Szukaj
Przyjrzałem się.Nie jestem przeciwnikiem techniki HDR, sam z niej korzystam, a w zasadzie się jej uczę, tylko, że korzystam akurat z PS CS5. Jednak to nie zmienia faktu, że zaprezentowany przez Ciebie przykład mnie nie przekonuje, bo można z niego jedynie wywnioskować, że HDR pozwala ładnie poradzić sobie z utratą szczegółów w cieniach. Ale po kij to drugie zdjęcie jest zaszumione tam, gdzie nie powinno być? Wygląda, jakby było wyciągane z potwornie niedoświetlonego kadru, w którym pomiar punktowy światła był ustawiany na okno.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Obydwa zdjęcia były wyciągane z cienia i to mocno. Drugie zdjęcie było naświetlane na okno, gdyż okno oraz zapalona lampka, która na nim stała, nie mogły być przepalone. Na zdjęcie HDR złożyło się 9 ekspozycji tego kadru.
Oczywiście niektórzy powiedzieliby, że można było pomieszczenie dodatkowo doświetlić. Pytanie tylko, czy uzyskany efekt byłby lepszy od zdjęcia HDR i czy uzasadniałby użycie znacznie droższego rozwiązania.
Pebal
znam troche ludzi ktorzy robia fotografie wnetrz profesjonalnie, nie raz asystowalem przy sesji
pare razy sam takie sesje robilem
i prawda jest ze czasami ludzie sie wspieraja softem i kilkoma naswietleniami w naprawde skrajnych sytuacjach
ale wszyscy profesjonalisci uzywaja oswietlenia do fotografowania wnetrz (nawet jesli na zdjeciach tego nie widac)
W tym znaczeniu to osoba ktora fotografuje na zlecenie i bierze z to kase
Bazylike tez spokojnie da sie oswietlic, tak jak i innne duze wnetrze.
Swoja droga to uczepiles sie teych bazylik, a fotografia wnetrz to w co najmniej 80-90% mieszkania i wnetrza aranzowane w studio na potrzeby sesji
W technice hdr nic nie ma zlego, jesli ktos wie jak sie nia poslugiwac.
Jeżeli przyjmujemy taką definicję profesjonalisty to ja znam wielu takich, którzy w pomieszczeniach świecą tylko to co zastali na miejscu (wszystkie możliwe źródła światła w tym lampki, świece, itp).
Nie zauważyłem większych wad takiego postępowania.
Wiem, że się uczepiłem tej bazyliki, ale to jest przykład wnętrza, które jest trudno równomiernie doświetlić.
Trudno nie znaczy niemozliwe. I profesjonalista to taki ktoś, kto potrafi to zrobić. Bazylikę i każde inne ogromne wnętrze mozna zrobić i to na kilka sposobów. I o dziwo w jednym z nich nie potrzeba wiele światła, wystarczy jedna lampa. Kluczem w tej metodzie jest wielokrotna ekspozycja. Inna metoda to długa ekspozycja z wielokrotnym błyskaniem. Mając przysłonę 32 lub 45 i ISO 50 ma się naprawdę dużo czasu.
Jakoś te zdjęcia kiedyś robiono na slajdach.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
W HDR (i ogólnie w fotografii cyfrowej) głównie chodzi nie o to, że można zrobić coś, czego wcześniej nie dało się zrobić - tylko że można zrobić to inaczej.
To, że ktoś robi w ten sposób koszmarki to jest argument prowadzący do nikąd - idąc tym tropem rozumowania powinno się całkowicie zabronić fotografowania, w każdej technice fotograficznej możliwości wykreowania ohydztwa są kolosalne.
Skontaktuj się z nami