Close

Strona 5 z 19 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 185

Wątek: Mac mini (2010)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez costi Zobacz posta
    Głupie pytanie: a kogo normalnego to obchodzi
    Każdego kogo interesuje co jest poprawnie zbudowanym i działającym układem elektronicznym.

rzecz tylko w tym, że nikt sobie w domu tego nie sprawdzi.
    Oczywiście, bo do tego trzeba mieć odpowiednio szybki oscyloskop. Niestety taki kosztuje pięciocyfrowe kwoty. Siłą rzeczy, domowy składacz z definicji jest pozbawiony możliwości oceny jakości tego co wybiera do składaka. Wniosek jaki wypływa z tego automatycznie, mówi że w takim wypadku zupełnie nie jest możliwe stwierdzenie co jest "wynalazkiem" a co nie.

Problem też w tym, że różne modele płyt potrafią strzelać fochy z różnymi pamięciami
    O, to, to... nie trzeba być elektronikiem, żeby skojarzyć to z tym co napisałem wyżej.

Czasami też się zdarza, że jakieś pamięci lubią wyższe napięcie niż zwykle
    Komponent elektroniczny nie ma możliwości "lubienia" lub nie czegokolwiek. Jeśli nie działa przy napięciu katalogowym to jest wadliwy. Próby ożywiania go podnosząc napięcie to reanimacja trupa.

ja mam np. OCZ DDR2, które pracują przy 2.1V, a płyty pod s775 standardowo dają 1.8V.
    Zasila Pan układ napięciem 17% wyższym od znamionowego. Tyleż samo rośnie prąd, a z nim ciepło. A elektronika czego jak czego, ale zwiększonego ciepła nie toleruje dobrze i jest głównym powodem awaryjności. Można więc wysnuć prosty wniosek logiczny, że zwiększając napięcie zasilania zmniejsza się trwałość. To bardzo uproszczona dywagacja, ale obrazująca nieprawidłowość w działaniu. Proszę spróbować zasilić normalną żarówkę napięciem 17% wyższym, czyli ok 270V. Ile czasu popracuje?

Trzecia strona jest też taka, że kupowanie wypasionych pamięci
    Nie "wypasionych", tylko poprawnie działających. Nie pojmuję dlaczego rzeczy które działają normalnie, traktowane są przez składaczy jako zbędne burżujstwo. Miłośnicy wadliwych podzespołów czy co?

Poza tym jak się rzuca nazwą firmy, to może warto by też podać której serii sprawa dotyczy? Taki OCZ ma chyba ze 20 modeli w ofercie, na różnych kościach i z najróżniejszymi parametrami...
    ... które nie różnią się zasadniczo jakością.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 31-03-2011 o 00:55
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Zasila Pan układ napięciem 17% wyższym od znamionowego. Tyleż samo rośnie prąd, a z nim ciepło. A elektronika czego jak czego, ale zwiększonego ciepła nie toleruje dobrze i jest głównym powodem awaryjności. Można więc wysnuć prosty wniosek logiczny, że zwiększając napięcie zasilania zmniejsza się trwałość. To bardzo uproszczona dywagacja, ale obrazująca nieprawidłowość w działaniu. Proszę spróbować zasilić normalną żarówkę napięciem 17% wyższym, czyli ok 270V. Ile czasu popracuje?
    Nie rozumiesz. 2,1V to standardowe napięcie wielu pamięci. Nie wszystkie płyty je obsługują.
    Poza tym Geile, OCZ to nie żadne wynalazki, tylko bardzo dobre pamięci, które maja świetne serie do OC. O solidności Kingstona się ciężko wypowiadać, bo już niejedną kiepską serię mieli, a czasy kiedy ta firmę uznawało się za solidną minęły wiele lat temu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    Nie rozumiesz. 2,1V to standardowe napięcie wielu pamięci. Nie wszystkie płyty je obsługują.
    Napięcie zależy od konkretnego typu kości RAM. Odniosłem się do przypadku jego przekraczania. Poza tym płyta obsługująca konkretny typ pamięci ma właściwy do nich regulator napięcia.

Poza tym Geile, OCZ to nie żadne wynalazki
    No to jeszcze raz poproszę o odpowiedź dlaczego zależności czasowe tych modułów są bardzo kiepskie. Do tego stopnia, że zdarza się wcale nie rzadko, że parametr przekracza wartość krytyczną. To można sprawdzić i bez oscyloskopu. Wystarczy wsadzić takiego OCZ'a do serwera lub stacji roboczej, czyli komputera z wyższymi reżimami tolerancji przebiegów czasowych. Będzie loteria. Raz zadziała a raz nie. Jak nazwać coś takiego?

a czasy kiedy ta firmę uznawało się za solidną minęły wiele lat temu.
    Opinia zbudowana na jakiej podstawie?

Kingston ma w ofercie dedykowane pamięci do rozmaitych zastosowań, łącznie z profesjonalnymi i nie poszedł do tej pory z torbami. Tak na moje oko, przeżył już kilkudziesięciu innych dostawców modułów i ma się dobrze. O czymś to świadczy.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 31-03-2011 o 01:42
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez śwMikołaj Zobacz posta
    ups mea culpa Stig...mea culpa wybacz mi te zniewage. padam na kolana i blagam o wybaczenie
    nie doczytalem do konca i zrobilem test na 40mb pliku zamiast na 109mb
    Przeciez to bylo oczywiste, ze popelniles babola. Wytlumacz mi tylko jak Ty to zrobiles, skoro na stronie do pobrania jest tylko wersja 3.0 tego testu, w ktorej jak wol siedzi tylko zdjecie o rozmiarze 109 MB?

Cytat Zamieszczone przez nazir_altamar Zobacz posta
    Przepraszam ale o co chodzi z tymi plikami? Przeciesz testowe zdjecie ma 12 MB.
    To taka mala niescislosc zwiazana z roznica miedzy rozmiarem pliku JPG a jego wlasciwa wielkoscia w pamieci. Tenze plik JPG, ktory siedzi w archiwum, jest tak maly, bo jest tak silnie skompresowane. To, ile faktycznie zajmuje w pamieci, mozesz sprawdzic w Photoshopie; po jego otwarciu, na dole jego okna, przelacz "Timing" na "Document Sizes" i wszystko stanie sie jasne.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Tom, co do kingstonow i maca to chcialem tylko przypomniec
    ze z macbookiem nie wszystkie kingstony hulaly (do poczytania na forach)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    Tom, co do kingstonow i maca to chcialem tylko przypomniec
    ze z macbookiem nie wszystkie kingstony hulaly (do poczytania na forach)
    Kingston ma do Apple serię dedykowaną i takie należy zamawiać. Ostatnio takie kupowałem do Maca Pro i były w podobnej cenie jak ValueRam.

Domyślnie

Kingston ma do Apple serię dedykowaną i takie należy zamawiać. Ostatnio takie kupowałem do Maca Pro i były w podobnej cenie jak ValueRam.
    Co nie zmienia faktu ze kosci innych firm nie mialy z macbookiem problemu

Domyślnie

Mnie się średnio widzi firma Kingston. Kiedyś miała rzeczywiście dobre produkty, teraz to moloch który robi produkty dobre i kiepskie, czyli też loteria (zdaje się, że to producent blisko połowy pamięci na świecie). Przykładowo kilka lat temu nabyłem pamięć "Kingston Hyperx DDR2 1066" z przekonaniem że nominalna prędkość ma być właśnie 1066 MHz, okazało się natomiast że w rzeczywistości komputer uważa je jako 800 MHz. Takie OCZ, Patriot to firmy amerykańskie, nie żadna chińszczyzna.. a tajwański Geil jest prawie tak starą firmą jak Kingston.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    Co nie zmienia faktu ze kosci innych firm nie mialy z macbookiem problemu
    I to ma być dowód na złą jakość Kingstonów? Rozumiem, że składactwo to przypadkowe żonglowanie przypadkowymi gratami, ale proszę nie rozprzestrzeniać tej filozofii na serwisowanie.

Cytat Zamieszczone przez raider Zobacz posta
    Mnie się średnio widzi firma Kingston.
    To nie jest kwestia widzimisię, tylko konkretnych walorów technicznych.

Domyślnie

To nie jest kwestia widzimisię, tylko konkretnych walorów technicznych.
    Tak samo nie używam w aparacie kart pamięci Kingston, wolę niezawodne Sandisk Ultra.

Strona 5 z 19 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów