ważne co mamy na pokrętle ustawione w ISO czy 1600 czy 200. AutoISO samo ustawi sobie powiedzmy swoje niestandardowe ISO 320. Bo jedynym zmiennym parametrem którym będzie mógł podziałać aparat to ISO.

Jak będziesz miał tryb A to wtedy jak wyjdziesz z kościoła z ISO na pokrętle powiedzmy 1600 to będziesz miał parametry 1/8000 F2,8 ISO 1600.

Warto poćwiczyć/potestować np wychodząc z ciemnego pokoju na balkon
    Ostatnio edytowane przez mariobor ; 02-06-2011 o 11:11

Domyślnie

Sytuacja przykładowa: wyjście z kościoła parametry w kościele: tryb M 1/160 | F2,8 | auto ISO i teraz sytuacja wychodzimy na zewnątrz słoneczko świeci aż miło. Zmieniamy tylko czas na powiedzmy 1/800 i AutoISO załatwia resztę... nie ważne co mamy na pokrętle ustawione w ISO czy 1600 czy 200. AutoISO samo ustawi sobie powiedzmy swoje niestandardowe ISO 320. Bo jedynym zmiennym parametrem którym będzie mógł podziałać aparat to ISO.

Jak będziesz miał tryb A to wtedy jak wyjdziesz z kościoła z ISO na pokrętle powiedzmy 1600 to będziesz miał parametry 1/8000 F2,8 ISO 1600.

Warto poćwiczyć/potestować np wychodząc z ciemnego pokoju na balkon
    Dziękuję bardzo, o taką wypowiedź mi chodziło. Poćwiczę, oczywiście. Wychodzi na to, że "zdradziecki" jest tryb A. Muszę to przećwiczyć, bo ostatnio postanowiłem zastosować tryb auto iso, i skończyło się to tym, że na zewnątrz, przy ładnym słoneczku (w cieniu na szczęście) fotografowałem na ISO 3200. Źle to nie wyszło, bo przy silnym kontraście (gdzieniegdzie padało bezpośrednio słońce), miałem świetnie doświetlone cienie- prawie jak z fuji s5 pro, którego bardzo mi żal.

Domyślnie

Aha zapomniałem dodać że paten ze wspomnianym ustawieniem na body przykładowego ISO 1600 działa również bez lampy. Czyli mając tryb A włączamy Auto ISO i ISO 1600 w body i w sytuacji gdy czas 1/8000 jest za długi zjedzie sobie z ISO do tylu ile potrzeba żeby zmieścić się w skali a w drugą stronę będzie utrzymywał ISO 1600 do podanego czasu w Auto ISO jako najkrótszy. Czyli można to podsumować że wówczas mamy AUTO ISO z predefiniowanym ISO 1600 które zmieni się tylko wtedy kiedy nie będzie opcji ustalić pozostałym parametrów dla tego ISO.

Amen
    Hmm, próbuje to zrozumieć, a już skupiam się na podsumowaniu Poważnie, chciałbym załapać. Chodzi mi ustawienia w układzie bez lampy.
    .......

Tryb A jest dla wygodnickich, którzy boją się wielkich przepałów, a M jest dla tych, którzy chcą kontrolować czas, mimo autoiso zapiętego właśnie ograniczeniem np 1/100s, iso200-3200. Nie łącze tego z ogniskową, bo używając np Nikkora50G, to 1/50s może być zbyt długa. Dopiero czasy powyżej 1/100 dają jakąś gwarancję braku rozmazów jednak poruszających się modeli, a zakładam, że okiełznam trzęsące się łapki. Oczywiście są momenty gdzie jest czas na zejście poniżej przykładowej 1/100s i radości się z ISO200 w trudnych warunkach oświetleniowych.
    Rzeczą niby nieistotną może wydawać się kompensacja ekspozycji, gdzie w A możemy ją kontrolować jedynie kółkiem, natomiast w M przycisk kompensacji i kółko. Nie porównywałbym korekty czasu w M do kompensacji ekspozycji, bo ta druga na pewno stosowana z mniejszym natężeniem niż każdorazowe kręcenie (w M) w okolice "zera".
    Są zalety i wady obu trybów jednak w samym kościele tryb A + autoiso+ szybka kompensacja sprawdza się mz w większości sytuacji, co nie znaczy, że nie można stosować obu

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Domyślnie

Przeczytałem pobieżnie ten wątek i nie wiem czy może ktoś już opisał taki myk z D700 który ja używam na sali, a więc do rzeczy:
    Ustawiam sobie Auto ISO na zakres 200-6400 zakładam lampkę i ... ustawiam sobie jakby nigdy nic ISO 1600 na body. Wtedy moja D700 trzyma czas ISO 1600 przy pracy z lampą i doświetla tyle ile potrzeba dla ISO 1600. Co najważniejsze dla mnie w sytuacji gdy minimalny błysk + ISO 1600 to za dużo światła, sam zjeżdża sobie z ISO na np.800, gdy max błysk to za mało dla ISO1600 podbija sobie ISO... eliminuje wtedy sytuacje że zrobi mi fotoziutkowe zdjęcie na sali przy ISO 200 + pełną mocą lampy z ciemnicą za ludzikami na pierwszym planie Drugi plus to wyłączając lampę (jeden z edytowalnym przycisków na body) pracuje od razu na zastanym z wykorzystaniem całego zakresu Auto ISO.
    Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale z tego co piszesz powinno to działać z lampą i bez. Na przykład mając ttl-bl na lampie, M w puszce, czas 1/125 i przysłonę 4, iso-auto max 6400 i na pokrętle iso 1600 powinno przy zbyt dużej ilosci swiatła i włączonej lampie obniżyć iso tak żeby własciwie naświetlic scenę? Podobnie powinno to działać po odłączeniu lampy np przyciskiem funkcyjnym. No i owszem, po odłaczeniu lampy to dokładnie tak działa jednak z lampą nie. Twardo trzyma iso 1600. No chyba, że coś źle robię, albo coś źle zrozumiałem albo......mam chińską podróbkę lampy . Zestaw to oczywiście D700, N50/1,4G i SB900.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Horatio7 Zobacz posta
    Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale z tego co piszesz powinno to działać z lampą i bez. Na przykład mając ttl-bl na lampie, M w puszce, czas 1/125 i przysłonę 4, iso-auto max 6400 i na pokrętle iso 1600 powinno przy zbyt dużej ilosci swiatła i włączonej lampie obniżyć iso tak żeby własciwie naświetlic scenę? Podobnie powinno to działać po odłączeniu lampy np przyciskiem funkcyjnym. No i owszem, po odłaczeniu lampy to dokładnie tak działa jednak z lampą nie. Twardo trzyma iso 1600. No chyba, że coś źle robię, albo coś źle zrozumiałem albo......mam chińską podróbkę lampy . Zestaw to oczywiście D700, N50/1,4G i SB900.

"Co najważniejsze dla mnie w sytuacji gdy minimalny błysk + ISO 1600 to za dużo światła, sam zjeżdża sobie z ISO na np.800, gdy max błysk to za mało dla ISO1600 podbija sobie ISO... "

No właśnie, podpinam się pod to pytanie. Nie pamiętam, ale chyba kiedyś tak próbowałem i nie zauważyłem aby ISO chciało zejść w dół w określonych sytacja oświetleniowych. Gdyby tak było jak kolega pisze powyżej, byłoby miodzio. W sobotę postaram się to sprawdzić. Dla mnie najważniejsze to to, czy cytat kolegi, który podałem wyżej jest prawdziwy.
    Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 03-06-2011 o 08:56
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Do kolegów powyżej włączcie AutoISO, ustawcie na pokrętle ISO 1600 zróbcie zdjęcie z bliska np.kwiatka na oświetlonym parapecie zobaczycie że aparat żeby nie przepalić kwiatka zjedzie z ISO.

Aha no i wtedy jest różnica czy macie tryb A czy M

przy M zjedzie sobie do np ISO 200 przy czasie 1/200
    przy A ISO utrzyma wysokie a skróci sobie czas do np 1/1600 (co równa się z brakiem synchro z lampą)

Domyślnie

Do kolegów powyżej włączcie AutoISO, ustawcie na pokrętle ISO 1600 zróbcie zdjęcie z bliska np.kwiatka na oświetlonym parapecie zobaczycie że aparat żeby nie przepalić kwiatka zjedzie z ISO.

Aha no i wtedy jest różnica czy macie tryb A czy M

przy M zjedzie sobie do np ISO 200 przy czasie 1/200
    przy A ISO utrzyma wysokie a skróci sobie czas do np 1/1600 (co równa się z brakiem synchro z lampą)
    Dzięki mariobor za odpowiedź. Muszę to sprawdzić. Jak będzie tak działało, jestem Twoim dłużnikiem
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikuś Zobacz posta
    ...Tryb A jest dla wygodnickich, którzy boją się wielkich przepałów, a M jest dla tych, którzy chcą kontrolować czas, mimo autoiso zapiętego właśnie ograniczeniem np 1/100s, iso200-3200...
    To zbyt duże uproszczenie tematu, Nikuś. Poniżej scena, przy której tryb A spowodowałby tragedię, bo w dynamicznej scenie z takimi kontrastami jakie widać na zdjęciu, aparat lub jego właściciel zwariowałby. (można się co prawda posiłkować blokadą AE-L):

Cosik właśnie źle ustawiłem z auto iso (stąd moje pytania w tym wspaniałym wątku), i aparat utrzymał mi 3200 po wyjściu z budynku. Plus jest tego taki, że w miarę doświetlone zostały cienie, dzięki czemu mogłem zniwelować przepały. Zabrakło tu, w sytuacji tego słoneczka, lampy błyskowej, która doświetliłaby cienie, ale MZ jest dobrze. No to poprosze znawców tematu teraz, jak skonfigurować puszkę (w trybie M oczywiście) i lampę błyskową, żeby było perfekcyjnie? Z góry dziękuję za zaangażowanie.

Domyślnie

bialogardzianinie, pisałem o tym wszystkim w kontekście pracy bez lampy. W takim przypadku poniższa scena nie powinna być problemem. Kompensacja na minus i jazda

W przypadku z lampą przy kontrastowej doświetlanej scenie.. tryb M, kompensacja na minus, lampa w M albo TTL(FP) tez na mocne minus ( w zależności od odległości ) i powinno być ok U mnie zawsze wychodziło , tzn byłem zadowolony

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Strona 6 z 18 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów