U mnie nie ma takiego problemu, w Raw jak i jpg jest wporzo.
Szukaj
U mnie nie ma takiego problemu, w Raw jak i jpg jest wporzo.
Coraz mniej Nikona.
Sprawdź czy masz najnowszy firmware wgrany, jak widać aktualizacje firmware zawsze poprawiają co nieco w obsłudze kart pamięci http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10182
Tak, mam najnowszą wersję.
Nikon FiX - Pomysł na...![]()
A zdjęć nocnych nieba wejdzie Ci na kartę dwa razy więcej (bo zarejestrowanych jest mało szczegółów). Z kolei zdjęcia z dużą ilością szczegółów (np. krajobraz jakiś z kwiatkami na łące) potrafią ważyć dwa razy więcej i zdjęć wejdzie mniej na kartę.![]()
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
Wczoraj na sesji, na karcie 8GB (D300), przy 14 bitowych RAW'ach z kompresja bezstratna zrobilem ponad 460fot. Po wlozeniu czystej karty mowi mi o miejscu na 300 fot. Jak widac algorytm aparatu, a rzeczywiste wartosci czesto sie roznia.
Ja jednak obstawialbym u Ciebie na wade karty.
D800, Tamron 28-75,N17-35 f/2.8, N35 f/2, N50 f1.8G, N85 f/1.8, N80-200 f/2.8, i kilka lampek
w drugim systemie 600D + kit i przejsciowka Nikon - EOS, Samyang 8mm
Zrób doświadczenie.
Sprawdź ile waży zdjęcie nocnego nieba z księżycem i zdjęcie ogródka z kolorowymi, drobnymi kwiatkami.
Ich wielkość może się znacznie różnić.
Aparat zakłada, że każde zdjęcie będzie ważyło tyle samo (powiedzmy 11MB) i wtedy pojemność karty (bez przestrzeni zarezerwowanej) dzieli przez tę wartość (te przykładowe 11MB) i wyświetla wynik - czyli ilość zdjęć do zrobienia.
Oczywiście jak będziesz robił tylko zdjęcia nocnego, zachmurzonego nieba to zmieści Ci się o wiele więcej zdjęć niż szacuje aparat (no, powiedzmy, że to aparat, bo w rzeczywistości to japoński inżynier). Zdjęcia z zarejestrowaną małą ilością szczegółów i do tego z ciemnym (czarnym?) tłem zajmują mniej pamięci niż kolorowe zdjęcia w dużą ilością małych, kontrastowych detali. Mało tego... Nawet to samo zdjęcie tylko, że nieostre będzie ważyło mniej niż jego ostry odpowiednik
Edit:
O... Dopiero zauważyłem, że 3 posty wyżej to samo napisałem (tylko, że kilka dni wcześniej)
Sorki za trolling![]()
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
Generalnie o to samo mi chodzilo. Czasem pliki przenosza duzo wiecej informacji i waza wiecej. Mimo wszystko przy miejscu na 5 fot - jedno powinno jednak wejsc![]()
D800, Tamron 28-75,N17-35 f/2.8, N35 f/2, N50 f1.8G, N85 f/1.8, N80-200 f/2.8, i kilka lampek
w drugim systemie 600D + kit i przejsciowka Nikon - EOS, Samyang 8mm
A mi przed chwilą na wyświetlaczu w D300 pokazał się komunikat: [CHR]
Stało się to z kartą, która pół roku temu miała pojemność 8GB, a nagle zrobiło się 5,5GBStarałem się jej nie używać, bo szkoda by było stracić zdjęcia.
Oczywiście jej nie wyrzuciłem od razu. Dziś chciałem sprawdzić jak się ma i... [CHR].
Postanowiłem ją otworzyć i dopiero wyrzucić
Jako mały przerywnik wątku prezentuję to, co siedzi w środku. Tak dla odprężenia
1.
2.
3.
4.
5.
Sorki, że tutaj wklejam fotki, ale są jak najbardziej na temat. Tak wygląda sprawca [CHR] od środka
A... nie polecam tych kart![]()
Skontaktuj się z nami