Witam,
Od kilku lat bawię się fotografią, obecnie mam: D80, D300s, 4 słoiki, jakieś lampki, statywy itp. Wydaje mi się, że nadszedł czas, żeby wejść na kolejny poziom - zatem znalazłem na strychu Zenita B + Helios 58/f.2 + lampa.
Zestaw jest sprawny i opanowałem obsługę, ale kompletnie nie mam pojęcia jak zacząć zabawę z fotografią analogową, wyobrażam Sobie to tak:
1. chyba potrzebuję kliszy- pytanie co polecacie do fotografii czarno-białej, dla kompletnie początkującego.
2. Pomiar światła - tutaj mam poważny problem - jak można rozwiązać problem braku światłomierza? Może D300s ustawiony w podobnych warunkach?? Przecież kiedyś ludzie robili zdjęcia i nie nosili ze sobą zewnętrznego światłomierza - więc jakoś się da.
3. Utrwalenie zdjęć - jak można łatwo i sprawnie utrwalić fotki? Kupować kuwetę i chemię, czy oddać do labu. Jakie są koszty?
4. Odbitki / skanowanie - co polecacie, jak praktykujecie?
Może ktoś opisze w 3 zdaniach standardowy proces - od początku do końca. Oczywiście nie chcę kompletnej instrukcji, ale zarys rzeczy, o których muszę poczytać.
Z góry dziękuję i pozdrawiam, TomGl
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami