Close

Strona 16 z 19 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 193

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bowie Zobacz posta
    Bo jeśli z US, to mam nadzieję, że możesz odliczyć VAT, bo w przeciwnym wypadku do ceny zakupu razem z przesyłką musisz doliczyć 4% cła i 23% VAT
    Do uzywek na PL cle tez dowalaja VAT? I jak to jest z tymi mozliwosciami jego odliczen?
    regulamin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FunBoy Zobacz posta
    Do uzywek na PL cle tez dowalaja VAT? I jak to jest z tymi mozliwosciami jego odliczen?
    W imporcie, tak, takie jest prawo buszu. Nie ma na to zwolnienia (dla informacji, bo tu nie dotyczy, od czasu integracji ustaw z unią, jest pod warunkami zw. z VAT przy sprzedaży używek, o tym mogłeś słyszeć)

Odpisac możesz, o ile masz firmę VAT, masz na niej obroty, i potrafisz uzasadnić że w/w zakup związany jest z działalnością.
    Ostatnio edytowane przez JacekCz ; 07-03-2011 o 14:17
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

ja trafiłem na 501c z planarem i a12 w super stanie, elegancko zadbany, pozornie żadnych oznak użytkowania, ale zrobiłem nim pierwszy film i niespodzianka - magazynek przepuszcza światło o czym sprzedawca nie raczył wspomnieć. Tak więc teraz trza czekać na uszczelkę.

503cw z 2002 fajna sprawa

Domyślnie

~bowie hehe nie ale oglądałem czaiłem się też na zakup od marka z usa modelu 503CW i 503CX kupić dwa jeden miał być dla znajomego ale ktoś mi sprzątnął sprzed nosa, padło w końcu na Wielką Brytanię trafiły się 2 modele 503CW, z 80mm kasetkami A12, i pryzmatem PME90 ) od dwóch różnych właścicieli, znajomy odbiera paczki z Londynu i wysyła mi tutaj prywatnie, także szpicle z celnego mogą jedynie pogłaskać moją paczkę;- ) obgryzłem już wszystkie paznokcie tak się nie mogę doczekać! mam nadzieje że wszystko będzie wporządku, trzymać kciuki !! pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez demas Zobacz posta
    padło w końcu na Wielką Brytanię znajomy odbiera paczki z Londynu i wysyła mi tutaj prywatnie, także szpicle z celnego mogą jedynie pogłaskać moją paczkę;- )
    w wypadku przepływów towarów wewnątrz wspólnoty urząd celny nie ma nic do gadania
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 07-03-2011 o 22:37
    kwadrat i prostokąt, głównie kwadrat

Domyślnie

wyobraźcie sobie że czekam do tej pory na paczkę;- ) miała być wczoraj ale okazuję się że będę czekał jeszcze tydzień! znajomy o którym wspominałem wcześniej zamówił kuriera z FedEX który przyjechał zeskanował obliczył wziął kasę, ale paczko zostawił i pojechał ;- ) ot co cały angielki ustrój pracowniczy hehe ;- ) paczka została w tak nietypowym miejscu że znajomy zorientował się dopiero po paru dniach, najlepsze było to że kiedy zadzwonił mówiąc o całym zajściu przez 10min musiał przekonywać osobę z centrali Fedex o tym iż paczka jest nadal u niego ;- ) centrala ostro trzymała przy swoim że jest u nich na magazynie i nawet ją widzą ! w końcu skończyło się na tym że przyjechał drugi kurier i paczka już jedzie, tak na poprawienie humoru taka opowiastka dla Was;- ) pozdrawiam

Domyślnie

po długim czasie wróciłem sobie do tego tematu głównie z jednej przyczyny .... uwielbiam kwadrat ale po za kwadratem czasami potrzebuję prostokąt
    zastanawiam się nad wyborem 67 lub 645
    i do wyboru mam cztery aparaty (aczkolwiek inne sugestie są miele widziane)
    - Mamiya 67 RZ PRO II (PRO IID)
    - Pentax 67 II
    - Contax 645
    - Mamiya 645 AFD

czego potrzebuję? - praktycznie niewiele
    - dostępność obiektywów f/2,8 lub mniej w zakresie:
    a) portretowym - 80 do 110 mm (2,8-2,0)
    b) coś szerszego do fotografii mody - czyli coś w zakresie 60-50 ... może 40mm - ale też bardzo jasne
    - pomiar światła i możliwość skorzystania z priorytetu przysłony

poradźcie coś
    Ostatnio edytowane przez Bartek - NinoVeron ; 09-11-2012 o 05:05
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

jest też jeszcze jedna możliwość ... ale nie wiem czy ktoś z niej korzystał ...
    otóż można dokupić dupkę E16 do hasselblada 203FE ... ta dupka wraz z nakładką na matówkę pozwala robić zdjęcia 6x4,5
    pytanie tylko czy ktoś korzystał z tego rozwiązania? czy ma to sens? jakie są wady?
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

Przez kilka lat byłem posiadaczem 645 Pro Tl z kilkoma obiektywami i winderem. Wszystko kupowane jako nówki. Już to kilka razy pisałem ale powtórzę. Jak dla mnie sprzęt bajka. Pracuje się jak małym obrazkiem ( gdy jest winder) Całość relatywnie lekka i mobilna. Obiektywy super ale pod względem jakość to "pięćdziesiątka" shift bije wszystko. Porównuję do tego co miałem. A było to 35, 80, 150, 50 i chyba coś jeszcze. Przy jakiś dłuższych obiektywach przydaję się cienki pierścień. Ułatwia zbliżenia. Pryzmat z pomiarem też jest dobry chociaż nie tak doskonały jak w RZ. M645 przy szczelinowej migawce ma kiepski czas synchronizacji bo max 1/60 s. Są do kupienia obiektywy z centralną i to rozwiązuje problem. Nie wiem jak z teraz z ich cenami.
    Ostatnio edytowane przez motyl ; 09-11-2012 o 08:20

Domyślnie

"One Ring to rule them all, One Ring to find them,
    One Ring to bring them all and in the darkness bind them"

i wcale nie trzeba jechać do Mordoru, wystarczy bronica GS-1. to jest taki sprytny aparat, że można do niego podłączyć kasety 6x7, 6x6 i 6x4,5.

pozdrawiam
    PRB

Strona 16 z 19 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów