Close

Strona 14 z 20 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 193

Domyślnie

aha czyli dobrym wyjściem jest 501cm a nie 503, a skoro większa gotówka to może 201F czyli rozumiem mam brać 501cm + gadżety lub 201F czy pod wszystkie jest opcja ścianki cyfrowej? i jak to jest z pomiarem światła? w gre wchodzą jedynie kominki z kieva? pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi, niestety mnoży się co raz więcej pytań hehe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    C roznia sie przede wszystkim wiekiem, to najstarszy typ planara i nie polecam go wlasnie glownie z tego wzgledu. Pozostale roznice to - typ C wystepowal w wersji z powlokami T* lub bez, pierscien ostrzenia byl z duzymi zabkami co czynilo go nieco niewygodnym, pierscienie przeslony i czasu byly polaczone i trzeba bylo je "odciagac" od siebie aby zmieniac nastawienia niezaleznie, brak mozliwosci wylaczenia migawki (funkcja F). Nie pamietam dokladnie ale wydaje mi sie ze typ C nie byl raczej kitem z 501C jako ze byl chyba za stary, ale moge sie mylic
    80/2.8 C T* byl kitem z 501C. Mam to szklo kupione razem jako wlasnie kit 501C.
    Jest to ta sam konstrukcja optycznie co 80/2.8 CF T*. Te same powloki. Roznice sa w wygladzie (kolory oznaczen) - w wersji C wszystkie sa biale a nie np. pomaranczowe., nie ma blokady dla korpusow F (ale mozna go uzywac na czasie B), nie ma blokady dla ustawien EV (pierscien przyslony/czasu) - trzeba przestawiac je razem.
    Ten kit mial byc entry levelem dla studentow stad takie male okrojenia.

np. http://www.hasselbladinfo.com/forum/...hp?t-2988.html

pzdr.
    A.
    Ostatnio edytowane przez sejmajnejm ; 28-02-2011 o 14:19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez demas Zobacz posta
    aha czyli dobrym wyjściem jest 501cm a nie 503, a skoro większa gotówka to może 201F czyli rozumiem mam brać 501cm + gadżety lub 201F czy pod wszystkie jest opcja ścianki cyfrowej? i jak to jest z pomiarem światła? w gre wchodzą jedynie kominki z kieva? pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi, niestety mnoży się co raz więcej pytań hehe
    masz do dyspozycji tez pryzmaty Hassela z pomiarem. Pytanie czy bedzie chcialo Ci sie to targac. Taki pryzmat to potworne bydle. Plus, ze latwiej sie ostrzy niz na standardowej matowce z krzyzykiem (bez lupy) - bo "pryzmat jest lupka".
    Dla mnie najwygodniejsza opcja jednak okazal sie zewnetrzny swiatlomierz i matowka z klinem i rastrem. Zyskasz na wadze a matowka pozwoli szybciej ostrzyc bez lupy. No ale to juz sam musisz sprawdzic co bedzie Ci pasowalo.

pzdr.
    A.
    Ostatnio edytowane przez sejmajnejm ; 28-02-2011 o 14:46

Domyślnie

Dla mnie to była największa mozliwa upierdliwość: średni + swiatłomierz zewnętrzny.
    Völkchlor

conik
    Gość

Domyślnie

jaka upierdliwosc....wychodzisz z domu z aparatem ...raz na godzine zmierzysz swiatlo....gdzie tu upierdliwosc

Domyślnie

no jak robisz jednolite sceny to tak, ale ja robie w różnych miejscach i z różnym oświetleniem, zdjecia tez robię częsciej jak jedno na godzine :P
    Völkchlor

Domyślnie

e tam, swiatlomierz i sunny16 daje rade. pomiar w sloncu, pomiar w cieniu i to tyle zaden czarny pies lub kot nie zafalszuje pomiaru

A.

Domyślnie

Poza tym, dla mnie średni to taki biodrostrzał - point & shoot, targać jeszcze ze sobą swiatłomierz.. Wolę się skupić na kadrze.
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sejmajnejm Zobacz posta
    80/2.8 C T* byl kitem z 501C. Mam to szklo kupione razem jako wlasnie kit 501C.
    Jest to ta sam konstrukcja optycznie co 80/2.8 CF T*. Te same powloki. Roznice sa w wygladzie (kolory oznaczen) - w wersji C wszystkie sa biale a nie np. pomaranczowe., nie ma blokady dla korpusow F (ale mozna go uzywac na czasie B), nie ma blokady dla ustawien EV (pierscien przyslony/czasu) - trzeba przestawiac je razem.
    Ten kit mial byc entry levelem dla studentow stad takie male okrojenia.

np. http://www.hasselbladinfo.com/forum/...hp?t-2988.html

pzdr.
    A.
    pogubiłem się. pierścienie przysłony i czasu są niezależne czy działają jak w starym C?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    Poza tym, dla mnie średni to taki biodrostrzał - point & shoot, targać jeszcze ze sobą swiatłomierz.. Wolę się skupić na kadrze.
    Nie uogólniaj. Mamiya RZ z pryzmatem ma pomiar (i to super), światłomierza nie trzeba, a biodrostrzał z niej żaden, jest cięższa od LF.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 28-02-2011 o 18:07
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 14 z 20 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów