Close

Strona 22 z 46 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 459

Domyślnie

A powiedz mi jak to robisz,że z 2 kompletami pierścieni Ci robak nie ucieka :P?I z ilu ostrzy taki zestaw? Bo z 1 kompletem pierścieni to jakoś 5 cm od soczewki...
    Dzięki z góry za odp

Domyślnie

Buli, a Twój N105 to która wersja? nie myślałeś aby zamiast używania blend użyć lampy błyskowej montowanej odwrotnie z takim kanałem błyskowym własnej roboty a na końcu dyfuzor skierowany w doł lekko nad modelem? Pytanie czystko teoretyczne - widziałem taki zestaw u jednego z użytkowników digarta - z tym że on chyba miał 6 pierścieni pośrednich i tamrona 90 i na końcu rainoxa 250. Mnie ciekawi Twoje szkło. podzielisz sie spostrzeżeniami? pozdrawiam - P.S. Gratuluje warsztatu - bardzo szybki rozwój. Pozwole sobie Ciebie zacytować "ja koncentruje się na makro i robaczkach (czy jakoś tak to było) to widać mistrzu - oby tak dalej).
    i co ja mam tu napisać?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stasiakov Zobacz posta
    Kurde myślałem że przy obiektywie makro 2 kompletach pierścieni i raynoxie to skala będzie o wiele większa. W końcu model nie aż taki mały. Hmm ciekawe ...
    Też myślałem że będzie większa, ale w gruncie rzeczy modela głowa miała ok 1-2 mm wielkości
    Teraz mam fajne zabawki do robienia extrem makro, więc może będzie lepiej.

Cytat Zamieszczone przez dareksad
    75 niezłe powiększenie, to ten sam owad co na 76 ???
    Tak to ten sam, zidentyfikowany przez Dark-a jako coś z rodziny Symphyta.

Cytat Zamieszczone przez blackangelek
    A powiedz mi jak to robisz,że z 2 kompletami pierścieni Ci robak nie ucieka :P?I z ilu ostrzy taki zestaw? Bo z 1 kompletem pierścieni to jakoś 5 cm od soczewki...
    Dzięki z góry za odp
    Owada upolowałem podczas polować na mrówki, siedział dość spokojnie na małej kępie(może dlatego że było dość chłodno?).
    Zdjęcie tego robala zajęło mi prawie 2h, by było ostro i dość przejrzyste.
    Taki zestaw ostrzy z ok.3 cm.

Cytat Zamieszczone przez mizerek
    Buli, a Twój N105 to która wersja? nie myślałeś aby zamiast używania blend użyć lampy błyskowej montowanej odwrotnie z takim kanałem błyskowym własnej roboty a na końcu dyfuzor skierowany w doł lekko nad modelem? Pytanie czystko teoretyczne - widziałem taki zestaw u jednego z użytkowników digarta - z tym że on chyba miał 6 pierścieni pośrednich i tamrona 90 i na końcu rainoxa 250. Mnie ciekawi Twoje szkło. podzielisz sie spostrzeżeniami? pozdrawiam - P.S. Gratuluje warsztatu - bardzo szybki rozwój. Pozwole sobie Ciebie zacytować "ja koncentruje się na makro i robaczkach (czy jakoś tak to było) to widać mistrzu - oby tak dalej).
    Jest to Nikkor 105 VR, czyli ta nowsza.
    Co do blend, a światła z lampy błyskowej jest bardzo duża różnica.
    Blendy dają delikatniejsze rozjaśnienie modela, kolory są mniej nasycone i kontrastowe. Fotografia przy świetle zastanym wtedy nabiera lekkości. Bardziej preferuje takie działania, aczkolwiek lampą też się posługuje
    A propo lampy błyskowej, to wiem o jaki dyfuzor ci chodzi, na razie jestem właśnie w trakcie testów różnych zestawów dających duże przybliżenia przy małej stracie światła.
    Na pewno przedstawię w tym wątku efekty moich działań
    Na temat samego szkła można bardzo dużo przeczytać, ponieważ jest on jednym z topowych obiektywów makro.
    Nikkor 105 jest bardzo dobrą konstrukcją. Trzymając ten obiektyw nie czuć badziewia.
    Jest bardzo ostry i jeżeli trafimy GO w modela to nas na pewno nie zawiedzie.
    AF jest bardzo szybki i celny, porównując go do innych makro obiektywów.
    VR jest słabiutkie, jeżeli robimy z ręki z czasami poniżej 1/30 możemy mieć kłopoty z ostrością.
    Aczkolwiek lepiej mieć włączone to VR, bo czasami mi uratował du...szę
    Ogólnie obiektyw mogę polecić, jest to dobry zakup.
    A mistrzem nie jestem, jestem na razie uczniem który korzysta z rad tych bardziej doświadczonych.

Domyślnie

Hodujesz sowy , ladne światło kadr taki sobie ,w pionie z większą ilością góry mz by było lepsze

pozdr. arachiusz
    arachiusz.pl

Gaduła
    Miasto
    Kamieniec Ząbkowicki

Domyślnie

Kapitalna jakość i bardzo fajne kolory,
    kadr pewnie mógłby być lepszy, ale i tak jest ok.
    D610 | N 16-35 VR | N 85/1.8D | T 90/2.8 Di | T 70-300 VC || D70s | N 18-70/3.5-4.5

Domyślnie

Arachiusz Powoli się przymierzam do hodowli
    A co do kadru- to ćwiczyłem łączenie kilku zdjęć w całość , na większych przybliżeniach i tak jakoś ciasno wyszło.
    To jest 100% kadru.
    78. Tutaj mam jeszcze jeden kadr, może będzie lepiej, zresztą sami oceńcie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arachiusz Zobacz posta
    ladne światło kadr taki sobie ,w pionie z większą ilością góry mz by było lepsze
    Tak jak pisałem na innym forum

Cytat Zamieszczone przez Buli1111 Zobacz posta
    Arachiusz Powoli się przymierzam do hodowli
    Z ćmami nie jest najłatwiej. Przeważnie hoduję gąsienice, przepoczwarczam, a później wypuszczam na wolność.
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

Witam, po krótkiej przerwie.

79.D90+takumar 50/4
    Ostatnio edytowane przez bulinko ; 03-06-2011 o 12:23

Domyślnie

Ładnie rysuje to szkiełko...
    (...\/...)

Strona 22 z 46 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów