Szukaj
"Mit o guzikologii: kiedyś ważne dla reporterow,żeby błyskawicznie sterować puszką i walnąć jak najwiecej klatek o jakimś zdarzeniu.Teraz włączam 5 klatek/sek(albo więcej/mniej) i git.Nie chce nudzić innymi "mitami" ,które wymyslone przez dinozaurow/podyktowane koniecznością są teraz bezmyślnie powtarzane przy okazji ocen nowych modeli."
Wystarczy dodać że D90 robi szybsze seryjne niz D5100 :] A co do guzikologii to pewnie nikon niedługo wypuści D4 z 2 guzikami bo to nic nie ułatwia
"Problem jest taki, że muszę to ustawiać po każdorazowym przestawieniu programu. A to bardzo, wk….a"
I tak się kończą nowośći. To samo było z d7000 to samo było z d5000. Tuż po wyjsciu okazywało się ze są jakieś wadliwe serie
Ostatnio edytowane przez KUBACZ ; 17-05-2011 o 09:15
A7R II/ D90+18-55VR + Sigma 70-300+Tokina 28 mm 2.8 + pierścienie
Może i stare mity mają się dobrze, za to nowych szybko przybywaTakich jak wysokie iso i obłędnie skuteczne VR, które to są antidotum na wszelkie bolączki współczesnego fotografa. Teraz już nawet jasnego szkła nie potrzeba bo i po co(noktowizory we współczesnych puszkach już się wszystkim zajmą). Myślę fotouśmieszku, że się trochę zagalopowałeś
bo oddając Ci sprawiedliwość trochę(albo i nawet trochę więcej niż trochę) racji też masz.
Najsłabszy z tego wszystkiego jest argument o video. Wygląda ładnie, nie przeczę, ale w rękach specjalisty z megadoświadczeniem, z kupą gadżetów, walizką obiektywów, z całą ekipą pilnującą każdego szczegółu i czasochłonną obróbką. Szczególnie bez wiedzy i doświadczenia trudno uzyskać zadowalający efekt, a takich rzeczy uczy się latami. Potenciał jest choć bez manuala i tak mało kto potraktuje ten sprzęt poważnie, bo konkurencją oferuje znacznie więcej.
P.S Jeśli dla kogoś obrazowanie jest najważniejsze i nic innego się nie liczy, pewnie najlepiej zrobi kupując D5100. Jeżeli jednak różnica jest na tyle widoczna jak w przytoczonej przez Ciebie parze D90 vs D300(może 0,5 %) to fajerwerków nie będzie(nie musisz odpowiadać, bo wiem że jest większa, po prostu rozwaliło mnie to)
Skompromitowana metoda prowadzenia polemiki ,ktora polega na ciągnięciu/sprowadzeniu do absurdu mojego wątku a nastepnie wyśmianie tego absurdu.Czy to wnosi coś do dyskusji?
Wyświechtany banał.IgnorujęMieć aparat, a umieć z niego korzystać, korzystać z jego możliwości i funkcji, to dwie różne strony.
Potrzebny jeszcze jest ktoś, kto umie z tego korzystać.
"Brednie" to argument nie dysponujacych argumentami.Pomijam jako szum znaczeniowySorry ale dawno większych bredni nie czytałem, wg Twojego toku rozumowania, to wszyscy zawodowcy powinni się przesiąść na d5100, bo ma najnowszą, najlepszą matrycę, a cała reszta jest nieważna. To tylko jakieś mity dinozaurów.Ucz sie dyskutować. A wniosek końcowy rownież wymyślony n.pdst.Twoich pomysłów,bo pisalem co innego.
W sumie jest to,o co mi chodzilo.Nareszcie rozmowa o konkretach a nie o lezeniu/guzikologii.
A z punktem AF ma tak być.To puszka amatorska,okastrowana z ułatwień w sterowaniu.Na szczeście nie wplywa to na obrazowanie.Też chcialem kupić d7k ale od pół roku niedostępny więc kupilem matrycę w gorszym opakowaniu NO I CO Z TEGO? Po prostu są jakieś priorytety w fotografii.I o nich warto dyskutować.A argument w rodzaju"brednie" utwierdziły mnie w przekonaniu,że ciągle jest grupa,ktora myślenie z ubieglego wieku zrobiła swoim dogmatem i modli sie tu do niego.
camera obscura i ta i ta...
parę fotek
Szanowny Panie, sami prowadzicie podobny rodzaj dyskusji za jaki innym się od Pana oberwało. Krytykujecie za "brednie" kontratakując "banałem" w dodatku wyświechtanym. Piszecie o "absurdzie", a sami sprowadzacie do "absurdu" wypowiedzi innych pisząc o jakiś dinozaurach(pewnie w domyśle dziadkach leśnych z epoki kliszy). Na konieć stawiacie wisienkę na torcie, zaliczając przedmówców do niewątpliwe elitarnego grona "bezmyślnych powtarzaczy". Przykro mi, ale podziękuję za taką lekcję retoryki i powtórzę za innym dinozaurem: "Czemu to widzisz drzazgę w oku brata, a nie dostrzegasz belki we własnym oku?"
Na koniec, żeby nie było tylko OT, dodam że ergonomia może być równie ważnym argumentem jak obrazowanie. Jeśli się z tym nie zgadzasz to chociaż uszanuj opinię innych.
Jeżeli wystepujesz w roli superarbitra to nie wierze,zebys nie widzial intencjonalnej rożnicy miedzy "bredniami" a "banałem".Tyle OT. Uprzejmie powtórnie zawiadamiam,ze obrazowanie jest dla mnie priorytetem co nie znaczy,ze ignoruje ergonomie.Przeciez napisalem,ze d5.1k kupilem ZAMIAST d7k. Moje posty mogą być bez sensu,jednak skoro je komentujesz,to chociaż pobieżnie przeczytaj.I prosze,nie przypinaj mi gęby nieszanującego innych,bo nie nazywam tutaj zadnych postow bredniami,co należy raczej do stylistyki pyskówki a absurd/banał nie narusza w dyskusji szacunku do adwersarza,co jest oczywistą oczywistością dla dinozaura.
camera obscura i ta i ta...
parę fotek
Zróbmy ankiete kto popiera fotouśmieszka (obrazowanie), a kto cz4rnucha (ergonomie)Ja stoję przed wyborem jak autor wątku. Obecnie posiadam D5000 i zadąłem sobie pytanie co nie pozwoliło mi uchwycić niektórych chwil? Odpowiedź wyszła że za dużo czasu marnuje na operacje w menu i dlatego muszę mieć bardziej zaguzikowaną puszkę. Obrazek z D500 jest dla mnie wystarczający, a iso używam niskie bo sporo robię na lampach. I chwyt dla mnie jest ważny bo pozwala lepiej utrzymać puszkę z cięższym obiektywem i lampą na dłuższych czasach.
POZDRAWIAM!![]()
To, że na końcu puściłeś oczko wszystkiego nie tłumaczy, bo podobny ton bije ze wszystkich twoich wypowiedzi(w tym wątku).
Edit:
Dla mnie ważne jest obrazowanie jak i ergonomia, przy czym na to pierwsze w D90 nie narzekam, raczej to drugie mi już nie wystarcza(D300s byłby ideałem, ale ta cena)
Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 17-05-2011 o 13:37
a teraz panowie i panewki
pokazcie zdjecia z tego super obrazujacego d5100
a inni pokaza z d90 lub d7000
tyle ze
TYLKO WASZE zdjecia,
na ktorych widac to cudne obrazowanie i roznice powalajaca z nog
ps.
Jak mnie przekonacie swoimi osiagnieciami tez pomysle nad zmiana...
Poki co mysle ze d90 obrazuje nie gorzej, a ergonomie ma wypasiona...
Tylko nie testy z netu.
WASZE fotki poka...
Zalaczyc poprosze exif dopisujac go pod fotka oraz szklo.
Ostatnio edytowane przez d90 ; 17-05-2011 o 13:48
... ucze sie patrzec i widziec...
i duqa z tego...
Skontaktuj się z nami