Close

Strona 12 z 57 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 570

Wątek: d5100 czy d90

Domyślnie

@palikon,
    o co ci chodzi? opisuje swoje przezycia, gdy stawalem przed takim samym wyborem. nie chcialem sie chwalic, mowie o jakis funkcjach totalnie podstawowych, pomijajac przyslone, czas naswietlania, ISO, to takie rzeczy jak balans bieli itd... tym i tym bawilem sie krotka chwile, moze jestem ulomny, ale D90 szybko ogarnalem, a z D5100 nie moglem sobie do konca poradzic. Z tym typem chodzilo mi o to, ze jeszcze nieslyszalem, zeby jakiemus facetowi D5100 dobrze lezalo w lapie (nie mowie o ludziach z forum, bo nie czytam tam masowo o D5100). Mialo byc zartobliwie, nie zlosliwie. Wiec chill, pokoj nam wszystkim

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polikon Zobacz posta
    Jestem amatorem i nie chodzę cały dzień z puszką w ręce żeby mi totalnie przeszkadzało, że D5.1k jest mniejszy i gorzej leży w ręce. Za to żona i syn jest zadowolony, bo im puszka idealnie leży w ręce. Śrubokręt w puszce, może by się przydał, ale jak dokupię jeszcze jeden, może dwa szkiełka to nie jestem przekonany czy bym na tym sporo zyskał. Co innego, jeśli ktoś ma już szklarnię do Nikona. Drugi wyświetlacz? wątpię czy bym z niego cały czas korzystał. Czytałem, że AF jest dość dobry w D90. A w D5.1k zastosowali ten sam układ. I czym jeszcze D90 jest lepszy od D5.1k ?
    Lepszy, to trochę pojęcie względne. Ty wybrałeś z bardzo konkretnych powodów i dla Ciebie taki wybór jest ewidentnie lepszy niż d90. Zarówno d5100 jak i d90 dają wiele możliwości jednak żaden nie jest lepszy od drugiego. Po co takie przepychanki? Wiadomo, że d5100 ma nowszą-lepszą matrycę, ruchomy LCD i parę innych rzeczy. d90 ma lepszą ergonomię, górny lcd i parę innych rzeczy. Jednemu zależy na tym, drugiemu na tamtym i który model jest lepszy, to kwestia, co kto potrzebuje.

Domyślnie

Mnie D5100 bardzo dobrze leży w dłoni, mimo że mam je dość spore. Dla mnie puszka jest poręczna i lekka. Dla mnie to plus, dla innych może minus. Mnie się podoba jak najbardziej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Długi Zobacz posta
    Lepszy, to trochę pojęcie względne. Ty wybrałeś z bardzo konkretnych powodów i dla Ciebie taki wybór jest ewidentnie lepszy niż d90. Zarówno d5100 jak i d90 dają wiele możliwości jednak żaden nie jest lepszy od drugiego. Po co takie przepychanki? Wiadomo, że d5100 ma nowszą-lepszą matrycę, ruchomy LCD i parę innych rzeczy. d90 ma lepszą ergonomię, górny lcd i parę innych rzeczy. Jednemu zależy na tym, drugiemu na tamtym i który model jest lepszy, to kwestia, co kto potrzebuje.
    Święte słowa do tego tu zmierzam i dlatego nie rozumiem dlaczego tak niektórzy tu próbuja udowodnić że ich racja jest racja najmojsza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robber Zobacz posta
    Jak ci dobrze lezy w lapie to sie ciesz, niezly okaz z ciebie ;]
    O co mi chodzi. Właśnie o to, co ci zacytowałem.
    Pokaż gdzie napisałem, że leży mi w łapie D5.1k Napisałem, że nie przeszkadza mi to, bo nie zarabiam fotkami na życie i nie biegam z puszką cały dzień. A pasuje mojej żonie i synowi.
    A tak na marginesie to widziałem zawodowych fotografów, którzy mieli dopasowane gripy według własnych potrzeb.
    Po prostu poobklejali sobie gripy jakąś gumą. I z tego wnioskuję, że samą puszkę wybierali kierując się tym, co ona potrafi odnośnie samych fotek dla danego fotografa, a nie tym czy jest wygodna.
    Oczywiście są tacy, co wybierają puszkę, kierując się tym, że musi być widoczna sporo widocznych bajerów, no i nazwa firmy musi być dobrze widoczna.
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

Jesli mowisz o tym w kontekscie D90 to raczej mijasz sie z prawda... te "bajery" ulatwiaja i przyspieszaja poslugiwanie sie aparatem, a nie sluza do szpanu... Bardziej bajeranckie jest imo kilkanascie trybow auto lub wychylany lcd (choc to akurat uzyteczny bajer).
    Gripa do D5100 nie ma i oficjalnie nie bedzie. A wole pewne, firmowe metody, a nie jakies kombinowanie z gumami... poza tym do wygody - tez mialem podejscie, ze ergonomia ujdzie jaka jest, byle funkcje wypasne. Ale niemal kazdy pisal - wez do reki zobacz jak lezy. No to w koncu wzialem i... po problemie z wyborem.

BTW ok, sora, moze przesadzilem z nadinterpretacja. Ale mimo to nie widze powodow, zeby sie tak od razu obruszac...

Domyślnie

Może w podjęciu decyzji pomoże fakt, że na japońskiej stronie od wczoraj model D 90 figuruje jako wycofany. Logika podpowiada, że w dość krótkim czasie ceny powinny pójść w górę.

Domyślnie

A kto powiedział że nie ma gripa do D5.1k
    Grip od D3.1k pasuje ( http://www.balta.pl/opis.php3?ID=52712 ) i bateryjka też.
    D5100 (Okrojony do swojej ceny (nie wartości)) +Grip + N18-105 +N35/1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polikon Zobacz posta
    A kto powiedział że nie ma gripa do D5.1k
    Grip od D3.1k pasuje ( http://www.balta.pl/opis.php3?ID=52712 ) i bateryjka też.
    oczwiście jak ktoś potrzebuje gripa
    D7100; kilka słoików N, T, S i reflektor SB;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rdcom Zobacz posta
    oczwiście jak ktoś potrzebuje gripa
    Grip to bardzo fajna sprawa. Szczególnie jeśli ktoś ma spore łapy Mam D300 i dopiero z gripem leży to tak jak powinno
    Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.

Strona 12 z 57 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów