Close

Strona 5 z 27 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 262

Wątek: D 3100

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    @malyadrzejek
    W podobnej cenie sa tez ciekawe korpusy od canona i nikona, do ktorych niezwykle latwo mozna nabyc wszelkie dodatki. Sam wiesz, ze woekszosc obiektywow wskazane jest sprawdzic przed zakupem, co dodatkowo utrudnia sprawe.
    Sam kiedys bylem pod wrazeniem aparatu pentaxa, ale mi przeszlo. Bardzo sie z tego powodu ciesze i dobrze, ze od razu zainteresowalem sie czyms wiecej niz kitowa optyka. To odnosnie rozwoju i pentaxa.

Sam aparat to jednak sprawa drugorzedna. Wazne, na co pozwala optyka i umiejetnosci fotografa.

Jesli komus sprawia frajde lowienie okazji w sklepach albo kombinowanie z zabytkowymi m42 - dlaczego nie. Powaznie, ale uczciwie ostrzegam, ze trzeba sie zastanowic przed zakupem.
    Nie do końca rozumiem te zarzuty. Ok systemowa optyka Pentaxa nie jest zbyt rozwinięta. Tylko to mógłby być zarzut stawiany przez profesjonalistę, a nie użytkownika Entry Level. Z drugiej strony obecnie nie ma problemu z wyborem obiektywu pod Pentaxa, bo jeśli nie ma ich w systemie producenta to jest jeszcze Tamron, Sigma, Samyang, itd.

Nadal uważam, że K-r bije wszystkie lustrzanki z poziomu EL o głowę, jeśli nawet nie dwie. Nikon 3100 na pewno jest dobry, ze względu na matrycę, AF i inne. Tylko jeśli ktoś zechce się rozwijać, to będzie musiał zmienić body, bo po prostu poczuje że ono go ogranicza.
    --> Flickr
    D90, T18-50, SB600, H44M-7, J135 MC

Domyślnie

Owszem, sa tez kundle, tylko ile slepow ma je na stanie, w jakiej cenie i w ilu egzemplrzachach.

Jesli ktos bedzie mial korpus c/n to cos sobie do niego znajdzie bez potrzeby zmiany systemu. Ceny i dostepnosc sa zdecydowanie lepsze.
    Korpus moze najlepszy w EL, ale nie on jest najwazniejszy. Starego wrobla nie zlapiesz na plewy. Mierna stabilizacja w korpusie i m42 nie zrobia na mnie wrazenia, bo juz probowalem.
    Pentax jest wciaz daleko w tyle. Notorycznie opozniaja premiery i nie dbaja o klienta. Jedyne, co maja, to te korpusy z bogatym menu. Szkode, ze nie akcesoriami w sklepach.

Domyślnie

Owszem, sa tez kundle, tylko ile slepow ma je na stanie, w jakiej cenie i w ilu egzemplrzachach.
    ... może mi to ktoś przetłumaczyć na rodzimy język?
    Zamiast Pentaxa, Nikona, Sony itp. sugeruję w pierwszej kolejności zakup słownika poprawnej polszczyzny!
    Wydatek mniejszy, a splendor na forum niepomiernie wzrośnie!
    Mimo wszystko
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Jesli ktos bedzie mial korpus c/n to cos sobie do niego znajdzie bez potrzeby zmiany systemu. Ceny i dostepnosc sa zdecydowanie lepsze.
    Korpus moze najlepszy w EL, ale nie on jest najwazniejszy. Starego wrobla nie zlapiesz na plewy. Mierna stabilizacja w korpusie i m42 nie zrobia na mnie wrazenia, bo juz probowalem.
    Pentax jest wciaz daleko w tyle. Notorycznie opozniaja premiery i nie dbaja o klienta. Jedyne, co maja, to te korpusy z bogatym menu. Szkode, ze nie akcesoriami w sklepach.
    Że what? Niewiele z tego zrozumiałem.

Chciałem tylko napisać, że k-r to dobre body dla początkującego. lepsze od D3100. koniec.
    --> Flickr
    D90, T18-50, SB600, H44M-7, J135 MC

Domyślnie

Ponawiam czyjeś pytanie o filmy - czy mógłby ktoś dać jakiś sampelek nawet krótki do video nakręconego najlepiej na manualnym ostrzeniu i w stabilnym oświetleniu ?? Szukam prostego aparatu dla mojej kobiety a fajnie było by sobie czasem coś nakręcić w FullHD . Czy te filmowanie w 1080p daje radę- tylko nie odsyłajcie mnie na Youtube, widziałem tam sporo filmików tylko trochę kręconych bez pojęcia . Ciekawi mnie też do ilu Mbitów ma taki filmik z tej puszki, oraz to czy nagranie "szarpie" w dynamicznych scenach podobnie jak w NEX-ach sonego ?? Niech ktoś z kolegów którzy mają coś skrobnie, da jakiś sampelek . Wolałbym kupić te D3100 i mieć jako backup niż szarpać się na jakąś w miarę przyzwoitą kamerkę FullHD .
    N D3 S17-35HSM N50 F1,4 N85 F1,4 N80-200 F2,8 SB800+900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekzi Zobacz posta
    ...JPG z puszki lepszy od d700, ładniejsze kolory i lepszy Auto WB...
    doczytam później wątek, ale ten post mnie rozwalił

Cytat Zamieszczone przez amirez Zobacz posta
    To nikt nie kręcił D3100 niczego?
    Dajcie jakiś filmik z niedzielnego spaceru!
    ty się amirez tu nie zgrywaj.
    bo zainteresowani poważną dyskusję prowadzą.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 08-06-2011 o 22:23
    D700, N35/1.8, N50/1.8, S24-70/2.8, N85/1.8, T70-200/2.8, SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artko Zobacz posta
    Ponawiam czyjeś pytanie o filmy - czy mógłby ktoś dać jakiś sampelek nawet krótki do video nakręconego najlepiej na manualnym ostrzeniu i w stabilnym oświetleniu ??
    sampelek, a raczej kilka sameplków w jednym filmie :
    warunki były dobre, ale spaprane przez początkującego fotoamatora
    d3100 + 18-105
    wszystko było robione na mf, więc często z ostrością nie trafiałem na czas, tym bardziej przy tak dynamicznych obiektach
    może mój filmik komuś w wyborze d3100 pomoże, a może nie, ale mam nadzieję że nie zniechęci - bo to fajna puszka dla amatora

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez limakk Zobacz posta
    sampelek, a raczej kilka sameplków w jednym filmie :
    Dzięki kolego widziałem, jak na pierwszy raz to spoko to wyszło - a masz możliwość nagrać jakąś sekwencję w maksymalnej rozdzielczości bez kompresowania w sytuacji na dworze i wrzucić taki plik na jakikolwiek hosting ?? Może być dowolna sekwencja nawet jakiś ruch uliczny, ustaw manualnie ostrość , przymknięty trochę obiektyw, żeby była w miarę sensowna głębia , bo chodzi mi właśnie o nagrania w maks. jakości z tego aparaciku .

Cytat Zamieszczone przez szelass Zobacz posta
    doczytam później wątek, ale ten post mnie rozwalił

No mnie na przykład wcale nie dziwi, że kolega tak uważa i pewnie tak jest, że dla kogoś kto nie chce się bawić w wołanie rawów ten aparacik robi lepsze jpeg-i prosto z puchy, a że to tani aparat to nie ma to nic do rzeczy (przykład d50 i d80- świetne kolory i WB prosto z puchy ) .
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 08-06-2011 o 22:23
    N D3 S17-35HSM N50 F1,4 N85 F1,4 N80-200 F2,8 SB800+900

Domyślnie

Dzięki kolego widziałem, jak na pierwszy raz to spoko to wyszło - a masz możliwość nagrać jakąś sekwencję w maksymalnej rozdzielczości bez kompresowania w sytuacji na dworze i wrzucić taki plik na jakikolwiek hosting ?? Może być dowolna sekwencja nawet jakiś ruch uliczny, ustaw manualnie ostrość , przymknięty trochę obiektyw, żeby była w miarę sensowna głębia , bo chodzi mi właśnie o nagrania w maks. jakości z tego aparaciku .
    może w weekend znajdę trochę czasu. Mam pytanie - gdzie najlepiej wrzucić jakiś plik oscylujący koło 1 gb lub więcej?

Domyślnie

No mnie na przykład wcale nie dziwi, że kolega tak uważa i pewnie tak jest, że dla kogoś kto nie chce się bawić w wołanie rawów ten aparacik robi lepsze jpeg-i prosto z puchy, a że to tani aparat to nie ma to nic do rzeczy (przykład d50 i d80- świetne kolory i WB prosto z puchy ) .
    Mnie też nie dziwi.
    Zwłaszcza, że w dzisiejszych czasach rok czy dwa w elektronice to bardzo dużo. Pomijając funkcjonalność (guziki, wyświetlacze, uszczelnienia, funkcje) cechy obrazka z puszki entry level AD2011 mogą być obiektywnie lepsze od obrazków z puszki semi/profi sprzed kilku lat. Pozornie wydaje się absurdalne, ale możliwe. Przecież producentom zależy na tym, abyśmy wymieniali puszki przynajmniej co 2 lata, napakowanie puszek elektroniką daje realnie takie możliwości.
    W ogóle wydaje mi się, że we współczesnych aparatach wyznacznikiem profi/amator w większym stopniu są właśnie funkcje (lub ich brak) niż jakość obrazka.

Nie mam d3100, ale miałam go przez chwilę w rękach oraz widziałam kilka sampli w realu (kitem popełnionych) -szczerze mówiąc nic tym obrazkom nie brakuje, mam porównanie z d300s oraz d700. Jpg na pewno jest lepszy, wysokie iso imponujące.
    Dla osób przywykłych do obsługi puszek d90 z górę, sama obsługa wyda się niewygodna, najbardziej dla tych z dużym łapkami ale to jest funkcjonalność, a nie jakość obrazka.
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Strona 5 z 27 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów