Close

Strona 6 z 20 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 193
    Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    hmm....6008 raczej nie kupie...jesli juz to 6006 budzet mnie ogranicza troche...
    Znow moim zdaniem robisz blad i bedziesz prawdopodobnie zawiedziony. Za mniej niz 3000zl nie kupisz nic dobrego z niemieckimi szklami, przynajmniej nie z lustrerkowcow. Ponizej tego kupujesz raczej modele starsze i nieco ze tak powiem "kulejace". Co do cen systemu 6000, sprzedalem Rolleia 6008 Integral 2 z Planarem 80mm f2.8 i magazynkiem za 5500zl w idealnym stanie a 6008 integral w takim samym zestawie za 2400zl, w bardzo ladnym stanie ale bez oryginalnej ladowarki i pierscien ostrosci byl wgnieciony na obiektywie choc dzialal prawidlowo, ale stad i nizsza cena. Sa dwa modele jeszcze warte uwagi, takie rozwodnione 6008 - 6003 i 6001 - sa one tansze ale tez ciezej dostepne. 6003 nie ma magazynka z zaslona wiec nie mozesz ich zmieniac w polowie rolki, 6001 dodatkowo nie ma jeszcze miernika. Oba warte polecenia jako ze sa oparte na 6008 Integral a nie na starszych modelach.

Domyślnie

Ja swojego 6008 professional kupiłem za 1750 z planarem 80/2.8, z akumulatorem i kasetą bez ładowarki
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    Ja swojego 6008 professional kupiłem za 1750 z planarem 80/2.8, z akumulatorem i kasetą bez ładowarki
    PRO sa tansze nieco od Integrali, pamietam ze narzekano nieco na elektronike w nich, choc nie tak bardzo jak w SLXach. Nie masz ze Swoim zadnych problemow/udziwnien ? I czy musisz zaslaniac matowke przed swiatlem wpadajacym do kominka bo miernik glupieje ? Ladowarka jest dosc ciezka do dostania i chyba dosc droga. Obeszles to jakosc czy kupiles oryginalna ? Ja tez mialem 6008 bez ladowarki i zrobilem tak ze zrobili mi ogniwa do baterii, a ja w miejsce gdzie normalnie jest bezpiecznik wlozylem gniazdko takie male, dokupilem specjalna ladowarke do takich ogniw i dolutowalem wtyczke Razem 300zl, z ogniwami
    Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 24-01-2011 o 20:34

conik
    Gość

Domyślnie

no widzialem w historii allegro
    generalnie do ladnego zestawu integrala bez 5 tysi nie ma co podchodzic

Domyślnie

Ja kupiłem dwie używane baterie, modelarską ładowarkę. Udziwnień nie ma chyba żadnych, z zasłanianiem matówki przyznam, że nie zauważyłem, bo ożywam szkła, czyli jest zasłonięta jak patrzę, ale będę musiał sprawdzić. Gdzieś wynalazłem różnice między wersją integral i proffesional. Na pewno nie można do pro podłączyć modułu sterującego na kablu, tylko zwykła spust z podnoszeniem lustra. Nie jestem pewien czy już z integralem można używać szkieł PQS, czyli z czasem 1/1000 sek, chyba tak, bo z pro tylko PQ.

A ja myślałem, że sprytnie się*na Allegro zchowałem i nikt mnie nie widzi
    Ostatnio edytowane przez doktor ; 24-01-2011 o 21:00

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Ja kupiłem dwie używane baterie, modelarską ładowarkę. Udziwnień nie ma chyba żadnych, z zasłanianiem matówki przyznam, że nie zauważyłem, bo ożywam szkła, czyli jest zasłonięta jak patrzę, ale będę musiał sprawdzić. Gdzieś wynalazłem różnice między wersją integral i proffesional. Na pewno nie można do pro podłączyć modułu sterującego na kablu, tylko zwykła spust z podnoszeniem lustra. Nie jestem pewien czy już z integralem można używać szkieł PQS, czyli z czasem 1/1000 sek, chyba tak
    Generalnie roznica byla taka ze w Integralu unowoczesnili elektronike i ponoc nieco pozmieniali pod maska, gadalem kiedys z serwisantem Rolleia ktory mowil mi ze od Integrala maja o wiele mniej klopotow wlasnie z owa. Generalnie funkcjonalnosc z zewnatrz jest bardzo podobna wiec jesli Twoj egzemplarz nie sprawia klopotow to nie ma roznicy czy masz tego czy Integrala. Z racji na te pogloski/opinie Integrale wlasnie sa drozsze, tym bardziej Integrale 2.
    Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 24-01-2011 o 21:24

Domyślnie

Mój, odpukać, dotychczas bez problemów. Strzela bije aresztuje . To, że nie działają szkła PQS nie przeszkadza mi straszliwie, poza tym jest wszystkomający. Tutaj strona (w języku lengłydż) o Rolleiu 6008 wraz z porównaniem do Hassela serii 500. Jeśli kto ciekaw.

Domyślnie

Pozwólcie, że ponudzę...
    W przejściówce (adapterze) z systemów 60mm (pytam o dowolny system) na mały obrazek (dowolny, Nikon ale nie koniecznie), teoretycznie by było miejsce na popychacze przysłony. Pytanie, czy gdzieś coś ktoś takiego widział?

PS. Kumam na tyle, że nie pytam o nieskończoność
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Pozwólcie, że ponudzę...
    W przejściówce (adapterze) z systemów 60mm (pytam o dowolny system) na mały obrazek (dowolny, Nikon ale nie koniecznie), teoretycznie by było miejsce na popychacze przysłony. Pytanie, czy gdzieś coś ktoś takiego widział?

PS. Kumam na tyle, że nie pytam o nieskończoność
    nie wiem czy miejsce by było. Jakby mechanizm przeniesienia przysłony w każdym systemie był taki sam i chodziłoby tylko o jego "przedłużenie" (jak np w pierścieniach makro z automatyką) to może.
    Ale przy sporych różnicach to pewnie wymaga to jakiś bardziej skomplikowanych mechanizmów które zasłaniałyby część światła padającego na matrycę/film.
    dla zobrazowania (z wartościami strzelam) - zmiana przysłony z 2.8 na 4 może wymagać przeniesienia dźwigienki w Nikonie o 3mm, a w Mamiyi np 5mm. Dodatkowo pewnie jest tak że popychacz przysłony jest zlokalizowany w różnych miejscach bagnetu.
    Ostatnio edytowane przez mibartek ; 25-01-2011 o 22:21
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Domyślnie

na dowolny nie bo np. w contaksie przesłona jest sterowana elektronicznie - na odłączonym obiektywie kręcenie pierscieniem przesłony nic nie daje - zawsze jest na maksa otwarta.
    Völkchlor

Strona 6 z 20 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów