A powiedz mi jak to robisz,że z 2 kompletami pierścieni Ci robak nie ucieka :P?I z ilu ostrzy taki zestaw? Bo z 1 kompletem pierścieni to jakoś 5 cm od soczewki...
Dzięki z góry za odp![]()
Szukaj
A powiedz mi jak to robisz,że z 2 kompletami pierścieni Ci robak nie ucieka :P?I z ilu ostrzy taki zestaw? Bo z 1 kompletem pierścieni to jakoś 5 cm od soczewki...
Dzięki z góry za odp![]()
Buli, a Twój N105 to która wersja? nie myślałeś aby zamiast używania blend użyć lampy błyskowej montowanej odwrotnie z takim kanałem błyskowym własnej roboty a na końcu dyfuzor skierowany w doł lekko nad modelem? Pytanie czystko teoretyczne - widziałem taki zestaw u jednego z użytkowników digarta - z tym że on chyba miał 6 pierścieni pośrednich i tamrona 90 i na końcu rainoxa 250. Mnie ciekawi Twoje szkło. podzielisz sie spostrzeżeniami? pozdrawiam - P.S. Gratuluje warsztatu - bardzo szybki rozwój. Pozwole sobie Ciebie zacytować "ja koncentruje się na makro i robaczkach (czy jakoś tak to było) to widać mistrzu - oby tak dalej).
i co ja mam tu napisać?
Też myślałem że będzie większa, ale w gruncie rzeczy modela głowa miała ok 1-2 mm wielkości
Teraz mam fajne zabawki do robienia extrem makro, więc może będzie lepiej.
Tak to ten sam, zidentyfikowany przez Dark-a jako coś z rodziny Symphyta.Zamieszczone przez dareksad
Owada upolowałem podczas polować na mrówki, siedział dość spokojnie na małej kępie(może dlatego że było dość chłodno?).Zamieszczone przez blackangelek
Zdjęcie tego robala zajęło mi prawie 2h, by było ostro i dość przejrzyste.
Taki zestaw ostrzy z ok.3 cm.
Jest to Nikkor 105 VR, czyli ta nowsza.Zamieszczone przez mizerek
Co do blend, a światła z lampy błyskowej jest bardzo duża różnica.
Blendy dają delikatniejsze rozjaśnienie modela, kolory są mniej nasycone i kontrastowe. Fotografia przy świetle zastanym wtedy nabiera lekkości. Bardziej preferuje takie działania, aczkolwiek lampą też się posługuje
A propo lampy błyskowej, to wiem o jaki dyfuzor ci chodzi, na razie jestem właśnie w trakcie testów różnych zestawów dających duże przybliżenia przy małej stracie światła.
Na pewno przedstawię w tym wątku efekty moich działań
Na temat samego szkła można bardzo dużo przeczytać, ponieważ jest on jednym z topowych obiektywów makro.
Nikkor 105 jest bardzo dobrą konstrukcją. Trzymając ten obiektyw nie czuć badziewia.
Jest bardzo ostry i jeżeli trafimy GO w modela to nas na pewno nie zawiedzie.
AF jest bardzo szybki i celny, porównując go do innych makro obiektywów.
VR jest słabiutkie, jeżeli robimy z ręki z czasami poniżej 1/30 możemy mieć kłopoty z ostrością.
Aczkolwiek lepiej mieć włączone to VR, bo czasami mi uratował du...szę
Ogólnie obiektyw mogę polecić, jest to dobry zakup.
A mistrzem nie jestem, jestem na razie uczniem który korzysta z rad tych bardziej doświadczonych.![]()
Hodujesz sowy, ladne światło kadr taki sobie ,w pionie z większą ilością góry mz by było lepsze
Kapitalna jakość i bardzo fajne kolory,
kadr pewnie mógłby być lepszy, ale i tak jest ok.![]()
D610 | N 16-35 VR | N 85/1.8D | T 90/2.8 Di | T 70-300 VC || D70s | N 18-70/3.5-4.5
Ostatnio edytowane przez bulinko ; 03-06-2011 o 12:23
Skontaktuj się z nami