ostatnie wstawki super, aż chce się aby ta wiosna wreszcie do nas zawitała na stałe68. gdyby mrów nie uciekał z kadru byłoby bdb.
Z ciekawości, jakie czasy miałeś?
Szukaj
ostatnie wstawki super, aż chce się aby ta wiosna wreszcie do nas zawitała na stałe68. gdyby mrów nie uciekał z kadru byłoby bdb.
Z ciekawości, jakie czasy miałeś?
Pozdrawiam
Adamson
67 najlepsze. Powstałą bardzo fajna, minimalistyczna praca.
Na pozostałych można czepiać się kadru. Mrówki najczęściej starają się z nich uciec lub, jak w bonusie, dostały po odnóżach i odwłoku.
Widać już od paru tygodni, że praca wre. Naoglądałem się już mrówek łażących wśród śniegu, widziałem sporo pluskwiaków i chrząszczy. Sezon już ruszył w połowie lutego... tylko czasu brak :>
Ja się po prostu położyłem na ziemi między mrowiskami i leżałem przez 3h robiąc zdjęcia, przez pierwszą godzinę żadnego ciekawego kadru nie zrobiłem wszystko uciekało sprzed obiektywu
Zszedłem dopiero jak zabrakło miejsca na karcie pamięci
W przypadku tych kadrów, wszystkie byłe robione z pomocą wbudowanej lampy błyskowej z założonym dufuzorem(który testowałem)Zamieszczone przez Długi
Czasy to 1/60 s ustawione w body jako ,,Czas otwarcia migawki dla błysku''- lampa błyskowa na pełną moc lub 1/3 mocy błysku
Obiektyw Nikkor 85 sam w sobie nic ci nie da. W tym wypadku był założony P.P 20mm+ Raynox 250.
Wiec zdecydowanie pierścienie, Cropa nie polecam bo traci się na jakości.
Co do obiektywu makro to osobiście nie wybrał bym tego Nikkora bo to DX, a ja mam plany na pełną klatkę.
Adamson-tak jak pisałem czasy to 1/60, a co do wiosny to chyba brak modeli doprowadził do polowania na mrówki
Dark-Co do kadrów, niestety mam zbyt małe doświadczone do polowania na takie małe obiekty, ale wszystko przed mną
Później dorzucę jeszcze jakieś 2 kadry![]()
No dobra... Ale one przecież mrówki są szalenie ruchliwe... Kadrowałeś każdą, czy po prostu ustawiłeś statyw w miejscu, skadrowałeś i cykałeś, jak jakaś podeszła jakaś w strefę kadru? Bo wiem, kak ciężko złapać głębie Raynoxem.
No ba... Benas to przecież mrówczany mistrz...
I przykład, jak można robić dobre foty zwykłym kompaktem.
Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
Nooo... Makro to chyba jedna z trudniejszych dziedzin fotografii. Nie dość że człowiek się naczołga po ziemi i chaszczach jak pies, to jest jeszcze największy odsetek nieudanych zdjęć.
Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB
Przypomniała mi się wypowiedź jednego z kolegów forumowych, który onegdaj do jednego z wystawiających zdjęcie walnął z grubej rury mniej więcej w ten deseń: "Jak portret jest dla Ciebie zbyt skomplikowany, to może zajmij się makro... albo innymi kwiatkami." Bardzo mi się to spodobało...
Żeby nie było, że spamuję- mrówy dla mnie świetne, ładnie doświetlone. Kiedyś omal migawki koło mrowiska nie zarżnąłem... a i tak d.pa z tego wyszła.
![]()
(...\/...)
Położyłem się w jednym miejscu między mrówkami i czekałem, aż jakaś podejdzie w strefę kadrowania, wszystkie zdjęcia były robione w promieniu ok. 1m.Zamieszczone przez Karbulot
Na samym początku miałem ciągłe uczucie jakby dobierały się do mnie, ale po godzinnym leżeniu staje się to praktycznie nieodczuwalne. O dziwo z całego pleneru wyszedłem bez najmniejszego ukąszenia itp.Zamieszczone przez żółto-czarny
Dorzucę teraz ostatnią serie z tego pleneru, trochę słabsze ale również mi się podobają.
69.
70.Oglądając to zdjęcie kojarzy mi się jakoś z budową domu
71.
72.
Uploaded with ImageShack.us
B1.
Ostatnio edytowane przez bulinko ; 28-03-2011 o 21:54
70 i 71 powiny pójść do pierwszego seta. MZ bardzo fajne, pokazujące coś "z życia".
Teraz jest dobry czas na fotografowanie rudnic. Są jeszcze w miarę ospałe i nie tak agresywne i uciekające z kadru jak w trakcie sezonu. Co i tak nie zmienia faktu, że nadal draństwo jest strasznie ruchliwe![]()
Skontaktuj się z nami