Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: D300 chr

Domyślnie D300 chr

Witam

Kiedy na karcie w D300 pozostaje z 5 fotek do zrobienia wg. wyswietlacza, body notorycznie wyswietla blad CHR i koniec focenia. Ponowne wlaczenie pozwala na zrobienie kolejnej foty, czasami trzeba wkladac ponownie karte co fotke zeby zrobic te 5 ostatnich. A tak, gdy karta pusta czy pol pelna to wszystko cud Miod. Zo

Bac sie czy cieszyc?

Zostaly mi 2 dni gwar. komisu i tak sie zastanawiam czy to olac czy walczyc o 5 fot.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

szczerze mowiac to pewnie ta gwrancja komisowa i tak nic nie da. Na postepu nie wysla a jak maja sami cos grzebac to lepiej chyba sobie podarowac jezeli jedynym problemem jest strata ok 50mb kary. Lepiej kupic kolejna karte.
    Nikon

Domyślnie

Sprawdzałeś, czy to nie wina karty?
    Jeżeli to nie karta, to ja bym przeszedł się do komisu i porozmawiał o tej sprawie.
    Nawet jeżeli nie chcesz zwracać sprzętu, warto zapytać się o jakąś rekompensatę.

W tej chwili błąd jest mało uciążliwy, ale kto wie, czy to nie jest oznaka czegoś poważniejszego.
    Pamiętaj też, że przy ew. odsprzedaży korpusu będzie to także dodatkowy czynnik obniżający wartość przedmiotu.

Domyślnie Re: D300 chr

Nie, nie sprawdzalem czy to wina karty.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

mam to samo. Karta sandisk ultra II,
    podpis niezgodny z regulaminem

Domyślnie

Skoro nie jest to pojedynczy problem, możliwe że to korpusy mają problem z obliczeniem pozostałego miejsca na karcie.
    Jest to o tyle dziwne, że powinien wyskoczyć raczej błąd Full, a nie CHR.

Spróbowałbym w każdym razie pobawić się jeszcze w zmianę kompresji JPG (Priorytet wielkości lub Optymalna jakość) i NEF (Skompresowane, Skompresowane stratne i Nieskompresowane), a później popróbować robienie zdjęć tylko w JPG, tylko w NEF i JPG+NEF. Możliwe, że tu gdzieś leży pies pogrzebany.

Domyślnie

Mi to nie przeszkadza bo prawie nigdy nie dochodzę do zapełnienia całej karty, prędzej wymieniam na nowa niż zapełnię. w moim przypadku mam ustawione NEF 12 bit + jpg basic
    podpis niezgodny z regulaminem

Domyślnie Re: D300 chr

Mam ta sama karte, tyle ze 4gb. Robie albo same jpg albo raw+jpg fine, moze jednak karta... Czasem jak wyjme i wloze to jest FULL a potem znow chr
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Scott Kelby radzi by nie pstrykac karty pamieci do pelna wlasnie ze wzgledu na to iz zaszyty w oprogramowaniu aparatu algorytm oszacowuje jedynie, a nie podaje dokladnej wartosci (sic!) ilosc pozostalego miejsca na karcie i w pewnych przypadkach rzeczywisty plik utworzony na karcie moze przekraczac te wartosc. Poza tym jest duza szansa, ze oprogramowanie aparatu wymaga pewnego "luzu" na nosniku by moc bezawaryjnie pracowac. Podobno nieprzestrzeganie tego grozi utrata wszystkich danych z karty. Uwazam, ze nie ma o co kruszyc kopii w przypadku 5 klatek jesli dostepnych jest ich kilkaset.
    Sam nie robie nigdy na full i nie mialem tego przypadku, ale skojarzylem problem z tym co pisal Scott Kelby - moze bedzie to w jakims stopniu pomocne...
    D610; D700; D7000; SY 8/3.5; SY14/2.8; SY 24/1.4; SY 35/1.4; SY 50/1.4; SY 85/1.4; SY 135/2.0.

Oszczędny w słowach Awatar alan85
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Wiem, że jestem za malutki żeby podważać zdanie Pana S.K., ale nikon pokazuje zaniżoną ilość zdjęć ( po formacie np pokazuje 500 a mieści się naprawdę 800 ) więc podejrzewam, że aparat podaje najgorszy wariant ( fotografowanie "kolorowej szachownicy" ) i nie pozwala na przepełnienie karty.

Tak czy inaczej jak jest "CHR" to zmieniłbym kartę, tak dla świętego spokoju.
    odpukać jakby coś się miało stać to szkoda zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez alan85 ; 01-03-2011 o 16:14
    Aparat w plecaku
    Pozdrawiam Michał N.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów