Close

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 82

Wątek: o co kaman?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez śwMikołaj Zobacz posta
    To mi wyglada na pana Grudzinskiego Czyzby nowy nick?
    Swoja droga to cos jest zdrowo powalone......i to nie jest kalibracja ani profil kolorow!

Domyślnie

Mz. nie ma prostego wytłumaczenia tego fenomenu. Albo to był wyjątkowy i nieprawdopodobny zbieg okoliczności, albo ktoś coś wyjątkowo przebiegle spieprzył. Choć nie bardzo wiem jak - nie ma takiej opcji by omyłkowo, lub choćby w prosty sposób skonwertować zdjęcie do przestrzeni z powalonymi kolorantami.

Domyślnie

gorne zdjecie oryginal, dolne ze zrzutu z goscia ekranu
    ja na dolnym widze kolor pomaranczowy na niebie, a na gornym niebieski zeby nie bylo, ze to moj komp zle wyswietla
    Jeśli z tych dwóch miałbym, którąś powiesić sobie ścianie, to bez wahania wybrałbym wersję "zepsutą".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Mz. nie ma prostego wytłumaczenia tego fenomenu.
    Jest - w szanownym drukarzu nagle obudził się lew kreacjonizmu za wszelką cenę.
    I postanowił skorygować spaczony gust klienta.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    Jeśli z tych dwóch miałbym, którąś powiesić sobie ścianie, to bez wahania wybrałbym wersję "zepsutą".
    A myślałem, że to tylko ja mam jakiś spaczony gust i dlatego zachwyciło mnie to pomarańczowe niebo i fioletowa ziemia
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

plik do pobrania
    dlaczego nie drukowal z tif'a? powiedzial, ze taki plik wgrywal by mu sie kilka godzin, a on na to nie mogl sobie pozwolic bo by mu maszyne zblokowalo na caly dzien...pisalem do goscia czy da rade wydrukowac z tif'a i odpisal mi, ze tak zrobi po czym we wczorajszej rozmowie telefonicznej oznajmil mi, ze jednak drukowal z jpeg'a.

freefly mam akurat w domu. jak chcesz to ci to wysle za skromna oplata. powiedzmy jakies 400PLN

Domyślnie

plik do pobrania
    dlaczego nie drukowal z tif'a? powiedzial, ze taki plik wgrywal by mu sie kilka godzin, a on na to nie mogl sobie pozwolic bo by mu maszyne zblokowalo na caly dzien...
    Czyli przy okazji pewnie uwalil rozdzielczosc, bo nie wyobrazam sobie, zeby TIFF o tej samym rozmiarze w pikselach drukowal sie dluzej niz JPG. Przeciez one zajmuja w pamieci tyle samo -- roznia sie jedynie kompresja, a wiec rozmiarem pliku a nie waga obrazu.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

tiff ma rozmiar 109mb i 7920x5281. zapewne dziwi was ten rozmiar, ale drukowalem wczesniej z mniejszego pliku i nie wyszlo mi to za dobrze. zdecydowalem sie tedy na powiekszenie pliku do rozmiaru wydruku. z tiffem nie ma to znaczenia. moj plik jest w 240dpi, gosc zmieniajac na jpega zmienil na 72 i wydrukowal w rozmiarze 76cmx50cm. jesli oglada sie z daleka to jest to jakosc wystarczajaca, ale ludzie lubia patrzec na zdjecia z bliska. nawet przy takich duzych wydrukach.
    mam teraz miejsce w domu, wiec jesli dalej beda mnie wkurzac to sobie drukarke kupie

Domyślnie

U mnie otwiera się z niebieskim niebem i bez żadnych pasków na dole.
    D90, N18-200 VR, N50 1.4, S10-20, Samyang8 i masa innych gratów

Domyślnie

tiff ma rozmiar 109mb i 7920x5281. zapewne dziwi was ten rozmiar, ale drukowalem wczesniej z mniejszego pliku i nie wyszlo mi to za dobrze. zdecydowalem sie tedy na powiekszenie pliku do rozmiaru wydruku.
    I co Ci to niby dalo? Przeciez w 1:1 jest mydlo. Lepiej wydrukowac z niego mniejsza rozdzielczoscia (generalnie nominalna dla aparatu) niz wywalic takie mydlane powiekszenie w 240 DPI. 150 starczyloby z palcem w nosie.

z tiffem nie ma to znaczenia.
    Co i dlaczego nie ma znaczenia?

moj plik jest w 240dpi, gosc zmieniajac na jpega zmienil na 72 i wydrukowal w rozmiarze 76cmx50cm.
    Drukarz troszeczke przegial, ale Ty rowniez. Takie sztuczne dmuchanie obrazu nie dodaje mu przeciez detali.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów