Close

Strona 59 z 121 PierwszyPierwszy ... 949575859606169109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 1206

Wątek: Sns-hdr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pebal Zobacz posta
    Takiemu to dobrze. W jakim czasie program przetwarza u Ciebie NEFa 12Mpix?
    Na laptopie 12Mpix (15 mb) nef z d700 w minutę i pięć sekund bez redukcji rozmiaru. sns pro i i7-940XM

Domyślnie

Takiemu to dobrze. W jakim czasie program przetwarza u Ciebie NEFa 12Mpix?
    Nefy z D3 w 14 bit (jeśli ma to jakieś znaczenie) przerabia w 32-33 sekundy.
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Domyślnie

Zamieszczam dwa sample wygenerowane w najnowszej wersji programu.
    Czy takie naświetlenie obrazów składowych jest najkorzystniejsze dla działania programu? Prześwietlone, niedoświetlone, bardzo niedoświetlone.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Czy takie naświetlenie obrazów składowych jest najkorzystniejsze dla działania programu? Prześwietlone, niedoświetlone, bardzo niedoświetlone.
    Skrajnie prześwietloną ekspozycję najlepiej dobrać w taki sposób, aby jasność ciemnych obszarów na tej ekspozycji była zbliżona do jasności jaką chcemy osiągnąć w finalnym zdjęciu.
    Skrajnie niedoświetloną ekspozycję powinno się dobrać w taki sposób, aby światła w fotografowanej scenie nie były przepalone.
    Ilość pośrednich ekspozycji jest zależna od przyjętego kroku korekty. Najlepiej jest gdy krok korekty nie przekracza wartości 2EV, ja zalecam stosowanie kroku 1EV.
    W przypadku fotografii wnętrz, na jeden kadr, często przypada od 7 do 9 ekspozycji wykonanych z krokiem 1EV.

Domyślnie

Na laptopie ze słabym C2D T5300 NEF z D90 mieli ponad 6 minut. W domu na Core i3 540 ~2 minuty.

Domyślnie

Najlepiej jest gdy krok korekty nie przekracza wartości 2EV, ja zalecam stosowanie kroku 1EV.
    Ja zawsze tak robię, przy okazji - najmniejszy szum (subiektywnie) obserwuję z parametrem -soft.
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez żółto-czarny Zobacz posta
    przy okazji - najmniejszy szum (subiektywnie) obserwuję z parametrem -soft.
    Profil soft maksymalnie tłumi mikrodetale.

Domyślnie

Skrajnie prześwietloną ekspozycję najlepiej dobrać w taki sposób, aby jasność ciemnych obszarów na tej ekspozycji była zbliżona do jasności jaką chcemy osiągnąć w finalnym zdjęciu.
    Skrajnie niedoświetloną ekspozycję powinno się dobrać w taki sposób, aby światła w fotografowanej scenie nie były przepalone.
    Ilość pośrednich ekspozycji jest zależna od przyjętego kroku korekty. Najlepiej jest gdy krok korekty nie przekracza wartości 2EV, ja zalecam stosowanie kroku 1EV.
    W przypadku fotografii wnętrz, na jeden kadr, często przypada od 7 do 9 ekspozycji wykonanych z krokiem 1EV.
    A te dwa ostatnie przykłady są tylko z tych trzech ekspozycji? Tam chyba jest krok większy niż 2 ev?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    A te dwa ostatnie przykłady są tylko z tych trzech ekspozycji? Tam chyba jest krok większy niż 2 ev?
    Te zdjęcia zostały złożone z 9 ekspozycji zapisanych w formacie TIFF. Pokazałem jedynie skrajne ekspozycje oraz środkową.

Domyślnie

Te zdjęcia zostały złożone z 9 ekspozycji zapisanych w formacie TIFF. Pokazałem jedynie skrajne ekspozycje oraz środkową.
    Właśnie coś za ładnie to wyglądało jak na tylko trzy ekspozycje. Czyli generalnie robić zawsze co 1 ev. Poza wydłużeniem czasu potrzebnego na obrobienie zwiększenie ilości klatek nie pogorszy jakości, czy też nie wprowadzi nienaturalnego wyglądu.

Strona 59 z 121 PierwszyPierwszy ... 949575859606169109 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów