Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: D300 chr

Domyślnie

U mnie nie ma takiego problemu, w Raw jak i jpg jest wporzo.
    Coraz mniej Nikona.

Domyślnie

Sprawdź czy masz najnowszy firmware wgrany, jak widać aktualizacje firmware zawsze poprawiają co nieco w obsłudze kart pamięci http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10182

Domyślnie

Tak, mam najnowszą wersję.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

A zdjęć nocnych nieba wejdzie Ci na kartę dwa razy więcej (bo zarejestrowanych jest mało szczegółów). Z kolei zdjęcia z dużą ilością szczegółów (np. krajobraz jakiś z kwiatkami na łące) potrafią ważyć dwa razy więcej i zdjęć wejdzie mniej na kartę.
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez forfiter Zobacz posta
    Scott Kelby radzi by nie pstrykac karty pamieci do pelna wlasnie ze wzgledu na to iz zaszyty w oprogramowaniu aparatu algorytm oszacowuje jedynie, a nie podaje dokladnej wartosci (sic!) ilosc pozostalego miejsca na karcie i w pewnych przypadkach rzeczywisty plik utworzony na karcie moze przekraczac te wartosc.
    Wczoraj na sesji, na karcie 8GB (D300), przy 14 bitowych RAW'ach z kompresja bezstratna zrobilem ponad 460fot. Po wlozeniu czystej karty mowi mi o miejscu na 300 fot. Jak widac algorytm aparatu, a rzeczywiste wartosci czesto sie roznia.

Ja jednak obstawialbym u Ciebie na wade karty.
    D800, Tamron 28-75,N17-35 f/2.8, N35 f/2, N50 f1.8G, N85 f/1.8, N80-200 f/2.8, i kilka lampek
    w drugim systemie 600D + kit i przejsciowka Nikon - EOS, Samyang 8mm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grand. Zobacz posta
    Witam

Kiedy na karcie w D300 pozostaje z 5 fotek do zrobienia wg. wyswietlacza, body notorycznie wyswietla blad CHR i koniec focenia. Ponowne wlaczenie pozwala na zrobienie kolejnej foty, czasami trzeba wkladac ponownie karte co fotke zeby zrobic te 5 ostatnich. A tak, gdy karta pusta czy pol pelna to wszystko cud Miod. Zo

Bac sie czy cieszyc?

Zostaly mi 2 dni gwar. komisu i tak sie zastanawiam czy to olac czy walczyc o 5 fot.
    Serwis dla samej satysfakcji, niech sprawdzą w końcu od tego są, wyślij razem z kartą.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airspec Zobacz posta
    Wczoraj na sesji, na karcie 8GB (D300), przy 14 bitowych RAW'ach z kompresja bezstratna zrobilem ponad 460fot. Po wlozeniu czystej karty mowi mi o miejscu na 300 fot. Jak widac algorytm aparatu, a rzeczywiste wartosci czesto sie roznia.

Ja jednak obstawialbym u Ciebie na wade karty.
    Zrób doświadczenie.
    Sprawdź ile waży zdjęcie nocnego nieba z księżycem i zdjęcie ogródka z kolorowymi, drobnymi kwiatkami.
    Ich wielkość może się znacznie różnić.
    Aparat zakłada, że każde zdjęcie będzie ważyło tyle samo (powiedzmy 11MB) i wtedy pojemność karty (bez przestrzeni zarezerwowanej) dzieli przez tę wartość (te przykładowe 11MB) i wyświetla wynik - czyli ilość zdjęć do zrobienia.
    Oczywiście jak będziesz robił tylko zdjęcia nocnego, zachmurzonego nieba to zmieści Ci się o wiele więcej zdjęć niż szacuje aparat (no, powiedzmy, że to aparat, bo w rzeczywistości to japoński inżynier). Zdjęcia z zarejestrowaną małą ilością szczegółów i do tego z ciemnym (czarnym?) tłem zajmują mniej pamięci niż kolorowe zdjęcia w dużą ilością małych, kontrastowych detali. Mało tego... Nawet to samo zdjęcie tylko, że nieostre będzie ważyło mniej niż jego ostry odpowiednik

Edit:
    O... Dopiero zauważyłem, że 3 posty wyżej to samo napisałem (tylko, że kilka dni wcześniej)
    Sorki za trolling
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Generalnie o to samo mi chodzilo. Czasem pliki przenosza duzo wiecej informacji i waza wiecej. Mimo wszystko przy miejscu na 5 fot - jedno powinno jednak wejsc
    D800, Tamron 28-75,N17-35 f/2.8, N35 f/2, N50 f1.8G, N85 f/1.8, N80-200 f/2.8, i kilka lampek
    w drugim systemie 600D + kit i przejsciowka Nikon - EOS, Samyang 8mm

Domyślnie

A mi przed chwilą na wyświetlaczu w D300 pokazał się komunikat: [CHR]
    Stało się to z kartą, która pół roku temu miała pojemność 8GB, a nagle zrobiło się 5,5GB Starałem się jej nie używać, bo szkoda by było stracić zdjęcia.
    Oczywiście jej nie wyrzuciłem od razu. Dziś chciałem sprawdzić jak się ma i... [CHR].
    Postanowiłem ją otworzyć i dopiero wyrzucić

Jako mały przerywnik wątku prezentuję to, co siedzi w środku. Tak dla odprężenia

1.

2.

3.

4.

5.

Sorki, że tutaj wklejam fotki, ale są jak najbardziej na temat. Tak wygląda sprawca [CHR] od środka

A... nie polecam tych kart

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów