Close

Strona 20 z 46 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 459

Domyślnie

ostatnie wstawki super, aż chce się aby ta wiosna wreszcie do nas zawitała na stałe 68. gdyby mrów nie uciekał z kadru byłoby bdb.
    Z ciekawości, jakie czasy miałeś?
    Pozdrawiam
    Adamson

Domyślnie

67 najlepsze. Powstałą bardzo fajna, minimalistyczna praca.

Na pozostałych można czepiać się kadru. Mrówki najczęściej starają się z nich uciec lub, jak w bonusie, dostały po odnóżach i odwłoku.

Widać już od paru tygodni, że praca wre. Naoglądałem się już mrówek łażących wśród śniegu, widziałem sporo pluskwiaków i chrząszczy. Sezon już ruszył w połowie lutego... tylko czasu brak :>
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny Zobacz posta
    66, 67. - jak się rozmawia z tymi modelkami, że można tak wszystko dopracować pod względem kadru i światła? Bonus nr 2 - mocny
    Ja się po prostu położyłem na ziemi między mrowiskami i leżałem przez 3h robiąc zdjęcia, przez pierwszą godzinę żadnego ciekawego kadru nie zrobiłem wszystko uciekało sprzed obiektywu
    Zszedłem dopiero jak zabrakło miejsca na karcie pamięci

Cytat Zamieszczone przez Długi
    Sorry, że może zaśmiecam wątek ale błyskałeś tu lampą? Jeśli tak to jaką? Pierścień i soczewka z tego co wiem przyciemniają szkło, a tu czasy są w miarę krótkie. Mrówki raczej nie pozowały, więc w ich przypadku długie czasy nie wchodziły w grę. Jak poradziłeś sobie ze światłem? Blenda, lampa? Tak jeszcze przy okazji, zastanawiam się na Nikkorem 85mm 3,5. Jak fizycznie będzie wyglądać na zdjęciu powiedzmy mucha, czy wystarczy crop, czy jednak pierścienie, żeby uzyskać taki obrazek bliski Twoich ostatnich zdjęć. Z góry dzięki za wszelkie wskazówki, a Twoje zdjęcia bardzo mi się podobają.
    W przypadku tych kadrów, wszystkie byłe robione z pomocą wbudowanej lampy błyskowej z założonym dufuzorem(który testowałem)
    Czasy to 1/60 s ustawione w body jako ,,Czas otwarcia migawki dla błysku''- lampa błyskowa na pełną moc lub 1/3 mocy błysku
    Obiektyw Nikkor 85 sam w sobie nic ci nie da. W tym wypadku był założony P.P 20mm+ Raynox 250.
    Wiec zdecydowanie pierścienie, Cropa nie polecam bo traci się na jakości.
    Co do obiektywu makro to osobiście nie wybrał bym tego Nikkora bo to DX, a ja mam plany na pełną klatkę.

Adamson-tak jak pisałem czasy to 1/60, a co do wiosny to chyba brak modeli doprowadził do polowania na mrówki
    Dark-Co do kadrów, niestety mam zbyt małe doświadczone do polowania na takie małe obiekty, ale wszystko przed mną

Później dorzucę jeszcze jakieś 2 kadry

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Buli1111 Zobacz posta
    Wszystkie zdjęcia były robione na manualnym ostrzeniu, czy problemy były?
    Na początku tak, ponieważ pierwszy raz użytkowałem Pierścienie pośrednie w akcji, dodatkowo doszedł tutaj Raynox więc trochę problemów było.
    No dobra... Ale one przecież mrówki są szalenie ruchliwe... Kadrowałeś każdą, czy po prostu ustawiłeś statyw w miejscu, skadrowałeś i cykałeś, jak jakaś podeszła jakaś w strefę kadru? Bo wiem, kak ciężko złapać głębie Raynoxem.

Na końcu wspomnę, że inspiracją dla mnie były zdjęcia Pawła Bieniewskiego
    No ba... Benas to przecież mrówczany mistrz...
    I przykład, jak można robić dobre foty zwykłym kompaktem.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Ja się po prostu położyłem na ziemi między mrowiskami i leżałem przez 3h robiąc zdjęcia, przez pierwszą godzinę żadnego ciekawego kadru nie zrobiłem wszystko uciekało sprzed obiektywu
    Zszedłem dopiero jak zabrakło miejsca na karcie pamięci
    I nic Cię nie zjadło w tzw. międzyczasie Na samą myśl o takim leżeniu czuję, że coś po mnie łazi Anielska wytrwałość!
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Nooo... Makro to chyba jedna z trudniejszych dziedzin fotografii. Nie dość że człowiek się naczołga po ziemi i chaszczach jak pies, to jest jeszcze największy odsetek nieudanych zdjęć.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    Nooo... Makro to chyba jedna z trudniejszych dziedzin fotografii. Nie dość że człowiek się naczołga po ziemi i chaszczach jak pies, to jest jeszcze największy odsetek nieudanych zdjęć.
    Przypomniała mi się wypowiedź jednego z kolegów forumowych, który onegdaj do jednego z wystawiających zdjęcie walnął z grubej rury mniej więcej w ten deseń: "Jak portret jest dla Ciebie zbyt skomplikowany, to może zajmij się makro... albo innymi kwiatkami." Bardzo mi się to spodobało...

Żeby nie było, że spamuję - mrówy dla mnie świetne, ładnie doświetlone. Kiedyś omal migawki koło mrowiska nie zarżnąłem... a i tak d.pa z tego wyszła.
    (...\/...)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot
    No dobra... Ale one przecież mrówki są szalenie ruchliwe... Kadrowałeś każdą, czy po prostu ustawiłeś statyw w miejscu, skadrowałeś i cykałeś, jak jakaś podeszła jakaś w strefę kadru? Bo wiem, kak ciężko złapać głębie Raynoxem.
    Położyłem się w jednym miejscu między mrówkami i czekałem, aż jakaś podejdzie w strefę kadrowania, wszystkie zdjęcia były robione w promieniu ok. 1m.

Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny
    I nic Cię nie zjadło w tzw. międzyczasie Na samą myśl o takim leżeniu czuję, że coś po mnie łazi Anielska wytrwałość!
    Na samym początku miałem ciągłe uczucie jakby dobierały się do mnie, ale po godzinnym leżeniu staje się to praktycznie nieodczuwalne. O dziwo z całego pleneru wyszedłem bez najmniejszego ukąszenia itp.

Dorzucę teraz ostatnią serie z tego pleneru, trochę słabsze ale również mi się podobają.

69.

70.Oglądając to zdjęcie kojarzy mi się jakoś z budową domu

71.

72.

Uploaded with ImageShack.us

B1.
    Ostatnio edytowane przez bulinko ; 28-03-2011 o 21:54

Domyślnie

70 i 71 powiny pójść do pierwszego seta. MZ bardzo fajne, pokazujące coś "z życia".
    Teraz jest dobry czas na fotografowanie rudnic. Są jeszcze w miarę ospałe i nie tak agresywne i uciekające z kadru jak w trakcie sezonu. Co i tak nie zmienia faktu, że nadal draństwo jest strasznie ruchliwe
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Strona 20 z 46 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów