Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Wątek: Pytanie laika

Domyślnie Pytanie laika

Witam,

Od kilku lat bawię się fotografią, obecnie mam: D80, D300s, 4 słoiki, jakieś lampki, statywy itp. Wydaje mi się, że nadszedł czas, żeby wejść na kolejny poziom - zatem znalazłem na strychu Zenita B + Helios 58/f.2 + lampa.

Zestaw jest sprawny i opanowałem obsługę, ale kompletnie nie mam pojęcia jak zacząć zabawę z fotografią analogową, wyobrażam Sobie to tak:

1. chyba potrzebuję kliszy - pytanie co polecacie do fotografii czarno-białej, dla kompletnie początkującego.

2. Pomiar światła - tutaj mam poważny problem - jak można rozwiązać problem braku światłomierza? Może D300s ustawiony w podobnych warunkach?? Przecież kiedyś ludzie robili zdjęcia i nie nosili ze sobą zewnętrznego światłomierza - więc jakoś się da.

3. Utrwalenie zdjęć - jak można łatwo i sprawnie utrwalić fotki? Kupować kuwetę i chemię, czy oddać do labu. Jakie są koszty?

4. Odbitki / skanowanie - co polecacie, jak praktykujecie?

Może ktoś opisze w 3 zdaniach standardowy proces - od początku do końca. Oczywiście nie chcę kompletnej instrukcji, ale zarys rzeczy, o których muszę poczytać.

Z góry dziękuję i pozdrawiam, TomGl

Domyślnie

1. Jak na pierwszy to są dwie drogi:

- albo coś po taniosci - Fomapan 100 lub 400 - zeby nie żałować jak nie wyjdzie
    - albo coś lepszego Kodak/Fuji/Ilford - żeby się nie rozczarować kiepskim filmem

2. D300 ustawiony na to samo iso co film powinien dać radę w normalnych warunkach oświetleniowych

3. Polecam jednak pogrzebać w necie na temat wołania filmu - skrótowo: koreks, termometr, wywoływacz, utrwalacz (przy dobrych wiatrach 100-150)

4. Ja preferuje skanowanie

Standardowy proces w wielkim skrócie: wkladasz film do koreksu, zalewasz wodą na 30 sekund, wylewasz wode, wlewasz wywoływacz, czekasz ile trzeba, wylewasz, wlewasz przerywacz, wylewasz, wlewasz utrwalacz, czekasz ile trzeba, płuczesz wodą, namaczasz w wodzie ze zmiekczaczem/ludwikiem, wieszasz do suszenia.
    Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 04-04-2011 o 15:39
    Völkchlor

Domyślnie

Ad 2. Owszem, dawali sobie radę. W fachowej literaturze tamtych lat istniało wiele fajnych tabelek traktujących o 'jasnym niebie' i 'zielonych liściach', dając przykłady jakie mniej więcej parametry ustawiać. Do bardziej ambitnych pomiarów światłomierz był jednak niezbędny (podobnie jak i dziś z resztą )

Oczom bym raczej nie ufał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kartofelinder Zobacz posta
    Ad 2. Owszem, dawali sobie radę. W fachowej literaturze tamtych lat istniało wiele fajnych tabelek traktujących o 'jasnym niebie' i 'zielonych liściach', dając przykłady jakie mniej więcej parametry ustawiać. Do bardziej ambitnych pomiarów światłomierz był jednak niezbędny (podobnie jak i dziś z resztą )
    Z drugiej strony, negatyw potrafi być na tyle elastyczny, że szybko można się nauczyć jak ustawić czas i przysłonę. Jednak dla początkującego, aparat z pomiarem, nawet jako światłomierz jest najlepszym rozwiązaniem. Światłomierza zewnętrznego, tez trzeba umieć używać.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomgl Zobacz posta
    Od kilku lat bawię się fotografią, obecnie mam: D80, D300s, 4 słoiki, jakieś lampki, statywy itp. Wydaje mi się, że nadszedł czas, żeby wejść na kolejny poziom - zatem znalazłem na strychu Zenita B + Helios 58/f.2 + lampa.
    Ta fotografia, to jednak dziwna dziedzina jest. Technika idzie naprzód, a ludzie imają się coraz bardziej archaicznych rzeczy z "camera obscura" włącznie. To tak jakby jakiś księgowy porzucił komputer, czy kalkulator i jął używać liczydła

Żeby nie było... sam niedawno nabyłem analoga, ale na razie zdobyłem się jedynie na wywoływanie filmu C-41 w labie i odbitki tamże. Może w tym wątku dowiem się czegoś więcej, bo aż strach było pytać, jak słyszałem rozmowy starych wyjadaczy
    clusca
    Fufu X

Domyślnie

wywołanie kliszy czarno białej to pryszcz 15-25 min. kręcenia koreksem (na początek) i 36 klatek oglądasz gotowych.
    Światłomierz kupisz w Stodole na Batorego za pare zeta,lub tabelę naświetleń za przy. grosze-w typowych warunkach pogodowych zastąpi w pełni światłomierz.

pozdro-miłego focenia.

Domyślnie

Zestaw jest sprawny i opanowałem obsługę, ale kompletnie nie mam pojęcia jak zacząć zabawę z fotografią analogową
    Rozwalaja mnie takie posty... moze wartaloby siegnac po literature dotyczaca fotografii, bo z tego co piszesz na razie jestes tylko operatorem aparatu fotograficznego? A jesli juz chcesz isc po najprostszej lini oporu, polecam kupic film do procesu c-41 (jesli ma byc b/w to np. Kodak Professional BW400CN), gdyz jak go naswietlisz, w kazdym labie zrobia za Ciebie reszte - tzn. wywolaja i zeskanuja.

2. Pomiar światła - tutaj mam poważny problem - jak można rozwiązać problem braku światłomierza? Może D300s ustawiony w podobnych warunkach?? Przecież kiedyś ludzie robili zdjęcia i nie nosili ze sobą zewnętrznego światłomierza - więc jakoś się da.
    Faktycznie "jakos sie da"... ludzie o ktorych wspominasz byli fotografami i posiadali wiedze fotograficzna, ktora potrafili wykorzystac m.in. do naswietlenia filmu bez uzycia swiatlomierza... Tobie polecam kupic zewnetrzny lub wykorzystac sprzet ktory masz - zenita ustaw tak jak Ci d300s wskazuje... tylko iso nie zapomnij ustawic zgodnie z zakupionym filmem
    regulamin

Domyślnie

FunBoy, po przeczytaniu Twojej odpowiedzi miałem zamiar nic nie odpisywać, ale nie mogę się powstrzymać.

Jeśli uważasz, że jestem tylko operatorem, to jest Twoja opinia nie będę z tym walczył. Proponuję abyś ponownie przeczytał moje pytanie, napisałem względnie jasno następujące rzeczy:
    1. Zrobiłem "kilka" fotek aparatem cyfrowym i wiem czego oczekuję.
    2. Mam ochotę pobawić się fotografią analogową - dla czystej przyjemności.
    3. Potrzebuję kilku wskazówek od czego zacząć i czym różni się analog od cyfry.

Rozumiem, gdybyś zarzucił mi, że jestem leniwy, ale ..............

Oczywiste jest, że mogę przeczytać milion książek i dowiadywać się czym jest obiektyw, ISO, f i inne, ale po co koro już to wiem?? Jest również wiele poradników, typu: "Fotografia cyfrowa dla fotografa analogowego", ale nie ma poradników odwrotnych, a takiej wiedzy właśnie szukam.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

Domyślnie

Jeśli uważasz, że jestem tylko operatorem, to jest Twoja opinia nie będę z tym walczył
    Po formie Twojego zapytania, faktycznie tak uwazam

Rozumiem, gdybyś zarzucił mi, że jestem leniwy, ale ..............
    Bo jednak troche jestes... Takich pytan na forum juz sie troche przewinelo, a widac, ze i tak chcesz dostac wszystko na tacy... Ale co tam - we wczesniejszym poscie dalem Ci wskazowki "dla prawdziwego leniwca" , wiec teraz do dziela
    regulamin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FunBoy Zobacz posta
    Bo jednak troche jestes... Takich pytan na forum juz sie troche przewinelo, a widac, ze i tak chcesz dostac wszystko na tacy... Ale co tam - we wczesniejszym poscie dalem Ci wskazowki "dla prawdziwego leniwca" , wiec teraz do dziela
    Hmmm, szczerze mówiąc to jestem bliżej stwierdzenia, że "nie potrafię korzystać z forum", niż że jestem leniwy. Ale nich Tobie będzie.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów