Close

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 82

Wątek: o co kaman?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ASAHI Zobacz posta
    Albo drukował na szybko, wrzucił nie sprawdzając czy po konwersji jest ok i wypluło co wypluło..
    Ale po jakiej konwersji?
    Poza tym, to co pokazal śwMikołaj jest screenem z kompa drukarza, a nie zdjeciem wydruku. Wydrukowalo sie zapewne adekwatnie do tego co mial na monitorze, ale tu chodzi o to, skad sie wziely takie kolory.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

A powiedz śwMikołaj, jak zapisywałeś te jpgi? Czy może najpierw zapisywałes tify, a potem dopiero z tych tifów robiłeś jpgi? A jeśli najpierw robiłeś tify, to jaką wersją PSa?
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

tiffy byly robione w PS3. przeslalem gosciowi owe tiffy i on z nich robil jpeg'i. zapewne skopal cos i teraz zrzuca wine na sciagniecie ich w takim stanie z serwera. chce ode mnie wyciagnac dodatkowa kase za wydruk poprawionych przeze mnie prac...

Domyślnie

OK, to wiele tłumaczy (że dałeś mu tify, z których on sam zrobił sobie jpgi). A teraz powiedz, czy przypadkiem nie miałeś przy savowaniu tych tifów zaznaczoną opcję PIxel Order na 'Per Channel' zamiast 'Interleaved'?

Obstawiam, że tak miałeś zaznaczone. To wyjaśniałoby czemu otwarło mu się z pasem zniekształconym, i jak widać ze zmienionymi kolorami. A jeśli miałeś zaznaczonew Interleaved - to dalej nic nie wiem.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    A jeśli miałeś zaznaczonew Interleaved - to dalej nic nie wiem.
    no to nadal nic nie wiemy...mam ustawione interleaved

Domyślnie

To że teraz masz tak ustawione, to jeszcze nic. Pytanie, jak było naprawdę w momencie zapisywania... Trzeba by zbadać te trefne tify!

Nie chcę wmawiać ludzkości, że specjalnie przeinaczasz, tylko po prostu mogłeś nie pamiętać - ale prawdę mówiąc nie bardzo jestem sobie w stanie wyobrazić co innego... A zaznaczone per channel tłumaczyłoby też ten zniekształcony pas - i wszystko łączyłoby się w całość ładnie. BO jeśli wyjaśni się jakoś te kolory - to jak wyjaśnić pas? A ta opcja zaznaczona tłumaczy i jedno i drugie. Czemu facet nie drukował z tifów? Bo miał z nimi problemy - jeszcze jeden powód by podejrzewać pixel order...

W każdym razie możesz to całe zajście potraktować jako nauczkę na przyszłość, żeby nie robić takich błędów. Jakich spytasz? A takich, żeby to, co tylko się da zrobić samodzielnie. Posłałeś mu tify... A może warto było posłać jeszcze i jpgi zrobione też samemu?

W dzisiejszych czasach (to już moje prywatne obserwacje) z tifami jest więcej kłopotów niż dawniej. Są różne tryby zapisu, są wielostronicowe, są z komentarzami, są inaczej zapisywane na macu a inaczej na pc, i tak dalej i tak dalej... Jak się nie ma PSa, który otworzy praktycznie wszystko - tylko bazuje się na jakichś Corelach czy innych wynalazkach - z tifami mogą być problemy, czego sam doświadczyłeś na własnej skórze. Może trzeba było od razu posłać jpgi, albo i tify i jpgi razem? Czasem ludzie mają dziwne obawy i przesądnie uważają, że tifa będzie lepsza odbitka niż z dobrego jpga - a to nieprawda...

W każdym razie na przyszłość możesz posyłać małe jpgi jako podglądy, żeby uniknąć takich niespodzianek.
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez śwMikołaj Zobacz posta
    tiffy byly robione w PS3. przeslalem gosciowi owe tiffy i on z nich robil jpeg'i.
    Wystaw gdzieś dokładnie ten plik, który wysłałeś do gościa (spakowany, skoro wysłałeś spakowany) i podaj linka. Nie taki sam, nie zrobiony tak samo, tylko TEN sam. Wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.
    Ostatnio edytowane przez de Fresz ; 04-04-2011 o 21:52
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

wrzuce w nocy na serwer i podam link skad bedzie go mozna sciagnac. to troche potrwa

Domyślnie

wrzuca sie. rano wrzuce link

Domyślnie

To plotery nie potrafią drukować z tiffu? Po co była potrzebna konwersja do jpga? Po tym, co tu przeczytałem obstawiam winę "drukarza".
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów