Close

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 82

Wątek: o co kaman?

Domyślnie

Odpowiedź jest prosta. ZIP nie ma najmniejszego wpływu. Drukowane byly prawdopodobnie z CMYK, na który to format po zamianie z TIFF częstokroć zmienia się kolorystyka zdjęcia.
    Sam to przerabiałem nie raz. Rozwiązaniem jest ten sam profil w zapisie jak i urządzeniu (ploterze) drukującym. Ale nawet to nie daje 100% gwarancji powtarzalności kolorystycznej.
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez śwMikołaj Zobacz posta
    pakowalem ZIPem. czy w trakcie pakowania moglo dojsc do przetworzenia kolorow?
    Zapomnij o tym. Ani podczas pakowania, ani podczas przesylania, kolory nie maja prawa sie zmienic. To kompletna bzdura. Koles Cie po prostu wali w bambuko. Kiedy je wczesniej drukowales, to na jakim materiale? Papier czy tez plotno?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej_laskowski Zobacz posta
    Odpowiedź jest prosta. ZIP nie ma najmniejszego wpływu. Drukowane byly prawdopodobnie z CMYK, na który to format po zamianie z TIFF częstokroć zmienia się kolorystyka zdjęcia.
    Oj Andrzejku...
    1. CMYK to nie format pliku -- a tak wynika z tego co napisales.
    2. Po konwersji do CMYKa (do przestrzeni raczej typowych urzadzen), niebieski nie ma prawa przypominac brazu, a zolty nie ma prawa zniknac.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

roznie byly drukowane i papier i plotno. kolorystycznie odbiegalo to od tego co mam na ekranie, ale roznica byla tak znikoma, ze prawie niezauwazalna dla niewprawnego oka. tutaj okazalo sie, ze niebiski zamienilo zupelnie w braz to cos jest nie tak. az taki biegly w szopie nie jestem zeby az tak zmieniac kolory...

Domyślnie

roznie byly drukowane i papier i plotno. kolorystycznie odbiegalo to od tego co mam na ekranie, ale roznica byla tak znikoma, ze prawie niezauwazalna dla niewprawnego oka.
    No i tak powinno byc. Plotno nie jest w stanie tak przeniesc barw jak papier (chyba, ze bedzie jakimis cudami zaimpregnowane, ale zeby sie zblizyc do mozliwosci papieru, bedzie przypominac plachte syntetycznego tworzywa, a nie plotno), ale na pewno efekt koncowy nie powinien byc taki, jak opisales.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

...przygotowane do druku byly jakies dwa lata temu i od tej pory leza sobie na dysku i czekaja na druk...
    aaa, to może sie już od leżenia przeterminowały... klisze tak mają

a tak serio, to będzie skopana kalibracja urządzenia/plotera i to bardzo prawdopodobnie, że u pana drukarza albo mu się "żółty" zasobnik w ploterze skończył, wtedy niebieski wchodzi w taki zielonkawoburobrudnybrąz ...
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 04-04-2011 o 15:52 Powód: pis. (Pana--->pana)

Domyślnie

na wydruku zauwazylem tez jedna bardzo dziwna rzecz. na dole pojawil sie pas rozmazanego fragmentu zdjecia (wyglada to tak jakby ktos to z plotera wyciagal na sile. ale popatrzylem na zrzut z ekranu goscia i jest to samo. przypomina to kod paskkowy tylko grubsze kreski. dol zdjecia to kamienie. czy gosc to skopal? powiedzial mi, ze z TIFFa nie drukowal tylko z JPEGa. czyli zmienial rozdzielczosc foty bo i dpi zmienil z 240 na 72...

Domyślnie

na wydruku zauwazylem tez jedna bardzo dziwna rzecz. na dole pojawil sie pas rozmazanego fragmentu zdjecia (wyglada to tak jakby ktos to z plotera wyciagal na sile. ale popatrzylem na zrzut z ekranu goscia i jest to samo. przypomina to kod paskkowy tylko grubsze kreski. dol zdjecia to kamienie. czy gosc to skopal? powiedzial mi, ze z TIFFa nie drukowal tylko z JPEGa. czyli zmienial rozdzielczosc foty bo i dpi zmienil z 240 na 72...
    Nie pokazesz nam oryginalnego zdjecia i jakiejs foty tego co dostales po wydruku, to niestety nikt Ci nie bedzie w stanie nic powiedziec, po takich opisach. Oczywiscie po fotkach tez nie da sie wszystkiego stwierdzic ze 100% pewnosci, ale przynajmniej bedzie wiadomo o czym piszesz.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

na wydruku zauwazylem tez jedna bardzo dziwna rzecz. na dole pojawil sie pas rozmazanego fragmentu zdjecia (wyglada to tak jakby ktos to z plotera wyciagal na sile. ale popatrzylem na zrzut z ekranu goscia i jest to samo. przypomina to kod paskkowy tylko grubsze kreski.
    Zdarza się to niezwykle rzadko, ale czasem takie jaja się dzieją przy błędzie transmisji pliku. Ze 2 lub 3 razy w życiu widziałem coś takiego.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Zdarza się to niezwykle rzadko, ale czasem takie jaja się dzieją przy błędzie transmisji pliku. Ze 2 lub 3 razy w życiu widziałem coś takiego.
    Zgadza sie, ale wtedy raczej plik jest fizycznie uszkodzony i najczesciej widac to wyraznie na fragmencie zdjecia. W takich sytuacjach jednak Shop praktycznie nigdy nie chce takiego pliku otworzyc.
    www.SALDAT.pl

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów