Close

Strona 12 z 20 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 193
    Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez demas Zobacz posta
    piękne dzięki ! studio, czasami plener, fotki raczej z kręgu mody i fashion, który egzemplarz byście polecili ? praca na m67rz jest bardzo fajna, ale to serio zbyt cięzki sprzet
    Odpowiem szybko i zwiezle :

jesli seria 500 (z migawka centralna i synchro do 1/500 w studiu) to najlepszym i rekomendowanym zakupem jest model 501C lub 501C/M - nizszego 500C nie polecam absolutnie ze wzgledu na wiek, 500CM jest nieco mlodszy ale nadal osobiscie wole 501C lub CM. Za drozsze modele (503) nie ma sie co brac bo nie oferuja nic znaczaco lepszego.

Do tego szklo 80mm f2.8 typu CF najlepiej, nie polecam typu C ze wzgledu znow na wiek, ani wydawania na lepsze modele typu CFE. Typ CB jest niec gorzej zrobiony, typy F czy FE nie dzialaja.

Magazynek to A12 koniecznie, nowsze typy poznaje sie po karbowanym docisku filmu.

To tyle

Domyślnie

a planar C, który był kitowym szkłem z 501c czym różni się od CF?

Domyślnie

fajnie dzięki za odpowiedź! myślałem własnię o modelu 503cxi bo na taki w dobrym stanie byłoby mnie stać, tym bardziej iż będzie to moje jedyne body do jakikolwiek zdjęć, ale może faktycznie lepiej nie przepłacać skoro lepszej jakości w "nowych" korpusach takowej nie ma, i za resztę kupić jakiś światłomierz sekonica, co raz więcej pytań co raz mniej odpowiedzi ;- )

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez t.chadzinski Zobacz posta
    a planar C, który był kitowym szkłem z 501c czym różni się od CF?
    C roznia sie przede wszystkim wiekiem, to najstarszy typ planara i nie polecam go wlasnie glownie z tego wzgledu. Pozostale roznice to - typ C wystepowal w wersji z powlokami T* lub bez, pierscien ostrzenia byl z duzymi zabkami co czynilo go nieco niewygodnym, pierscienie przeslony i czasu byly polaczone i trzeba bylo je "odciagac" od siebie aby zmieniac nastawienia niezaleznie, brak mozliwosci wylaczenia migawki (funkcja F). Nie pamietam dokladnie ale wydaje mi sie ze typ C nie byl raczej kitem z 501C jako ze byl chyba za stary, ale moge sie mylic

Cytat Zamieszczone przez demas Zobacz posta
    fajnie dzięki za odpowiedź! myślałem własnię o modelu 503cxi bo na taki w dobrym stanie byłoby mnie stać, tym bardziej iż będzie to moje jedyne body do jakikolwiek zdjęć, ale może faktycznie lepiej nie przepłacać skoro lepszej jakości w "nowych" korpusach takowej nie ma, i za resztę kupić jakiś światłomierz sekonica, co raz więcej pytań co raz mniej odpowiedzi ;- )
    Dokladajac nieco do 503 mozna kupic juz 201F ktory jest o wiele lepszym aparatem - a jako miernik polecam pryzmat od Kieva nowej generacji z miernikiem punktowym - bardzo ladnie wspoldziala A jesli seria 500 to definitywnie 501C lub CM.

Domyślnie

http://www.hasselbladhistorical.eu/HS/HSTable.aspx
    Na tej stronie nie jest napisane odnośnie 501c:
    "Only available as a kit, with 80 mm C-Planar"

Chodzi o to szkiełko:

Domyślnie

Niby temat mówi Mamiya vs Hasselblad ale zapytam czy warto się pakować w Bronice SQ jako alternatywę dla Hasselblada?
    Może ktoś tutaj używa tego sprzętu i napisze co nieco o ergonomii, zaletach, wadach i awaryjności.

conik
    Gość

Domyślnie

ja ci powiem ze zdecydowanie tak (SQ-AI lub SQ-B) ale inni ci powiedza ze nie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    ja ci powiem ze zdecydowanie tak (SQ-AI lub SQ-B) ale inni ci powiedza ze nie
    Oczywiście Dziś, po prawie rocznej przerwie, męczyłem Hassla. I wcale nie było tak źle - mimo Planara C - patrz posty powyżej. Ale CF lepszy - przy okazji wymienię.

EDIT:
    No dobra - powinienem siedzieć cicho - nie trzymałem w ręku Broni.

NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

conik
    Gość

Domyślnie

to zes chlopakowi namieszal

Strona 12 z 20 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów