Close

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 81

Domyślnie

i5-2500K
    @4,6
    everest 23597
    aida 43416

@3,3
    everest 17443
    aida 32172

igsux3> na jakim napięciu Ci trzyma te 5.0?

Domyślnie

robin - i5-2500K na standardowych taktach 32133.
    Jednak te syntetyki proponuję odłożyć na półkę i o nich zapomnieć...
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igsux3 Zobacz posta
    Albo nie zauważasz już, że mieli Ci swap
    Szczerze – wali mię to. Dopóki nie jest to odczuwalne (a nie jest), uważam to za duperelkę nie wartą uwagi. Zresztą systemowy gadżet do monitorowania procków i RAMu, którego mam ciągle odpalonego nie pokazał jeszcze większego obłożenia RAM niż jakieś 3/4.

Praktyka mówi, że otwarcie 10 obrazków w ACR, ich otwarcie, zapisanie, a nastepnie przepuszczenie przez batcha zapisującego do jpeg jest o 50% szybsze na 4 rdzeniach intela niż na 6 rdzeniach AMD.
    Dawaj dokładne konfiguracje i wyniki pomiarów. To znacze ciekawsze niż chwalenie się wynikami syntetycznych benczmarków.

Funkcje z których korzysta się notorycznie typu quick selection tool czy malowanie pędzelkiem z małym parametrem spacing (nie mam PS po polsku i nie wiem jak to się nazywa, odstęp?) potrafi trwać nawet na 2600K śmigającym na 5ghz, na AMD boję się nawet myśleć, jak to musi mulić.
    Hę? Nawet na 3 letnim kompie widzę najwyżej 1-2 sekundowe opóźnienie. I do czego tak często używasz spacingu pędzla 1%?

Nie zgodzę się, kompy zmieniam dość często (w ciągu ostatnich 4 lat [email protected] -> Q9550 @ 3.6 ghz -> 2600K @ 5.0 ghz) i każda zmiana to wyraźna poprawa.
    Nie neguję że jakaś poprawa jest, ale ja nie uważam jej za istotną. W dalszym ciągu najwięcej czasu przy obróbce schodzi na: myślenie i eksperymentowanie oraz ręczne manipulacje suwakami, pędzlami etc., których żaden komputer na świecie nie przyśpieszy. A dodam że nader często mam do czynienia z plikami znacznie wykraczającymi poza to, czego przeciętny amator może kiedykolwiek potrzebować.

Boot kompa - zaoszczędzony czas.
    Fakt. Raz na ze 2 tygodnie można zaoszczędzić z pół minuty życia. Zakładając że ktoś siedzi i tempo patrzy się na start systemu, zamiast np. iść sobie zrobić sobie w międzyczasie kawy.

Otwarcie programów - zaoszczędzony czas.
    I znów – potrzebnych programów zwyczajnie nie zamykam, więc pewnie dlatego omija mnie tak wiele okazji do ekscytacji.

Otwarcie każdego zdjęcia - zaoszczędzony czas. Operacje typu zaznaczanie quick selection tool czy odszumianie w CNX2 - zaoszczędzony czas. Zapisywanie zdjęć - zaoszczędzony czas.
    Operacje o których piszesz zajmują nędzne procenty z całości czasu, jaki schodzi na obróbkę zdjęcia, z paru godzin dwukrotnie szybszym kompem zaoszczędzisz może kilka minut. No niby zawsze coś, ale żeby od razu się tak tym jarać?

No, poza tym ostatnim, to na _każdym_ zdjęciu oszczędza się czas, co w skali roku potrafi dać godziny a nawet dni.
    A ten zaoszczędzony czas i tak pewnie zmarnujesz na coś zupełnie nieproduktywnego. Już tak to jakoś jest

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Jednak te syntetyki proponuję odłożyć na półkę i o nich zapomnieć...
    Wreszcie jakiś głos rozsądku.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Hmm.. i tak i nie.

Szybki test: @3,3 export 12 tiffów z LR trwa 26 sekund. @4,6 trwa 21 sekund. Czy to zauważalna różnica? W zasadzie nie. Ale na poprzednim komputerze taka operacja trwała kilka minut, a powtarzana kilkanaście razy.. sami policzcie.

Ostateczną decyzję o nowym komputerze podjąłem kiedy miałem na raz 3 duże porcje do obrobienia. Wszystkie to konieczność wyeksportowania bardzo dużej ilości plików, w różnych rozmiarach i formatach. Obróbka to jedno, a potem export - 8 godzin. Zamiast zająć się następną partią stracony dzień pracy.

Czy szybki komputer pozwala zaoszczędzić czas? Zdecydowanie tak. Ale czy wciskanie wszystkiego 'naj' byleby było już tak sensowne się nie wydaje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Bedzie super Zastanowil bym sie nad AMD co przyniesie oszczednosci w to miejsce SSD na system
    Pragne zauwazyc ze na dniach (10 czerwiec) wchodzi procek AMD Bulldozer. Sam czekam z decyzja na jego pojawienie sie - a potem albo i5 2500K albo AMD.

Co do Intela - pojawily sie plyty Z costam. Pozwalaja na krecenie procesora i uzycie wbudowanej grafiki. Uwaga - niektore z nich tylko udaja - sa mocno wykastrowane w mozliwosciach krecenia/grafiki. Szczegoly na benchmark.pl i PCLab.

pozdr
    Piotr

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kisio Zobacz posta
    Hmm.. i tak i nie.
    Szybki test: @3,3 export 12 tiffów z LR trwa 26 sekund. @4,6 trwa 21 sekund.
    U mnie przy exporcie 500tifów średni czas dla jednego to 3 sekundy ( procesor E8400 )
    Natomiast przy exporcie do JPG czas się wydłuża do 3,4 sekundy
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 29-05-2011 o 17:15

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Dawaj dokładne konfiguracje i wyniki pomiarów. To znacze ciekawsze niż chwalenie się wynikami syntetycznych benczmarków.
    Ale ja dotychczas nie podałem ani jednego benchmarku Proszę bardzo:

Składam panoramę z 5 zdjęć. Pierwsze włączam w SNS HDR naszego kolegi z forum, trochę dziubię, ustalam parametry, zapisuję. Od kliknięcia OK to wyświetlenia zdjęcia mija ok 29-31 sekund. Batch kolejnych 4 zdjęć to 2 minuty. Potem wrzut do CS5 czy autopanogiga, sklejanie to zależnie od zdjęćia, ale około minuty. Później praca na pliku wyjściowym, który ma ~50 mpix jest już bardziej wymagająca dla kompa. Zrób test u siebie z dowolnym zdjęciem z D3/D700 w 14 bitach w SNS HDR, wersja PRO dodaje znak wodny. Obstawiam, że u Ciebie jedno zdjęcie będzie mielić około 1:30. Wtedy kolejne 4 zdjęcia to już 6 zamiast 2 minut. Przy okazji ze względu na Hyper Threading mogę sobie w międzyczasie spokojnie w trakcie mapowania tonów czy sklejania panoramki pogrzebać w internecie mimo obciążenia procesora w okolicach 90-100%.

Hę? Nawet na 3 letnim kompie widzę najwyżej 1-2 sekundowe opóźnienie. I do czego tak często używasz spacingu pędzla 1%?
    No jeśli uważasz takie opóźnienie za komfortowe

Nie neguję że jakaś poprawa jest, ale ja nie uważam jej za istotną. W dalszym ciągu najwięcej czasu przy obróbce schodzi na: myślenie i eksperymentowanie oraz ręczne manipulacje suwakami, pędzlami etc., których żaden komputer na świecie nie przyśpieszy. A dodam że nader często mam do czynienia z plikami znacznie wykraczającymi poza to, czego przeciętny amator może kiedykolwiek potrzebować.
    Obrabiam na tyle dużo zdjęć, że wiele rzeczy robię bardzo szybko i to komputer mnie spowalnia, a nie ja jego

Fakt. Raz na ze 2 tygodnie można zaoszczędzić z pół minuty życia. Zakładając że ktoś siedzi i tempo patrzy się na start systemu, zamiast np. iść sobie zrobić sobie w międzyczasie kawy.
    Może jeszcze nie miałeś okazji pracować pod presją czasu, ale zdarza się, że o 23 jestem w domu, a do 24 muszę wysłać materiał. Wtedy każda przycinka drażni

To chyba temat wyczerpany, ja mimo sporo szybszego komputera wciąż uważam pracę za momentami zbyt powolną, Tobie z kolei wystarcza to, co masz. Autor wątku ma całkiem niezły fundusz, więc nie widzę powodu, żeby go ograniczać za pomocą AMD. Choćby dlatego.

Cytat Zamieszczone przez kisio Zobacz posta
    igsux3> na jakim napięciu Ci trzyma te 5.0?
    1.4v . W linx dochodzi do 85 stopni, ale teraz rzuciłem coretemp i w chwili pisania tekstu jest po 40-45 stopni na rdzeniu, najwyższe odnotwane dziś temperatury to 63 stopnie.
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Domyślnie

Trochę wysoko, nie boisz się o niego? Ja swojego i5 trzymam na [email protected], przy 4.7 muszę już dawać 1.325 a przy 4.9 już coś pod 1.4 ale uznałem, że gra nie warta świeczki.

Domyślnie

Składam panoramę z 5 zdjęć. Pierwsze włączam w SNS HDR (...)
    Później praca na pliku wyjściowym, który ma ~50 mpix jest już bardziej wymagająca dla kompa.
    Uuuuułaaa, 50 Mpx! Ile to, ze 140 MB? Szokujesz mnie Aż sobie zerknąłem na taki jeden większy pliczek nad którym niedawno spędziłem parę godzin. Na dysku 1,3 GB, po otwarciu jakieś 260 MB na płask, 5,27 GB roboczo. I to zdecydowanie nie jest rekordzista. Proszę, opowiedz mi coś więcej o pracy z dużymi plikami

Zrób test u siebie z dowolnym zdjęciem z D3/D700 w 14 bitach w SNS HDR, wersja PRO dodaje znak wodny. Obstawiam, że u Ciebie jedno zdjęcie będzie mielić około 1:30.
    Aaaaa, czyli tylko zgadujesz? A ja myślałem że Ty to wiesz... I u mnie obecnie na żadnym komputerze ten program nie pójdzie, bo choćbym narobił w gacie z wysiłku, żadne mało-mientkie biblioteki mi się nie uruchomnią

Przy okazji ze względu na Hyper Threading mogę sobie w międzyczasie spokojnie w trakcie mapowania tonów czy sklejania panoramki pogrzebać w internecie mimo obciążenia procesora w okolicach 90-100%.
    Co wyraźnie wpływa na obniżenie wydajności obliczeń w pozostałym sofcie. Czyli kupujesz super-duper wydajny sprzęt, żeby go używać w niewydajny sposób. Ale to już taki detal...

No jeśli uważasz takie opóźnienie za komfortowe
    Jeszcze raz: do czego używasz pędzli o takich właśnie parametrach?

Obrabiam na tyle dużo zdjęć, że wiele rzeczy robię bardzo szybko i to komputer mnie spowalnia, a nie ja jego
    Tylko Ci się tak wydaje. No chyba że Twoja obróbka ogranicza się do rzeczy tak skomplikowanych, że da się je opędzić jakimś batchem. Ja niestety mam do czynienia z czymś zupełnie innym, czego póki co żaden autmat na Ziemi nie dygnie.

Może jeszcze nie miałeś okazji pracować pod presją czasu,
    Nieeeee, fcale...
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

No to widze standard......pomoglismy koledze ojejku!!!
    Kolega pytal o skladaka do 2tysi a co za tym idzie szedl bym w AMD bo do 2 tys ciezko bedzie zlozyc cos sensownego na Intelu....
    I jak juz sie popodniecalismy cyferkami z testow to moze cos ktos w temacie podpowie, poza klotnia, ze AMD jest gorszy od Intela

Tak sie zdenerweowalem, ze zrobilem test HDD tune.....wyniki lepsze niz te co pokazal kolega z linku a z AMD.....jednak nie takei jak na Intelu.
    Zastanawia mnie tylko jedno, koles ma te same dane na dwoch roznych platwormach tak, jak zrobil to po zmianie plyty glownej i procka??
    System ruszyl bez zajakniecia po przelozeniu dysku, bzdura, koles robil test dysku systemowego pod AMD a test pod intelem byl na dysku podpietym a nie dysku ktory pracowal jako systemowy......
    Ostatnio edytowane przez Greg77 ; 31-05-2011 o 12:56

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów