Close

Strona 60 z 113 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270110 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 1206

Wątek: Sns-hdr

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Pytanie

Mam pytanie. Mój aparat to Pentax K100 zrobilem zdjęcia na autobrackingu i aparat zrobił mi 3 zdjęcia (1-sze f5.6 t10 EV. 0.0 .....2-gie zdjecie f5.6 t10 EV. -1.0 ...... i 3 zdjecie f4.5 t20 EV. +1.0) Wszystkie te 3 zdjęcie wrzuciłem do SNS lite i przy standardowych ustawieniach zrobił mi HDR ale cos mnie tknelo i postanowiłem zrobić hdr tylko z 1 zdjecia z tej 3-ki okazalo sie ze oba HDRY (ten z 3 zdjęc i ten z 1 są IDENTYCZNE) przetestowalem to kilkukrotnie na zdjeciach z delikatnym ruchem osoby w kadrze i okazuje sie ze SNS nie robi hdr z 3 zdjec :/. O co może chodzić? Zdjęcia mogę podesłać komuś żeby sam spróbował. (martwi mnie dlaczego aparat zmienia parametry przysłony i migawki w ostatnim zdjęciu ale to wyglada na to ze nie ma znaczenia bo zrobilem kompensacje EV 3zdjec recznie i to samo wychodzi. (z góry informuję jestem laikiem w fotografii - dopiero poznaje ten świat więc za błedy przepraszam )

Domyślnie

Otrzymałem informację, że nie można eksportować obrazów z programu View NX do programu SNS-HDR w wersji Pro i Home. Zaskoczyła mnie ta informacja, gdyż eksport z programu Capture NX działa bez problemu. Przyjrzałem się temu i odkryłem, że błąd leży po stronie View NX, który nie potrafi poprawnie uruchomić zewnętrznego programu, jeżeli w jego nazwie występują znaki spacji.

Ponieważ View NX w przeciwieństwie do Capture NX, pozwala przekazać do programu SNS-HDR kilka obrazów naraz, co pozwala stosować wielokrotną ekspozycję, poniżej zamieszczam sposób obejścia występującego problemu.
    1. W zależności od posiadanej wersji programu, należy otworzyć katalog "C:\Program Files\SNS-HDR Pro", lub "C:\Program Files\SNS-HDR Home".
    2. W katalogu należy utworzyć kopię pliku "SNS-HDR Pro.exe" lub "SNS-HDR Home.exe".
    3. Następnie należy zmienić nazwę nowo utworzonego pliku na "SNS-HDR_Pro.exe", lub "SNS-HDR_Home.exe"
    4. Na koniec należy zarejestrować nowo utworzony plik w programie View NX.

Domyślnie

ja odnośnie tych bardzo jasnych zdjęć które czasem nie chcą się skleić. Czy jest możliwe stworzyć na przykład ze 4 punkty kontrolne po rogach zdjęć, które użytkownik sam wskaże, żeby uniknąć tego typu sytuacji? tak jak to ma miejsce w programach tworzących panoramy
    Ostatnio edytowane przez Psychotrop ; 31-03-2011 o 13:47
    de czysta i szkua

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kymaj Zobacz posta
    ja odnośnie tych bardzo jasnych zdjęć które czasem nie chcą się skleić. Czy jest możliwe stworzyć na przykład ze 4 punkty kontrolne po rogach zdjęć, które użytkownik sam wskaże, żeby uniknąć tego typu sytuacji? tak jak to ma miejsce w programach tworzących panoramy
    Chciałbyś mieć możliwość ręcznej korekty wyrównania?

Domyślnie

Myślę, że takie coś przyda sie wielu użytkownikom, ale nie mogę wypowiadać sie za innych. Podkreślam jesli takie coś nie sprawi kłopotu jestem jak najbardziej na tak

aczkolwiek błąd wyrównania pojawia sie rzadko
    de czysta i szkua

Domyślnie

Dostępna jest wersja 1.3.12 programu SNS-HDR Pro/Home/Lite.

Domyślnie

A ja tylko tak krótko...
    UWIELBIAM TEN PROGRAMIK !!

Co zauważyłem - korzystam z wersji Lite 1.3.10.. Przy składaniu HDRa z 3 ekspozycji po 0.69 EV różnicy zauważyłem wyłażące spore szumy. czy coś da się z tym zrobić ??
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    Co zauważyłem - korzystam z wersji Lite 1.3.10.. Przy składaniu HDRa z 3 ekspozycji po 0.69 EV różnicy zauważyłem wyłażące spore szumy. czy coś da się z tym zrobić ??
    Jaki aparat, jakie parametry ekspozycji?
    Jeżeli szumy są w cieniach, to zalecam zwiększyć krok korekty np. do 2ev, lub zwiększyć ilość rejestrowanych ekspozycji.

Domyślnie

D300s 1/250 f/8 ISO 200... z tego wywołane 3 JPGi z różnicami ekspozycji jak powyżej
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Wielokrotną ekspozycję stosuje się także po to, aby redukować szum w ciemnych partiach obrazu. Jednakże działa to tylko wtedy, gdy strzela się kilka zdjęć z korektami ekspozycji, a nie wywołuje się kilka zdjęć z jednego RAWa. Jeżeli chcesz zachować niski poziom szumu w cieniach, powinieneś wykonywać kilka zdjęć zamiast jednego. Jeżeli operujesz na jednym pliku RAW pozostaje jedynie programowe odszumianie.

Strona 60 z 113 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270110 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów