Close

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 122

Wątek: Auto -- dylemat

Domyślnie

Stig, za 30 tys nie kupisz dobrego Allroada. Poczytaj o kosztach zawieszenia i 2.5 TDI z tych lat. A jak trafisz na minę to 10 tys będziesz musiał na starcie wyłożyć. A6 Quattro w tej cenie można znaleźć w dobrym stanie.

Exclamation

Cytat Zamieszczone przez MARS CooL Zobacz posta
    passat 2008 w firmie kolegi silnik po kapitalnym, drugi 2009 wymiana turba, wtrysków, u mnie we firmie ze wszystkimi samochodami problem - opel 1,7 - wtryski, turbo padło 130kkm, pęknięty tłok, golf 2.0 kolejne rozczarowanie, ford focus 1.6 kombi standardowo -turbo, wtryski, jestem zrozpaczony pozorną oszczędnością jakie daje diesel. Nawet nie chce liczyć ile mnie kosztowało utrzymanie i napawa tych samochodów. Żona jeżdzi starą AR z 2001 roku - owszem sporo drobiazgów miało ale za jakieś smieszne kwoty i bardziej z winy serwisu niż uzytkowania, zawieszenie zmieniałem po 200kkm - standardowo tylko przeglądy i rozrzad. W tą zimę zawiesił sie czujnik temperatury.
    Sporo czasu zastanawiam sie co kupić ale tym razem zdecydowałem sie na coś używanego - zobaczymy.
    Starsze auta golf z 2003 r, MB z 2001 jakoś nie zabardzo są kłopotliwe w użytkowaniu mimo dużego przebiegu.

Dzięki za informację. Twoje przykłady są powalające. Może kupując samochody mógłbyś wziąść pod uwagę niemiecki Raport TUV o bezusterkowości. Oczywiście wierzę Ci. Podzielę się własnymi spostrzeżeniami ale nie traktuj tego jak polemikę.

1. Rozmawiałem prywatnie z użytkownikami samochodów leesingowanych ( osobowe i tiry ) jak również z przedstawicielami firm leesingowych. Odechciało mi się.
    2. Znam przypadki osobiście gdy ludzie mając dużą kasę kupowali prywatnie drogie samochody z wypasem i następnie wlewali szajs paliwo z dziwnych stacji i szajs olej. Stare porzekadło mówi, że na oleju i na paliwie jeszcze nikt się nie wzbogacił.
    3. Słyszałem wielokrotnie od właścicieli warsztatów, że samochody z zamiarem sprzedaży znacznie wcześniej są naprawiane metodą "napluł i przylepił." Jedna kobieta kupiła używany i coś tam jej pod maską nie pasowało. Mechanik aby stwierdzić usterkę podniósł klapę i następnie pokazał ile części ma od zaraz do wymiany. Byłem naocznym świadkiem jak się poryczała, wpadła w histerię no i oczywiście po kobiecemu próbowała pobić .... mechanika.

cdn.
    Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.

Domyślnie

Bo współczesne auta służą do naprawiania, dawniej auta służyły do jeżdżenia

Red face

cd.

4. Zaprzyjaźniony sąsiad pracował w komisie. Przymierzałem się do 2,5 letniego A6. Pytałem o historię, zapewniał, że nigdzie po drodze nie był klepany, pokazywał papiery z Niemiec. Na pewno nie kłamał ! Mój przyjaciel, który kilkadziesiąt lat prowadził warsztat Mercedesa namawiał mnie abym zajrzał na stronę de.mobile Samochód z komisu miał cenę samochodu nieklepanego w Niemczech. A gdzie podatki, koszty transportu no i choćby minimalny zysk, no gdzie ????
    5. Mogłem bez żadnego problemu sprawdzić numery seryjne w wykazie samochodów skradzionych. Przyjaciel przekonywał mnie, że to nie ma sensu, bo pięknie numery biją. Jeśli nie w Polsce ta za granicą mnie zdejmą. Miał w tym dużą wiedzę, pracował w resorcie - czyt. jako oficer w KW Policji. Radził kupić samochód tylko od 1-go właściciela i to takiego, którego dobrze znam. Nie mając takiego pod ręką on sam kupił nówkę.
    6. Słyszałem o takiej praktyce. Samochód prywatny, serwisowany u dilera, mucha nie siada. Wypadek, ..... właściciel daje do naprawy " gdzieś tam " po minimalnych kosztach. Następnie go sprzedaje. W książce serwisowej wszystko gra, są wszystkie przeglądy, cacy. Nigdzie nie jest wpisane, że miał wypadek. Nie wierzyłem. Poszedłem do dilera Opla ( tam był sprzedany samochód klepany ) i VW, którzy sprzedawali samochody używane, kupione u nich. Długo zaprzeczali, zaczęło się robić nieprzyjemnie ... ale uzbrojony w wiedzę od mechaników przycisnąłem i ..... pękli.

cdn.

Domyślnie

krokus66 - toż to jak opowieść sensacyjna. Nie mozna doczekac się kolejnego odcinka. A na poważnie pisz dalej - bo to interesujące

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Zgadza sie. Kumpel bedzie sprzedawal tego Outbacka i tylko z uwagi na serwis -- nie chce miec juz do czynienia z Subaru. Nie zapomne zdziwienia jednego z lokalnych mechanikow (do ktorego kumpel podjechal na konserwacje klimy), kiedy po wizycie w serwisie w 3miescie, auto przyjechalo bez filtra powietrza.
    To akurat jest przy nowych autkach, ASO w większości to pomyłka, ludzie serwisuj Subaryny w Berlinie lub na Litwie. Co do starszych roczników akurat części są dostępne i raczej w normalnych cenach. Trzeba tylko trafić na kumatego mechanika

Talking

Stig nie czytaj, kobiety też nie, a jeśli już to nie mówcie mojej żonie. Nie chcę mieć zupy przypalonej.

Zakończę żartobliwie, że z używanym samochodem to tak jak z żoną.

Mąż pił całą noc i boi się wrócić do domu. Koledzy mówią : nie jesteś rura i nie pękaj. Kupił kwiaty i o 4-ej nad ranem dzwoni do drzwi mieszkania. Otwiera zaspana żona, a koledzy pytają z zaciekawieniem : co, nowa żona ? Nie, stara, tylko nieuczesana i niepomalowana.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krokus66 Zobacz posta
    (..)Zaprzyjaźniony sąsiad pracował w komisie. Przymierzałem się do 2,5 letniego A6. Pytałem o historię, zapewniał, że nigdzie po drodze nie był klepany, pokazywał papiery z Niemiec. Na pewno nie kłamał ! Mój przyjaciel, który kilkadziesiąt lat prowadził warsztat Mercedesa namawiał mnie abym zajrzał na stronę de.mobile Samochód z komisu miał cenę samochodu nieklepanego w Niemczech.(..)
    A skąd wiesz ,że samochód w Niemczech z mobile.de był nie klepany? Z Twojej opowieści wynika ,że albo Twój sąsiad nawija Ci makaron na uszy, albo Twój przyjaciel. Ja bym obstawiał ,że obydwoje Ludzie z tej branży nie mają sentymentów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wywar Zobacz posta
    A skąd wiesz ,że samochód w Niemczech z mobile.de był nie klepany?
    Krokusowi chodzilo zapewne o to, ze takie samo auto w Niemczech po stluczce (czyli jeszcze niewyklepane) mialo taka cene, jak w Polsce podobno nie tluczone.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Szukaj uterenowionej wersji Scenika, kolega ślubniak taki ma i dużo w niego pakuje np 2 pary PM asystent, graty foto i jeździ po trudnych drogach, ale psuje mu się to na potęgę, ale co tam jemu, 115 ślubów sezonie zrobił więc go stać
    Od kiedy Scenic jest 6-osobowy?

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów