Close

Strona 15 z 57 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 570

Wątek: d5100 czy d90

Domyślnie Re: d5100 czy d90

Fotousmieszek, D90 mial ta sama matryce co D300

Tapatalk.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grand. Zobacz posta
    D90 mial ta sama matryce co D300
    Raczysz żartować. D300 ma aż o 0,1 mikrometra mniejszą średnicę piksela, a w najobiektywniejszych testach na świecie(1000 fotek w powtarzalnych warunkach na pięknym motylu z gatunku Attacus Atlas) wyszło, że matryca D90 jest lepsza o całe 0,32 procenta. Policzyłem sobie i wiem, że mam lepsze fotki. Dokładnie o 0,32 procenta.

Domyślnie Re: d5100 czy d90

Robie foty jako fotograf a nie aptekarz a 0.3 to w zaokragleniu 0

Ps

Policz sobie o ile % D300 ma lepszy af, to zobaczysz czy aby na pewno masz "lepsze foty"

Tapatalk.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grand. Zobacz posta
    Policz sobie o ile % D300 ma lepszy af, to zobaczysz czy aby na pewno masz "lepsze foty"
    Nie mam D300 do testów, jak wcześniej pisałem nie stać mnie, ale na oko jakieś 200% Kurde czyli 200% - 0,32% = 199,68% po stronie D300. Żeby równanie było kompletne ślubniacy,makromaniacy,amatorzy żużla i cmokający nad glamour-foto też powinni coś dopisać, ale wychodzi na to że są jeszcze inne rzeczy niż matryca w aparacie.

By nie wywoływać kolejnej wojny, napiszę jasno, że tylko żartowałem z tą matrycą i AF.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 17-05-2011 o 15:25

Domyślnie

No i o TO cho...nareszcie jest dyskusja a nie stojąca woda. A wyznawcy ergonomii chcą ze mnie zrobić wyznawcę matrycy,chociaż od początku pisalem,że moj wybór to d7k ktory ma podobno super ergonomię.Ale wole miec tę matryce w działającym d5.1k niż zwalonym d7k. Poza tym pomiędzy "wyznaniami" jest tyle łagodnych przejść tonalnych jak w dobrej matrycy Niestety,dla niektórych eksponowanie innego niż wyznają poglądu jest bredzeniem.Tak! macie rację! D90 to jedna z lepszych matryc na rynku DSLR!- - - - była...2 lata temu
    Ostatnio edytowane przez fotouśmieszek ; 17-05-2011 o 15:31
    camera obscura i ta i ta...
    parę fotek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta

Najsłabszy z tego wszystkiego jest argument o video..

P.S Jeśli dla kogoś obrazowanie jest najważniejsze i nic innego się nie liczy
    To jest właśnie dopisywanie tekstu,kterego nigdy nie napisalem.A co do video to zaznaczylem tylko,że istnieje co jest + puszki.W zadne szczegóły nie wchodzilem.

To już tak jest, że czytasz potem coś,czego nigdy nie napisaleś
    parę fotek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotouśmieszek Zobacz posta
    To jest właśnie dopisywanie tekstu,kterego nigdy nie napisalem.A co do video to zaznaczylem tylko,że istnieje co jest + puszki.W zadne szczegóły nie wchodzilem.

To już tak jest, że czytasz potem coś,czego nigdy nie napisaleś
    Myślałem, że to wspaniałe westchnienie to o video Zatem przepraszam, problem w tym że moim zdaniem wyraziłeś się mało precyzyjnie i stąd problem. Podobnie rzecz się ma z przytoczonym przeze mnie fragmentem w którym sam przyznałeś, że oprócz matrycy reszta ci "lotto". Później się od tego odżegnywałeś, więc jakie masz zdanie w tej kwestii jest dla mnie zagadką. Na zgodę proponuję buzi albo wirtualny uścisk dłoni, by się mogli inni wypowiedzieć zamiast się wczytywać w utarczki słowne rodem z argentyńskiej telenoweli.

Domyślnie

OCZYwiście buzi/wirtualny ścisk/fajka pokoju. Gadajmy żeby sie dogadac
    parę fotek

Domyślnie

Panowie, każdy bierze co mu pasuje Przy ograniczonych funduszach trzeba z czegoś zrezygnować. Ja mam identyczny dylemat jak autor wątku. Mam do rozdysponowania około 5,5 k PLN. Mógłbym kupić D7000 (ach marzenie) ale na lampę i szkło zostało by ledwo ok 1700. Więc mój zestaw jaki niebawem złapię to SB-900 (lub Metz 58 AF-2) + Tami 17-50 f/2.8 + D90 (obrazowanie jest na poziomie mojej aktualnej puszki a brakuje mi klawiszy bo duuużo zmieniam w kolejnych zdjęciach).

Podsumowując, nie ujmuje D5100 świetnej matrycy i odchylanego ekranu (rzadko ale w moim D5000 się przydaje). Jednak skoro mnie nie stać na D7000 to biorę D90 bo dla mnie ergonomia jest kluczowa ale ile osób tyle gustów .

Nie zabijajmy się w żółtej rodzinie o gusta Jeden woli blondynki, drugi brunetki a znajdą się tacy co lubią rude i szatynki
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBACZ Zobacz posta
    "Problem jest taki, że muszę to ustawiać po każdorazowym przestawieniu programu. A to bardzo, wk….a"
    I tak się kończą nowośći. To samo było z d7000 to samo było z d5000. Tuż po wyjsciu okazywało się ze są jakieś wadliwe serie
    Kolego przyjrzyj się dokładniej osoba to pisząca posiada D5100 a nie D5000. W D5000 nie ma z tym problemu no chyba że ktoś ma wogole problemy nie tlyko z ustawieniem tego parametru.
    Wiem już i nie tylko ja że posiadasz jedyny słuszny model Nikona ale nie każdy ma tak wygórowane potrzeby jak Ty więc uszanuj wybór innych i jeżeli nie możesz im pomóc dobrą radą i wskazówką to lepiej nie zabieraj głosu
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Strona 15 z 57 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów