Close

Strona 31 z 41 PierwszyPierwszy ... 212930313233 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 408

Domyślnie

Ja tam miałem D90 - 2 połowa męczyła mnie że cieżki wielki i wogóle, teraz po zakupie D3100 - obrazuje lepiej, napewno daje mniejsze szumy niz D5000, a z acr 6.3 elementsa 9 to iso 3200 to bajeczka
    D3100|18-105 VR

Domyślnie

Witam
    Postanowiłem dorzucić swoje 3 grosze. D3100 nie ma breakingu a ja jestem strasznie uradowany tą funkcją w moim D5k. Jeśli ktoś chciałby poeksperymentować z HDR-ami to polecam właśnie D5K. Zaznaczam iż jest to moje pierwsze lustro, uczę się dopiero i odkrywam to i owo w fotografii myślę, że D90 mimo tańszych obiektywów jest jeszcze zbyt droga wybrałbym pomiędzy D3100 + 18-105 lub D5k + 18-105 tak na początek.
    pozdrawiam

Domyślnie

A co to takiego breaking? To coś jak breakdance, tyle że chodzi o jakiegoś króla, albo wariacje jednego z banków?
    Z HDR jedyne co mi się kojarzy to bracketing, a dokładnie "auto exposure bracketing".
    Nawet jeśli body nie oferuje AEB, to do hdr-ów droga jest nadal otwarta, poprzez działanie programowe (pseudo hdr) lub składanie zdjęć z co najmniej 3 różnie, skrajnie wywołanych raw-ów np. -2EV, 0EV, +2EV - pod warunkiem poprawnie naświetlonej klatki podstawowej.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsk Podlaski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToM78 Zobacz posta
    Ja tam miałem D90 - 2 połowa męczyła mnie że cieżki wielki i wogóle, teraz po zakupie D3100 - obrazuje lepiej, napewno daje mniejsze szumy niz D5000, a z acr 6.3 elementsa 9 to iso 3200 to bajeczka
    D90 jest wielki ?! czy Ty miałeś w rękach D90 ?!

Domyślnie

Poganin miałem w ręku D40,D60,D3100,D5000,D700,D3 - mówie o 2 połówce o ŻONIE - dla niej za wielki, czytaj uważnie
    D3100|18-105 VR

Domyślnie

Nie mniej tylko inaczej. Napewno lepiej sie obrabia taki wlasnie szum.
    Ja nie wymienie d90 na d3100, bo wizjer jednak nam bardziej odpowiada w d90, a druga polowka nie marudzi na gabaryty.

Oszczędny w słowach Awatar bamicz
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Poganin miałem w ręku D40,D60,D3100,D5000,D700,D3 - mówie o 2 połówce o ŻONIE - dla niej za wielki, czytaj uważnie
    A druga połówka zawsze swoje grosze wciśnie
    Ja miałem dokładnie ten sam problem, oglądałem D90 i D5k i wybór padł na D5000, w końcu żona też trochę fotek cyknie a jak nie to fotografa nie uświadczy się na zdjęciach
    i powiem dalej, oczywiście szanując zaawansowanych użytkowników, dla mnie D5000 to pierwsze lustro, które kupiłem do nauki, oczywiści fotografowania rodziny, wyjazdów itp, ale oczekuje od niego przede wszystkim na początek prostoty i samej frajdy foceniem lustrem. Dla mnie taką prostotą sa też m.in. programy SCENE których brak D90. Przecież nie każdy na początek będzie śmigał czas/przysłona i jeszcze kilka innych parametrów, są ludzie, którzy owszem chcą się nauczyć tego ale na początku jak trafi się okazja to program SCENE i już fotka - a to zawsze krok na przód niż zdjęcia na AUTO . I nie piszcie że nie po to kupuje się lustro aby używać programów auto, bo w D7000 też ona są.

Przecież potencjalny nabywca prostego lustra może w życiu nie zdjąć kitowego szkła, nie mówiąc już np. o CLS czy śrubokręcie w puszce do starszych obiektywów - tego nie wykorzysta a za to zapłaci. Natomiast proste lustro daje mu możliwość za niewielkie pieniądze (nierzadko dopłata kilku stówek może bolec na początek) określenia czego oczekuje od fotografii i co bedzie mu potrzebne, po poznaniu własnych potrzeb może dalej mierzyć w inne body - teraz jest lepszy wybór D7000 oj tylko cena spadnie w dół (wcześniej tylko d300 a to już za wysoko dla niektórych). Niektórzy pozostaną tylko przy pierwszym zakupie, bo np. chcą mieć dobre zdjęcia z imprez rodzinnych, wypadów na wakacje, a już nie koniecznie interesuje ich makro, zdjęcia z małą GO, jakies wyśrubowane tele czy portrety ciasne bardziej lub mniej.

Z drugiej strony jak ktoś ma fundusze i sprecyzowane oczekiwania, np. wcześnmiejsze użytkowanie innych prostrzych luster to D90 jest (było) wyborem naprawdę super mając na uwadze choćby ergonomię, wspomniane CLS, śrubokręt, wizjer, batterypack do body i inne. Oczywiscie sytuację trochę zmienia pojawienie się D7000 a przynajmniej zmieni jak spadnie cena. Choć powiem tak jak do mojego D5000 podpiąłem N35/1.8 to wyszedł taki super zestawik, że tylko obracam ekran do środka, pasek na ramię i w trasę - tu małe body z tym szkłem daje naprawdę super efekt i nawet ergonomia przy męskiej dłoni niewiele cierpi (raz ktoś mnie spytał, bo myślał, że to jakiś zaawansowany kompakt jest .

I dlatego jest zasadny wybór pomiędzy D3100/D5000 a D90 z powodów o krotnych mowa powyżej. Przykładowo mówiąc o kupowaniu nowych: D90+18-105 ~3150PLN a za ta cenę można jeszcze dostać D5000+18-55+55-200 i dodatkowo kartę pamięci torbę na ramię i dodatkowy aku lub zamiast szpargałów kupić lampę błyskową np. Nissin albo kupić D3100+18-105 i jeszczse jak się dobrze poszuka nowe szkiełko N35/1.8.
    I prosze który zestaw na początek da więcej możliwości i zabawy z fotografii, a jeżeli ktoś na tym etapie poprzestanie to z czego będzie większy pozytek? I zdaję sobie sprawę, że jak ktoś zagląda na forum to raczej już czegoś wymaga, ale nie wszyscy muszą zaczynać z wysokiego C

Szanowni Forumowicze - WYBÓR ZALEZY OD POTRZEB - TYCH WŁASNYCH.
    D90, S 17-50/2.8 EX DC HSM OS, N18-105VR, Nissin Di622N, Benro A-350EX+HD-18, szpej

Domyślnie

To trzeba bylo od razu, ze Twoja żona w spodniach chodzi. Rispect dla małżonki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MsJones Zobacz posta
    Witam
    Postanowiłem dorzucić swoje 3 grosze. D3100 nie ma breakingu a ja jestem strasznie uradowany tą funkcją w moim D5k. Jeśli ktoś chciałby poeksperymentować z HDR-ami to polecam właśnie D5K. Zaznaczam iż jest to moje pierwsze lustro, uczę się dopiero i odkrywam to i owo w fotografii myślę, że D90 mimo tańszych obiektywów jest jeszcze zbyt droga wybrałbym pomiędzy D3100 + 18-105 lub D5k + 18-105 tak na początek.
    pozdrawiam
    Ale przecież BKT można zrobić własnoręcznie...
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

no pewnie że można , wyzwalać lampy też można kablem po co CLS , ustawiać ostrość też można po co AF

takie pierdoły robią właśnie z d5k > d90, a z d90 > d300 ,dlatego właśnie niektórzy wybałuszają oczy bo to zdjęcie zrobione d300 a bebechy te same

Strona 31 z 41 PierwszyPierwszy ... 212930313233 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów