Close

Strona 8 z 95 PierwszyPierwszy ... 6789101858 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 942

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Ale pierścień przysłony chyba jednak umiera.
    Już dawno umarł, ale w f90x można sobie jakoś poradzić więc nie płacze :P

Duży wybór sie robi w nikonie nie ?
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox Zobacz posta
    Dobrze, ze dodales ikonke, bo bym uwierzyl
    Nie przesadzajmy - różnica nie jest wielka i nie da wiele - oczywiście będzie jaśniej, GO będzie mniejsza - ale o ile krótszy czas uzyskamy i o ile GO będzie mniejsza?
    Cytat Zamieszczone przez sebar1 Zobacz posta
    jasność jasnością ale nie zapominajmy, że 1,4 po przymknięciu do 1,8 będzie dawać ostry fajny obraz a ciemniejsza wersja będzie w pełni otwarta....
    Ale są jasne szkła które na pełnej dziurze są ostrzejsze niż inne ciemniejsze nawet przymknięte - takim szkłem jest dla przykładu Z35/2 - na pełnej dziurze total kosa
    niech pokażą na tych samplach jakieś źródła światła w tle i zobaczymy co warta jest siedmio listkowa przysłona...
    Był sampel z lampkami przecież tyle że był na 1.8 więc tam przysłona nie ma praktycznie nic do rzeczy - ale miałem długo 50/1.8D, a później chwilę 50/1.4D i w obu były 7 listkowe i problemu ze światłami nie miałem - oczywiście wielokąty szybciej się pojawią niż przy 9 listkach ale mnie np bardziej drażniło to jak się w 50/1.8D po przymknięciu robił taki specyficzny bokeh na drzewach w tle - ale szkło dawało radę i ogólnie po za przeostrzaniem na jedno i drugie złego słowa nie powiem
    Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Ale pierścień przysłony chyba jednak umiera.
    Raczej już dawno umarł przecież praktycznie żadne szkło które wyszło w ostatnich latach go nie ma - żadne super tele 200/ 300/ 400/ 500/ 600, tak samo nowe stałki 1.4G 24 /35 /50 /85, inne stałki jak 105 i 60 micro / 35DX czy zoomy 14-24 / 16-35/24-70 /70-200 - dostały go jedynie szkła PC-E ale to z konieczności - natomiast to że on powróci to raczej szanse są bardzo mizerne
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Ale są jasne szkła które na pełnej dziurze są ostrzejsze niż inne ciemniejsze nawet przymknięte - takim szkłem jest dla przykładu Z35/2 - na pełnej dziurze total kosa
    i podejrzewasz o to tą nową 50tkę? no i to się nazywa optymizm
    D700 + N50 f1.4G / N105VR Micro f/2.8G / Tokina 400 AT-X f/5,6 / N28-105D

Rycerz
    Gość

Domyślnie

jak może być szybszy? przecież to by było działanie irracjonalne Nikona.
    Tańszy, mniejszy, szybszy... no chyba, że przestają produkować 1,4G.
    podniosą cenę za 50/1.4 G

Domyślnie

i podejrzewasz o to tą nową 50tkę? no i to się nazywa optymizm
    No jestem optymistą bo stare 50/1.8 jest na prawdę OK - to co oferuje za te 4 stówki to jest hit świata więc nie wyobrażam sobie żeby jeszcze to zepsuli
    Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    podniosą cenę za 50/1.4 G
    To spadnie im ilość klientów na 1.4G bo bardzo dużo ludzi bierze N zamiast Sigmy "bo jest tańszy niż S" - a jednak opinie o 50mm N vs S są bardzo podzielone - jak w dodatku N straci argument ceny to może sprzedawać się sporo słabiej. Jedyne co im wtedy zostanie to mniejszy rozmiar
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

ja już się pogubiłem... wczoraj szkło było na stronie Nikona, potem strona padła, a teraz działa i szkła nie widzę... o co im chodzi??
    FX D4s || D700 || 16mm f2.8 || AF 50mm f1.8 || AF-S 70-200 f2.8 VR || AF-I 300mm f2.8 || SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez navigator_s9 Zobacz posta
    ja już się pogubiłem... wczoraj szkło było na stronie Nikona, potem strona padła, a teraz działa i szkła nie widzę... o co im chodzi??
    pewnie o to, że nie było jeszcze oficjalnej premiery, a ktoś przypadkowo (albo nie) wcisnął guzik "publikuj" na przygotowanej stronie

Domyślnie

teraz pozostaje pytanie czy w wyniku tej premiery miało zostać zaprezentowane tylko to szkiełko czy jeszcze jakieś... np 85/1.8G
    pozostaje czekać na dalszy przebieg wydarzeń. Jedno jest pewne- szkiełko powstało i prędzej czy później zostanei oficjalnie zaprezentowane i trafi na półki... i to cieszy bo wiele osób na taką maliznę z własnym silnikiem czeka, a to że nie wypał z prezentacją? co tam

co do szkła, jest zastanawiająco lekkie, lżejsze od 35tki która już jest przecież piórkowa... czyżby karbon?
    Ostatnio edytowane przez elarco ; 14-04-2011 o 15:42 Powód: literówka
    D750x2|N24-70/2.8|N35/1.8|N50/1.8|N85/1.8|N180/2.8D|SB900,SB910|Lowepro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elarco Zobacz posta
    co do szkła, jest zastanawiająco lekkie, lżejsze od 35tki która już jest przecież piórkowa... czyżby karbon?
    Ma o jedną soczewkę mniej niż 35/1.8.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

W Łodzi go nie mieli

Strona 8 z 95 PierwszyPierwszy ... 6789101858 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów