Close

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 82

Wątek: o co kaman?

Domyślnie

240dpi bylo przygotowane do wydruku 45cmx30cm. moze mi sie zapomnialo zmienic wartosc dpi.
    jak mi wczesniej drukneli z jpega to wygladalo to jak akwarela. dlatego zaczalem powiekszac pliki do rozmiarow wydruku. moze i zle robie, ale przynajmniej z koncowego efektu jestem zadowolony o ile "drukarz" nie spieprzy sprawy.
    mydlo jest bo takie mam szklo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez śwMikołaj Zobacz posta
    plik do pobrania
    dlaczego nie drukowal z tif'a? powiedzial, ze taki plik wgrywal by mu sie kilka godzin, a on na to nie mogl sobie pozwolic bo by mu maszyne zblokowalo na caly dzien...pisalem do goscia czy da rade wydrukowac z tif'a i odpisal mi, ze tak zrobi po czym we wczorajszej rozmowie telefonicznej oznajmil mi, ze jednak drukowal z jpeg'a.

freefly mam akurat w domu. jak chcesz to ci to wysle za skromna oplata. powiedzmy jakies 400PLN
    tiff ma rozmiar 109mb i 7920x5281. zapewne dziwi was ten rozmiar, ale drukowalem wczesniej z mniejszego pliku i nie wyszlo mi to za dobrze. zdecydowalem sie tedy na powiekszenie pliku do rozmiaru wydruku. z tiffem nie ma to znaczenia. moj plik jest w 240dpi, gosc zmieniajac na jpega zmienil na 72 i wydrukowal w rozmiarze 76cmx50cm. jesli oglada sie z daleka to jest to jakosc wystarczajaca, ale ludzie lubia patrzec na zdjecia z bliska. nawet przy takich duzych wydrukach.
    mam teraz miejsce w domu, wiec jesli dalej beda mnie wkurzac to sobie drukarke kupie
    Nie wiem jak głupi tiff 109MB może cokolwiek zatkać, jak można bez uzgodnienia obniżyć rozdzielczość do 72dpi i jak można przy okazji tak niebywale popieprzyć kolory zlecenia. Z całości zaczyna się jednak wyłaniać obraz nędzy, desperacji i rozpaczy. Jeśli jeszcze przy okazji chcesz powiedzieć, że za gówniane 76x50cm dałeś 4 stówy, to wygląda na to że gość wycenia koszt usługi miarą swego dyletanctwa.

Domyślnie

Plik jest OK.

dlaczego nie drukowal z tif'a? powiedzial, ze taki plik wgrywal by mu sie kilka godzin, a on na to nie mogl sobie pozwolic bo by mu maszyne zblokowalo na caly dzien...
    To jakieś brednie. Na czym on pracuje, na 486dx czy innej Quadrze?

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    I co Ci to niby dalo? Przeciez w 1:1 jest mydlo. Lepiej wydrukowac z niego mniejsza rozdzielczoscia (generalnie nominalna dla aparatu) niz wywalic takie mydlane powiekszenie w 240 DPI.
    I tak i nie. Poniżej pewnej rozdzielczości drukarka może być w stanie zobrazować krawędzie pikseli, czyli zamiast mientkiego mydła wyjdą kwadraciki. Dla większości plujek 150 ppi wystarcza, aby nie było ich widać, ale 72 to może być za mało.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

240dpi bylo przygotowane do wydruku 45cmx30cm. moze mi sie zapomnialo zmienic wartosc dpi.
    jak mi wczesniej drukneli z jpega to wygladalo to jak akwarela. dlatego zaczalem powiekszac pliki do rozmiarow wydruku. moze i zle robie, ale przynajmniej z koncowego efektu jestem zadowolony o ile "drukarz" nie spieprzy sprawy.
    Bylbys rowniez zadowolony, gdybys w ogole tego obrazka nie ruszal. Dla niekadrowanego obrazka z D300, rozmiar wydruku 76x50 cm daje w efekcie ~150 DPI. Wystarczyloby w zupelnosci -- nawet do ogladania z bliska...

mydlo jest bo takie mam szklo
    Szklo -- szklem, ale to mydlo o ktorym wspomnialem, to efekt Twojego nadmuchania obrazka.

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    I tak i nie. Poniżej pewnej rozdzielczości drukarka może być w stanie zobrazować krawędzie pikseli, czyli zamiast mientkiego mydła wyjdą kwadraciki. Dla większości plujek 150 ppi wystarcza, aby nie było ich widać, ale 72 to może być za mało.
    Ile to musialoby byc DPI, zeby nawet z pol metra dojrzec kwadraciki pikseli -- w tak niekontrastowych elemntach obrazu, jak to zdjecie? Trzeba by drukowac czarna linie na bialym tle, namaziana bez aliasingu, i to chyba w 10 DPI, zeby uwydocznily sie krawedzie. W przypadku zdjec, kiedy kazdy praktycznie piksel zlewa sie z drugim (w barwie bardzo do siebie podobnej) to jest praktycznie nie do zauwazenia. Napisalem wyzej, ze drukarz nieco przegial z tymi 72 DPI, ale naciaganie obrazka 150 DPI do 240 -- przy takim rozmiarze i tematyce zdjecia, jest kompletnie bez sensu.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 07-04-2011 o 15:27 Powód: nie mnożymy...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Poproś drukarza aby zrobił ci screena z otwartego oryginalnego pliku tiff - podejrzewam że winny jest drukarz, coś poszło nie tak podczas zapisywania tiff -> jpg. Podejrzewam że on to dobrze wie, i takowego screena ci nie przesle bo to by pokazało jego winę w 100%

Domyślnie

no nic to. bede gadal z gosciem i jak nic z tego nie wyjdzie sprawa zakonczy sie zwrotem kasy, chociaz chcial bym zeby mi na nowo wydrukowal prace. mam na to kupca i szkoda by mi bylo go stracic...

Domyślnie

chociaz chcial bym zeby mi na nowo wydrukowal prace. mam na to kupca i szkoda by mi bylo go stracic...
    To chyba tym bardziej powinieneś poszukać drukarza rzetelnego i nie wycinającego takich dziwacznych numerów.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

poprzedni, u ktorych drukowalem niestety juz sie nie bawia w te rzeczy, a szkoda bo cena byla rewelacyjna i wykonanie super. jezeli poszukam innego drukarza z inna cena wedy nie wiem czy ten kupiec zaakceptuje to. wyobrazcie sobie wydruk za 350zl. za ile mozecie go sprzedac zeby zwrocily sie koszty? jezeli dorobie sie wlasnej rukarki wtedy sprawa bedzie wygladala inaczej. teraz jakos mi sie nie usmiecha zarabiac na jednym obrazie 50zl jak dla mnie to strata czasu jezeli bede mogl na tym trafic 300%-500% to wchodze w to z zamknietymi oczami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    TO nie zmiana pojemników z tuszami, tylko gościowi przerobiło RGB na BGR. Właśnie myślę, czemu się tak stało, ale na razie nie mam dobrej teorii.
    A moze zapisal tifa jako PerChannel (RRGGBB) a nie z przeplotem (Interleaved) (RGBRGB)?
    A moze po prostu cos spieprzyl? Pamietam, jak kiedys wyslalem plik do wydruku. Zrodlo w corelu, szary jako K. Dostaje gotowy material, a tam wszystkie szare linie jako CMY z rozjeb... rastrem na kilka milimetrow. Normalnie "kropki" tanczyly po kartce. Na pytanie "dlaczego Pan tego nie wydrukowal jako czarny (szary)" dostalem odpowiedz "nie bedzie mnie Pan uczyl drukowac"

Domyślnie

Dokładnie o to samo spytałem, bo też miałem takie podejrzenia. Sam tif był robiony na macu, a pewnie otwierany był na PCcie - za długo robiłem w branży, żeby nie słyszeć opowieści co i komu się tylko dlatego rozjechało, że nei zaptaszkował jednej pierdółki, o jakiej się przez 10 lat w ogóle nie pomyśli...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów