Szukaj
Kurde ja już bym nie mógł spać - taki sprzęt i zdjęć jeszcze nie ma![]()
NEX- 5R
Nie spodziewałem się, że już dzisiaj będzie do odbioru (sobota). Kartę zamawiałem w tym samym czasie co aparat tylko, że w innym sklepie, który w weekend ma wolne.
Przynajmniej mam czas na studiowanie instrukcji![]()
Ostatnio edytowane przez bosman87 ; 07-05-2011 o 22:27
"99% właścicieli lustrzanek pracuje na plikach jpg. Porównywanie możliwości plików raw/nef nie jest w tych warunkach zbyt miarodajne."
W takim razie tych 99% nie powinno obchodzic obrazowanie,
bo jadac stale na JPGu i tak maja to w d...
To po pierwsze, a po drugie (jeszcze lepsze)
JPG jest dokladnie taki, jakim go sobie w puszce poustawiamy,
z recznie rysowana krzywa kompensacji wlacznie (moze to byc n.p. negatyw).
Wynika z tego, ze JPG ma sie - w gruncie rzeczy - nijak do obrazowania.
Parafrazujac - Ziemia obiega slonce, a nie odwrotnie, bez wzgledu
na to, ile procent ankietowanych uwaza inaczej![]()
Ostatnio edytowane przez Seeker ; 07-05-2011 o 23:18
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Porównując ceny i mając na uwadze "ficzery", obrazowanie i inne wybrałbym:
1. mały budżet (ok. 3000) - D90
2. większy budżet (ok. 4000) - D7000
Różnica w cenie między D5100 a D7000 jest jeszcze mała a wygoda sporo większa - ergonomia podobna do D90 a bebechy jak w D5100. Jedyne czym się wyróżnia D5100 jest uchylny ekran.
D5100 będzie IMHO sensownym wyborem kiedy jego cena spadnie do ok. 2500.
Mnie od D5100 odrzucila ergonomia... Czemu te wszystkie nowe aparaty entry-level to male gowna dla dzieci komunijnych albo damulek? :/ nad D7000 myslalem, ale przeraza mnie ilosc problemow z nim. Poza tym poszli z nim bardziej w kierunku pro, niz amateur w porownaniu z D90, no i jakos gorzej mi w rece lezy ;] D90 idealnie, D7000 - nie mam tej pewnosci, moze przez ciezar?
Można odnieść wrażenie, że Nikon pozycjonowanie modeli zbliża do tego, jak robią to u Canona.
Do tej pory seria DXX była jakby pomiędzy seriami trzy- i dwucyfrową Canona. Pojawił się D7000, cenowo i nie tylko jednak sporo powyżej tego, czego można by się spodziewać po bezpośrednim następcy dla D90. Przez moment myślałem nawet, ze wypuszczą coś pomiędzy, takiego D90 po liftingu, ale po ukazaniu sę D5100 już nie mam wąrpliwości, że tak się nie stanie. D5100 plasuje się jakby w serii poniżej D90 (nie mówię o porównaniu bezpośrednio modeli, ale o seriach), ale jednak ma sporo z technologii D7000, no i ta cena... No i mamy: serię D3xxx (= Canon XXXX), serię D5xxx (podbitą do góry, tu z kolei konkurencja dla Canona XXX), D7000 (czyli starą serię DXX podbitą mocno do góry i mamy ekwiwalent Canona XX, tak jakby), a potem DXXX i FF. Swoją drogą, ciekawe co pokaże D400, żeby się zdystansować od D7000, ale nie wjechać na D700. Choć - z ósmej strony - wtedy puszczą D800, który też pójdzie do góry.... Rany julek, tak można wróżyć bez końca
A w temacie: Po zmianie z D70s na D90 już i tak muszę się przyzwyczaić do nieco mniejszej puszki. Nie wyobrażam sobie trzymać czegoś jeszcze mniejszego. Ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Jak się miało większe, to mniejsze już jest niewygodne.
PS. Entry-level są małe (żeby nie powiedzieć coraz mniejsze), bo to się sprzedaje bardziej "masowo" - aparaty poręczne jak kompakty (no prawie), z jakością zdjęć dużo lepszą. Przy czym większość osób, którzy takie lustra kupują to rzadko kiedy pasjonaci i bywalcy forów, więc nam tu tego raczej nie potwierdzą![]()
Ja planuję D5100 kupić, ale musi stanieć jeszcze nieco. Zastanawiam się tylko, czy brać z 18-105 czy dopłacić trochę i kupić Body + Tamiego 17-50 (bez VC)?? Może ktoś doradzi? Dzisiaj byłem obmacać D5100 w FJ. Bardzo fajnie mi leży i obsługa też nie jest jakaś tragiczna, ale to pewnie dlatego, że to będzie moje pierwsze lustro.
Ostatnio edytowane przez AdiPL ; 09-05-2011 o 21:44
Ja powiem tak, całkiem przypadkiem kupiłem D90 (poszedłem po Sony A ).
Ostatnio poszedłem do sklepu i wziąłem do ręki D5100, nie wiem może jestem dziwny, ale denerwował mnie brak drugiego wyświetlacza i pokrętła ( przyzwyczajenie z D90 ?).![]()
![]()
Gdybym dzisiaj z moją wiedzą miał wybierać aparat, wybrałbym D300s lub jego następcę; z tych dwóch w temacie BEZAPELACYJNIE D90![]()
![]()
Ale to tylko MOJE zdanie![]()
![]()
![]()
nie bijcie
![]()
Ostatnio edytowane przez p166hmp ; 10-05-2011 o 00:00
18-105, to bardzo fajne szkło. Bardzo ostre o uniwersalnym zakresie. Uważam, że to najlepszy kit na rynku. Bierz nie pożałujesz.
Jeśli chodzi o pytanie autora wątku, to moja rada jest taka. Ściągnij sobie instrukcję obsługi obydwu modeli, przestudiuj dokładnie, weź kartkę, wypisz plusy i minusy, zobacz co przeważa
Owszem 2 lata w elektronice, to dużo ale nazwać d90 starociem, to przesada. Jakość obrazka z d90 jest bardzo dobra i przy odbitkach do formatu A4 będzie nierozróżnialna z d5100. Jeśli natomiast chodzi o ergonomię, to niestety ale d5100 jest świetne dla dzieci i kobiet i to z małymi dłoniami![]()
Skontaktuj się z nami