Close

Strona 17 z 57 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 570

Wątek: d5100 czy d90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBACZ Zobacz posta
    Człowieku ty tak na poważnie czy też na poważnie myślisz ze jesteś śmieszny ?

a ty potrafisz czytać ze zrozumieniem. KOLEŚ MA PROBLEMY Z 5100 a ja pisze ze TAK SAMO BYŁO PO WYJSCIU 7000 I 5000 ze były probelmy z "drobiazgami". Tak więc jeśli nie potrafić zrozumieć tekstu pisanego to lepiej nie zabieraj głosu.

W mm widziałem za 4200 d7000 z 18-105. W ręce leży idealnie, nie używałem ale ergonomicznie wygląda fantastycznie do w tej cenie powala 39 pkt autofokusa i iso do 25600. Jak można od tego woleć D5100 to już jest śmieszne
    I co dają te 39 punkty. Ano to, że większość właścicieli D7k musi biegać po serwisach. Ja mam w D5.1k 11 punktów, a i tak korzystam z jednego. I nie mówię, że to wada, bo ktoś może z tych 11 punktów AF korzystać. Ale wkurza człowieka, że nie można wybrać sobie domyślnych punktów AF. Niektórzy piszą, że ruchomy ekranik to fajny bajer, a ten ekranik dzisiaj wyręczył mnie w gimnastykowaniu się.
    Tyle osób wypowiada się, że ta czy tamta puszka lepsza, a ilu z nich ma D5.1k lub miało na kilka dni tą puszkę, aby się wypowiadać na ten temat. Mieć puszkę w domu a pomacać w sklepie to dwie różne rzeczy.

I jeszcze jedno.
    Może ktoś mi wyjaśni, co dają te punkty AF. Ostatni robiłem fotki z domyślnym AF, czyli 11 punktów. I żadna fotka nie była ostra tam gdzie chciałem, a niektóre całkowicie nieostre. Bo jeden punkt chwycił przedmiot bliższy a drugi dalszy, a różnica pomiędzy nimi była kilka metrów. Albo inny przykład. Robię fotkę na ulicy, widzę że AF ustawił ostrość, ale nie zwróciłem uwagi która dioda mrugnęła. W domu okazało się, że fotka jest nie ostra, sprawdziłem gdzie był punkt ostrość i okazało się, że AF chwycił jakąś osobę całkowicie w narożniku kadru. Zrobiłem kilka testów w domu i faktycznie jak w kadrze znajdzie się jakaś twarz to AF ignoruje centralny punkt i ostrzy na twarz. Taki szpiegowski programik. Dlatego fotki robię tylko na jednym centralnym punkcie a jak potrzebuję wyostrzyć coś z boku to przesuwam ten punkt.
    Ostatnio edytowane przez Polikon ; 18-05-2011 o 00:28
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

O stary... Zglaszam wniosek o nadanie ci tytulu "Naczelnego obroncy ucisnionej D5100". Jak na moje oko to pojawila sie mala roznica interesow miedzy wami: jeden mowi o sprzecie do zdjec, drugi o sprzecie do wszystkiego. Lepszy wizjer vs wychylany ekranik - target sam sie wylania ;] dla mnie ostrzenie przez LV to masochizm, brrr. No ale czasami lepszego wyjscia nie ma...

BTW - jaka polecacie kamere robiaca dobre zdjecia? Nie musi byc wygodna, w bawienie sie ustawieniami w menu tez mam czas, byle zastapila mi aparat. Jakis funkcji ulatwiajacych i wzbagajacych funkcje filmowania szczegolnie nie potrzebuje, przeciez to nie jest najwazniejsze w kamerach ;]

BTW2 - ja tam polecam komorke. Full HD jest, tryby panoramy, zdjec 3D, sepii itd sa, kilka mpx w ta czy w tamta - kto na to zwraca uwage, a dodatkowo mozna pograc, pogadac i w necie posurfowac! na fejsie i tak nikt nie zobaczy przeciez roznicy, a i kompaktowosc o wiele lepsza, a i lans z iP wiekszy niz z Nikonem Wniosek prosty - lustrzanki i kamery to przezytek! (akurat to nie jest zadna aluzja do nikogo, uprzedzam reakcje nadwrazliwych
    Ostatnio edytowane przez robber ; 18-05-2011 o 01:11

Domyślnie

Podpowiedziałeś mi, że w tą ( tymi ) puszkami można filmować. O zgrozo jeszcze tego nie próbowałem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polikon Zobacz posta
    I co dają te 39 punkty. Ano to, że większość właścicieli D7k musi biegać po serwisach. Ja mam w D5.1k 11 punktów, a i tak korzystam z jednego. I nie mówię, że to wada, bo ktoś może z tych 11 punktów AF korzystać. Ale wkurza człowieka, że nie można wybrać sobie domyślnych punktów AF. Niektórzy piszą, że ruchomy ekranik to fajny bajer, a ten ekranik dzisiaj wyręczył mnie w gimnastykowaniu się.
    Tyle osób wypowiada się, że ta czy tamta puszka lepsza, a ilu z nich ma D5.1k lub miało na kilka dni tą puszkę, aby się wypowiadać na ten temat. Mieć puszkę w domu a pomacać w sklepie to dwie różne rzeczy.

I jeszcze jedno.
    Może ktoś mi wyjaśni, co dają te punkty AF. Ostatni robiłem fotki z domyślnym AF, czyli 11 punktów. I żadna fotka nie była ostra tam gdzie chciałem, a niektóre całkowicie nieostre. Bo jeden punkt chwycił przedmiot bliższy a drugi dalszy, a różnica pomiędzy nimi była kilka metrów. Albo inny przykład. Robię fotkę na ulicy, widzę że AF ustawił ostrość, ale nie zwróciłem uwagi która dioda mrugnęła. W domu okazało się, że fotka jest nie ostra, sprawdziłem gdzie był punkt ostrość i okazało się, że AF chwycił jakąś osobę całkowicie w narożniku kadru. Zrobiłem kilka testów w domu i faktycznie jak w kadrze znajdzie się jakaś twarz to AF ignoruje centralny punkt i ostrzy na twarz. Taki szpiegowski programik. Dlatego fotki robię tylko na jednym centralnym punkcie a jak potrzebuję wyostrzyć coś z boku to przesuwam ten punkt.

No tak. Teraz rozumiem dla kogo jest D5100.
    Na co komu niegubiący się przy ruchu AF. Uchylny ekran jest ważny.

A większość właścicieli D7k musi biegać po serwisach. - no tak. Trzeba im doradzić D40 bo ma 3 pkt AF.

"I żadna fotka nie była ostra tam gdzie chciałem"
    Ja ostatnio robiłem zdjęcia wiewiórkom i też żadna nie była na tym drzewie co chciałem. Bezczelne nie ?
    Podpowiem... trzeba było ustawić samemu. Aparat nie czyta w myślach
    Ostatnio edytowane przez KUBACZ ; 18-05-2011 o 08:46
    A7R II/ D90+18-55VR + Sigma 70-300+Tokina 28 mm 2.8 + pierścienie

Domyślnie jaka puszka

wg ankiety z ubieglego roku ~25& forumowiczow używalo d90 (ja też ),wcześniej d80,d70 itede.Przyszly rok to bedzie d5.1k chyba ze d7k stanie sie w końcu funkcjonalną puszka. I tak toczy sie światek... Lamusy idą na strych
    heehhehhehh
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Domyślnie

w przyszlym roku to bedziemy sie przesiadac ale na d700
    zobaczysz...
    I dopiero bedzie muzeum...

Czego wszystkim chetnym z calego serca zycze...
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBACZ Zobacz posta
    No tak. Teraz rozumiem dla kogo jest D5100.
    Na co komu niegubiący się przy ruchu AF. Uchylny ekran jest ważny.

A większość właścicieli D7k musi biegać po serwisach. - no tak. Trzeba im doradzić D40 bo ma 3 pkt AF.

"I żadna fotka nie była ostra tam gdzie chciałem"
    Ja ostatnio robiłem zdjęcia wiewiórkom i też żadna nie była na tym drzewie co chciałem. Bezczelne nie ?
    Podpowiem... trzeba było ustawić samemu. Aparat nie czyta w myślach
    No więcej bzdur na tym forum nie czytałem.
    1. Chyba wyraźnie piszą, że to puszka dla amatorów. I nie trzeba wielkiej filozofii, aby to zrozumieć. Pewnie znalazłoby się paru takich, co kupili D90 i szpanują, że niby mają super profesjonalną puszkę.
    2. Poczytaj o nowym wspaniałym AF w D7k.
    3 .„trzeba było ustawić samemu” To, po co jest ten automat z AF skoro on wybiera, co ma być ostre a nie użytkownik.
    4. Pewnie wiewiórki nie były twoje i niby, dlaczego miały skakać gdzie ty chciałeś. A puszka ( amatorska ) jest moja i chcę, aby robiła fotki takie jak ja chcę i tego, co ja chcę.

Domyślnie

Drogi Polikonie!

Co do AF-u w D7000 to też radze doczytanie że nie dotyczy to każdej puszki, tylko wybranych uszkodzonych sztuk - nie ma co demonizować. Jeżeli nie wiesz po co tyle punktów AF to ustaw w D5100 ostrość na obiekcie w prawym lub lewym skraju wizjera. Nie da się? Dlatego że ostatni pkt AF masz na 1/3 szerokości wizjera jeżeli wybierasz automatyczne wybieranie pkt ostrości to trzeba patrzeć na czym ustawił a nie robić foto na ślepo. Po to punkty które są w zakresie ostrości się podświetlają. Aparat w myślach nie czyta. Co do ostrzenia na twarzach to sprawdź czy nie masz włączonego wykrywania twarzy/uśmiechu.

Proszę, czytanie instrukcji nie boli...
    Ostatnio edytowane przez micz87 ; 18-05-2011 o 14:59
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Domyślnie

Racja. Większych bzdur nie czytałem. Ba nawet nie słyszałem odkąd największym problemem mojej kuzynki było ze kupiła sobie garnki Zeptera za 3000 i nie umie w nich gotować bidulka. Tutaj to samo.

Kto napisał ze 90 to profesjonalny sprzet?
    No tak napewno lepiej wybrać 5100 bo na 100% ma lepszy AF. A pola wyboru to przeciez pic. Nie to co uchylny ekran i szpan z posiadania nowości.

3 .„trzeba było ustawić samemu” To, po co jest ten automat z AF skoro on wybiera, co ma być ostre a nie użytkownik.

Bo trzeba umieć ustawić. Ja wiedzieć instrukcja być długa, ale kali przeczytać i kali umieć.

4. Pewnie wiewiórki nie były twoje i niby, dlaczego miały skakać gdzie ty chciałeś. A puszka ( amatorska ) jest moja i chcę, aby robiła fotki takie jak ja chcę i tego, co ja chcę.

Bo nie ma jeszcze aparatów które robią zdjęcia takie jak się wymyśli tak samo jak nie ma aut dojezdzających na miejsce bez kierowcy. Kupuje taki lustrzanke i myśli że będzie Scottem Kelbym czy Hartwigiem. No ale tak. Powinieneś pomyśleć co ma być ostre i aparat tak powinien zrobić.
    A7R II/ D90+18-55VR + Sigma 70-300+Tokina 28 mm 2.8 + pierścienie

Domyślnie

Wrzućcie już na luz z tymi przepychankami albo się na PW dogadajcie
    zamiast tego może ktoś jakiś fajny teścik zrobi, jakieś zdjęcia wrzuci z d5100? może jakiś filmik... tutaj lub dla porządku tutaj
    D750x2|N24-70/2.8|N35/1.8|N50/1.8|N85/1.8|N180/2.8D|SB900,SB910|Lowepro

Strona 17 z 57 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów