Szukaj
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
Nie przesadzajmy - różnica nie jest wielka i nie da wiele - oczywiście będzie jaśniej, GO będzie mniejsza - ale o ile krótszy czas uzyskamy i o ile GO będzie mniejsza?
Ale są jasne szkła które na pełnej dziurze są ostrzejsze niż inne ciemniejsze nawet przymknięte - takim szkłem jest dla przykładu Z35/2 - na pełnej dziurze total kosa
Był sampel z lampkami przecieżtyle że był na 1.8 więc tam przysłona nie ma praktycznie nic do rzeczy - ale miałem długo 50/1.8D, a później chwilę 50/1.4D i w obu były 7 listkowe i problemu ze światłami nie miałem - oczywiście wielokąty szybciej się pojawią niż przy 9 listkach ale mnie np bardziej drażniło to jak się w 50/1.8D po przymknięciu robił taki specyficzny bokeh na drzewach w tle - ale szkło dawało radę i ogólnie po za przeostrzaniem na jedno i drugie złego słowa nie powiem
Raczej już dawno umarłprzecież praktycznie żadne szkło które wyszło w ostatnich latach go nie ma - żadne super tele 200/ 300/ 400/ 500/ 600, tak samo nowe stałki 1.4G 24 /35 /50 /85, inne stałki jak 105 i 60 micro / 35DX czy zoomy 14-24 / 16-35/24-70 /70-200 - dostały go jedynie szkła PC-E ale to z konieczności - natomiast to że on powróci to raczej szanse są bardzo mizerne
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
No jestem optymistąbo stare 50/1.8 jest na prawdę OK - to co oferuje za te 4 stówki to jest hit świata więc nie wyobrażam sobie żeby jeszcze to zepsuli
To spadnie im ilość klientów na 1.4G bo bardzo dużo ludzi bierze N zamiast Sigmy "bo jest tańszy niż S" - a jednak opinie o 50mm N vs S są bardzo podzielone - jak w dodatku N straci argument ceny to może sprzedawać się sporo słabiej. Jedyne co im wtedy zostanie to mniejszy rozmiar![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
ja już się pogubiłem... wczoraj szkło było na stronie Nikona, potem strona padła, a teraz działa i szkła nie widzę... o co im chodzi??
FX D4s || D700 || 16mm f2.8 || AF 50mm f1.8 || AF-S 70-200 f2.8 VR || AF-I 300mm f2.8 || SB-800
teraz pozostaje pytanie czy w wyniku tej premiery miało zostać zaprezentowane tylko to szkiełko czy jeszcze jakieś... np 85/1.8G
pozostaje czekać na dalszy przebieg wydarzeń. Jedno jest pewne- szkiełko powstało i prędzej czy później zostanei oficjalnie zaprezentowane i trafi na półki... i to cieszy bo wiele osób na taką maliznę z własnym silnikiem czeka, a to że nie wypał z prezentacją? co tam
co do szkła, jest zastanawiająco lekkie, lżejsze od 35tki która już jest przecież piórkowa... czyżby karbon?![]()
Ostatnio edytowane przez elarco ; 14-04-2011 o 15:42 Powód: literówka
D750x2|N24-70/2.8|N35/1.8|N50/1.8|N85/1.8|N180/2.8D|SB900,SB910|Lowepro
W Łodzi go nie mieli![]()