Szukaj
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
A powiedz śwMikołaj, jak zapisywałeś te jpgi? Czy może najpierw zapisywałes tify, a potem dopiero z tych tifów robiłeś jpgi? A jeśli najpierw robiłeś tify, to jaką wersją PSa?
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
tiffy byly robione w PS3. przeslalem gosciowi owe tiffy i on z nich robil jpeg'i. zapewne skopal cos i teraz zrzuca wine na sciagniecie ich w takim stanie z serwera. chce ode mnie wyciagnac dodatkowa kase za wydruk poprawionych przeze mnie prac...
OK, to wiele tłumaczy (że dałeś mu tify, z których on sam zrobił sobie jpgi). A teraz powiedz, czy przypadkiem nie miałeś przy savowaniu tych tifów zaznaczoną opcję PIxel Order na 'Per Channel' zamiast 'Interleaved'?
Obstawiam, że tak miałeś zaznaczone. To wyjaśniałoby czemu otwarło mu się z pasem zniekształconym, i jak widać ze zmienionymi kolorami. A jeśli miałeś zaznaczonew Interleaved - to dalej nic nie wiem.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
To że teraz masz tak ustawione, to jeszcze nic. Pytanie, jak było naprawdę w momencie zapisywania... Trzeba by zbadać te trefne tify!
Nie chcę wmawiać ludzkości, że specjalnie przeinaczasz, tylko po prostu mogłeś nie pamiętać - ale prawdę mówiąc nie bardzo jestem sobie w stanie wyobrazić co innego... A zaznaczone per channel tłumaczyłoby też ten zniekształcony pas - i wszystko łączyłoby się w całość ładnie. BO jeśli wyjaśni się jakoś te kolory - to jak wyjaśnić pas? A ta opcja zaznaczona tłumaczy i jedno i drugie. Czemu facet nie drukował z tifów? Bo miał z nimi problemy - jeszcze jeden powód by podejrzewać pixel order...
W każdym razie możesz to całe zajście potraktować jako nauczkę na przyszłość, żeby nie robić takich błędów. Jakich spytasz? A takich, żeby to, co tylko się da zrobić samodzielnie. Posłałeś mu tify... A może warto było posłać jeszcze i jpgi zrobione też samemu?
W dzisiejszych czasach (to już moje prywatne obserwacje) z tifami jest więcej kłopotów niż dawniej. Są różne tryby zapisu, są wielostronicowe, są z komentarzami, są inaczej zapisywane na macu a inaczej na pc, i tak dalej i tak dalej... Jak się nie ma PSa, który otworzy praktycznie wszystko - tylko bazuje się na jakichś Corelach czy innych wynalazkach - z tifami mogą być problemy, czego sam doświadczyłeś na własnej skórze. Może trzeba było od razu posłać jpgi, albo i tify i jpgi razem? Czasem ludzie mają dziwne obawy i przesądnie uważają, że tifa będzie lepsza odbitka niż z dobrego jpga - a to nieprawda...
W każdym razie na przyszłość możesz posyłać małe jpgi jako podglądy, żeby uniknąć takich niespodzianek.
pozdrawiam bombelkowo
Ostatnio edytowane przez de Fresz ; 04-04-2011 o 21:52
I'm one of those bad things that happen to good people
wrzuce w nocy na serwer i podam link skad bedzie go mozna sciagnac. to troche potrwa
wrzuca sie. rano wrzuce link
To plotery nie potrafią drukować z tiffu? Po co była potrzebna konwersja do jpga? Po tym, co tu przeczytałem obstawiam winę "drukarza".
Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
wigi.pl
Skontaktuj się z nami