i5-2500K
@4,6
everest 23597
aida 43416
@3,3
everest 17443
aida 32172
igsux3> na jakim napięciu Ci trzyma te 5.0?![]()
Szukaj
i5-2500K
@4,6
everest 23597
aida 43416
@3,3
everest 17443
aida 32172
igsux3> na jakim napięciu Ci trzyma te 5.0?![]()
robin - i5-2500K na standardowych taktach 32133.
Jednak te syntetyki proponuję odłożyć na półkę i o nich zapomnieć...
... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...
Szczerze – wali mię to. Dopóki nie jest to odczuwalne (a nie jest), uważam to za duperelkę nie wartą uwagi. Zresztą systemowy gadżet do monitorowania procków i RAMu, którego mam ciągle odpalonego nie pokazał jeszcze większego obłożenia RAM niż jakieś 3/4.
Dawaj dokładne konfiguracje i wyniki pomiarów. To znacze ciekawsze niż chwalenie się wynikami syntetycznych benczmarków.
Hę? Nawet na 3 letnim kompie widzę najwyżej 1-2 sekundowe opóźnienie. I do czego tak często używasz spacingu pędzla 1%?
Nie neguję że jakaś poprawa jest, ale ja nie uważam jej za istotną. W dalszym ciągu najwięcej czasu przy obróbce schodzi na: myślenie i eksperymentowanie oraz ręczne manipulacje suwakami, pędzlami etc., których żaden komputer na świecie nie przyśpieszy. A dodam że nader często mam do czynienia z plikami znacznie wykraczającymi poza to, czego przeciętny amator może kiedykolwiek potrzebować.
Fakt. Raz na ze 2 tygodnie można zaoszczędzić z pół minuty życia. Zakładając że ktoś siedzi i tempo patrzy się na start systemu, zamiast np. iść sobie zrobić sobie w międzyczasie kawy.
I znów – potrzebnych programów zwyczajnie nie zamykam, więc pewnie dlatego omija mnie tak wiele okazji do ekscytacji.
Operacje o których piszesz zajmują nędzne procenty z całości czasu, jaki schodzi na obróbkę zdjęcia, z paru godzin dwukrotnie szybszym kompem zaoszczędzisz może kilka minut. No niby zawsze coś, ale żeby od razu się tak tym jarać?
A ten zaoszczędzony czas i tak pewnie zmarnujesz na coś zupełnie nieproduktywnego. Już tak to jakoś jest
Wreszcie jakiś głos rozsądku.
I'm one of those bad things that happen to good people
Hmm.. i tak i nie.
Szybki test: @3,3 export 12 tiffów z LR trwa 26 sekund. @4,6 trwa 21 sekund. Czy to zauważalna różnica? W zasadzie nie. Ale na poprzednim komputerze taka operacja trwała kilka minut, a powtarzana kilkanaście razy.. sami policzcie.
Ostateczną decyzję o nowym komputerze podjąłem kiedy miałem na raz 3 duże porcje do obrobienia. Wszystkie to konieczność wyeksportowania bardzo dużej ilości plików, w różnych rozmiarach i formatach. Obróbka to jedno, a potem export - 8 godzin. Zamiast zająć się następną partią stracony dzień pracy.
Czy szybki komputer pozwala zaoszczędzić czas? Zdecydowanie tak. Ale czy wciskanie wszystkiego 'naj' byleby było już tak sensowne się nie wydaje.
Pragne zauwazyc ze na dniach (10 czerwiec) wchodzi procek AMD Bulldozer. Sam czekam z decyzja na jego pojawienie sie - a potem albo i5 2500K albo AMD.
Co do Intela - pojawily sie plyty Z costam. Pozwalaja na krecenie procesora i uzycie wbudowanej grafiki. Uwaga - niektore z nich tylko udaja - sa mocno wykastrowane w mozliwosciach krecenia/grafiki. Szczegoly na benchmark.pl i PCLab.
pozdr
Piotr
Ale ja dotychczas nie podałem ani jednego benchmarkuProszę bardzo:
Składam panoramę z 5 zdjęć. Pierwsze włączam w SNS HDR naszego kolegi z forum, trochę dziubię, ustalam parametry, zapisuję. Od kliknięcia OK to wyświetlenia zdjęcia mija ok 29-31 sekund. Batch kolejnych 4 zdjęć to 2 minuty. Potem wrzut do CS5 czy autopanogiga, sklejanie to zależnie od zdjęćia, ale około minuty. Później praca na pliku wyjściowym, który ma ~50 mpix jest już bardziej wymagająca dla kompa. Zrób test u siebie z dowolnym zdjęciem z D3/D700 w 14 bitach w SNS HDR, wersja PRO dodaje znak wodny. Obstawiam, że u Ciebie jedno zdjęcie będzie mielić około 1:30. Wtedy kolejne 4 zdjęcia to już 6 zamiast 2 minut. Przy okazji ze względu na Hyper Threading mogę sobie w międzyczasie spokojnie w trakcie mapowania tonów czy sklejania panoramki pogrzebać w internecie mimo obciążenia procesora w okolicach 90-100%.
No jeśli uważasz takie opóźnienie za komfortowe![]()
Obrabiam na tyle dużo zdjęć, że wiele rzeczy robię bardzo szybko i to komputer mnie spowalnia, a nie ja jego
Może jeszcze nie miałeś okazji pracować pod presją czasu, ale zdarza się, że o 23 jestem w domu, a do 24 muszę wysłać materiał. Wtedy każda przycinka drażni
To chyba temat wyczerpany, ja mimo sporo szybszego komputera wciąż uważam pracę za momentami zbyt powolną, Tobie z kolei wystarcza to, co masz. Autor wątku ma całkiem niezły fundusz, więc nie widzę powodu, żeby go ograniczać za pomocą AMD. Choćby dlatego.
1.4v . W linx dochodzi do 85 stopni, ale teraz rzuciłem coretemp i w chwili pisania tekstu jest po 40-45 stopni na rdzeniu, najwyższe odnotwane dziś temperatury to 63 stopnie.
duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1
Trochę wysoko, nie boisz się o niego? Ja swojego i5 trzymam na [email protected], przy 4.7 muszę już dawać 1.325 a przy 4.9 już coś pod 1.4 ale uznałem, że gra nie warta świeczki.
Uuuuułaaa, 50 Mpx! Ile to, ze 140 MB? Szokujesz mnieAż sobie zerknąłem na taki jeden większy pliczek nad którym niedawno spędziłem parę godzin. Na dysku 1,3 GB, po otwarciu jakieś 260 MB na płask, 5,27 GB roboczo. I to zdecydowanie nie jest rekordzista. Proszę, opowiedz mi coś więcej o pracy z dużymi plikami
Aaaaa, czyli tylko zgadujesz? A ja myślałem że Ty to wiesz... I u mnie obecnie na żadnym komputerze ten program nie pójdzie, bo choćbym narobił w gacie z wysiłku, żadne mało-mientkie biblioteki mi się nie uruchomnią
Co wyraźnie wpływa na obniżenie wydajności obliczeń w pozostałym sofcie. Czyli kupujesz super-duper wydajny sprzęt, żeby go używać w niewydajny sposób. Ale to już taki detal...
Jeszcze raz: do czego używasz pędzli o takich właśnie parametrach?
Tylko Ci się tak wydaje. No chyba że Twoja obróbka ogranicza się do rzeczy tak skomplikowanych, że da się je opędzić jakimś batchem. Ja niestety mam do czynienia z czymś zupełnie innym, czego póki co żaden autmat na Ziemi nie dygnie.
Nieeeee, fcale...![]()
I'm one of those bad things that happen to good people
No to widze standard......pomoglismy koledze ojejku!!!
Kolega pytal o skladaka do 2tysi a co za tym idzie szedl bym w AMD bo do 2 tys ciezko bedzie zlozyc cos sensownego na Intelu....
I jak juz sie popodniecalismy cyferkami z testow to moze cos ktos w temacie podpowie, poza klotnia, ze AMD jest gorszy od Intela
Tak sie zdenerweowalem, ze zrobilem test HDD tune.....wyniki lepsze niz te co pokazal kolega z linku a z AMD.....jednak nie takei jak na Intelu.
Zastanawia mnie tylko jedno, koles ma te same dane na dwoch roznych platwormach tak, jak zrobil to po zmianie plyty glownej i procka??
System ruszyl bez zajakniecia po przelozeniu dysku, bzdura, koles robil test dysku systemowego pod AMD a test pod intelem byl na dysku podpietym a nie dysku ktory pracowal jako systemowy......
Ostatnio edytowane przez Greg77 ; 31-05-2011 o 12:56
Nikon http://greg77.com/
Skontaktuj się z nami